Přiznání k dani z přidané hodnoty

Přiznání k dani z přidané hodnoty musí podávat každý plátce DPH – přesný výčet plátců upravuje § 108 zákona o dani z přidané hodnoty. Přiznání k dani je třeba podat vždy do 25. dne od konce zdaňovacího období (tedy měsíce nebo čtvrtletí). Ve stejné lhůtě byste daň z přidané hodnoty měli také zaplatit. Od roku 2016 se přiznání k dani z přidané hodnoty podává pouze elektronicky prostřednictvím daňového portálu. K elektronickému podání budete potřebovat datovou schránku nebo elektronický podpis. Pokud ani jedno nemáte, existuje ještě třetí varianta: v závěru on-line podání vytisknete potvrzení o odeslání a do pěti dní ho doručíte na finanční úřad.
Od roku 2015 musí s finančním úřadem komunikovat – tudíž i činit veškerá podání – elektronicky také každý živnostník a podnikatel, který má aktivovanou datovou schránku.

Aktuální daňové formuláře pro zdaňovací období 2024

Chyba při otevírání dokumentu?
V některých internetových prohlížečích, případně jejich verzích, interaktivní formuláře zkrátka nefungují správně. Dokument si radši stáhněte do svého počítače (klikněte na ikonku pravým tlačítkem a pak zvolte Uložit odkaz jako…) a pak ho otevřete přímo v Acrobat Readeru.
Název formulářeČíslo tiskopisudokument
k tisku
Přiznání k dani z přidané hodnoty25 5401 vzor č. 24Stáhnout formulář - Přiznání k dani z přidané hodnoty
Pokyny k vyplnění přiznání k dani z přidané hodnoty25 5412 vzor č. 20Stáhnout formulář - Pokyny k vyplnění přiznání k dani z přidané hodnoty

Související články na téma dph, přiznání k dani z přidané hodnoty, přiznání k dph

Co si ohlídat při koupi nového bytu

4. 4. 2008 | Eva Sovová | 7 komentářů

Co si ohlídat při koupi nového bytu

Lidé bez zkušeností si vybírají nové bydlení hlavně podle tří kritérií: ceny, lokality a podle toho, jak bude byt vybavený. Na řadu dalších důležitých věcí přitom nemyslí. Poradíme, na co si dát pozor.

Novoroční cenový šok u potravin nenastal

15. 1. 2008 | Jan Pekař | 7 komentářů

Novoroční cenový šok u potravin nenastal

Skokového zvýšení cen kvůli růstu snížené sazby daně z přidané hodnoty se na začátku roku bál téměř každý. Z posledního průzkumu Českého statistického úřadu je ovšem zjevné, že minimálně u potravin byla tato obava zbytečná.

Jak se změny daní projeví v peněženkách

4. 1. 2008 | Jan Pekař | 6 komentářů

Jak se změny daní projeví v peněženkách

Skokové zvyšování cen kvůli růstu snížené sazby DPH nejspíš nebude tak dramatické. Řada obchodníků už vyšší daň do cen dávno promítla. Alespoň částečnou kompenzaci zdražení by měla přinést snížená daň z příjmu. Spočítejte si s námi, jakou mzdu v únoru dostanete.

Proč je ČNB při pohledu na inflaci v klidu

13. 12. 2007 | Petr Sklenář | 13 komentářů

Inflace v Česku dosáhla pěti procent. Příští rok má být ještě hůř. Centrální banka přesto nebije na poplach, ani překotně nezvyšuje úrokové sazby. Spíše vyčkává, jestli si lidé a firmy náhodou na vyšší růst cen nezvyknou.

Rozhodnuto. Luxus za 19, sociální bydlení za 9 procent

7. 12. 2007 | Jan Pekař

Rozhodnuto. Luxus za 19, sociální bydlení za 9 procent

Česko nevyužije možnost, aby se i z prodeje nových velkých bytů a domů platila snížená sazba daně z přidané hodnoty. Na nové úpravě DPH ovšem mohou vydělat podnikatelé, kteří mají provozovnu v bytových domech.

Jak si ještě snížit letošní daň z příjmu

15. 11. 2007 | Jan Pekař | 15 komentářů

Jak si ještě snížit letošní daň z příjmu

Blížící se konec roku se stává pravidelnou sezónou penzijních fondů a pojišťoven k náboru nových klientů. Připomínají daňovým poplatníkům produkty, při kterých je možné uplatnit slevy na dani z příjmu. Jiných možností, jak si ještě snížit daňový základ už totiž mnoho nezbývá.

Za kolik mouhou volat Češi ze zemí EU

5. 10. 2007 | Jan Stuchlík

Zákazníci českých mobilních operátorů mají na výběr z různých roamingových programů. Standardní tarif by měl obsahovat takzvanou eurosazbu. Ostatní balíčky lákají nejen na nižší hovorné.

Ceny za roaming: Záviďte Nizozemcům

5. 10. 2007 | Jan Stuchlík | 3 komentáře

Ceny za roaming: Záviďte Nizozemcům

Čeští operátoři nabízejí levnější volání v rámci Evropské unie za takzvaný eurotarif od léta. Ve srovnání s Nizozemci ovšem zaplatí Češi v rámci této sazby za volání z EU stále třikrát více. Lépe jsou na tom i Britové, Irové, Belgičané či Rakušané.

Kdo si rozebere bilion korun

24. 9. 2007 | Jan Pekař | 23 komentářů

Kdo si rozebere bilion korun

Dluh Česka roste. Příští rok se podle návrhu státního rozpočtu zvýší o 71 miliard korun. Za rok a půl tak každý Čech bude kvůli rozhazovačné vládě dlužit přes sto tisíc korun.

Co nesmí být ve férové reklamě

7. 9. 2007 | Táňa Chadrabová | 15 komentářů

Co nesmí být ve férové reklamě

Spotřebitelé by si měli od příštího roku vydechnout. Chystá se novela zákona o jejich ochraně, která zakáže některé druhy klamavé reklamy. Reklamní triky firem však nejspíš úplně nezmizí.

Změna DPH

Kč se sazbou DPH %
%

Rozšířená verze kalkulačky

Daňový kalendář 2024

Daňový kalendář pro rok 2024 přináší přehled termínů pro včasné placení daní a pojistného. Obsahuje daňové povinnosti jak pro fyzické osoby, tak pro firmy a OSVČ.
Daňový kalendář 2024

DPH - poradna

Nevíte si rady s DPH? Je něco, co byste o DPH potřebovali vědět? Chcete se o DPH dozvědět víc? Pak neváhejte a obraťte se na náš tým odborných poradců, kteří všechny vaše dotazy pružně zodpoví.

Poslední dotaz: Jake DPH fakturovat do Italie
Poradna > DaněDPH

Otázka: Dobry den, jsme ceska firma s.r.o. jsme identifikova osoba, neplatci DPH.Mame zakaznika kteremu budeme prodavat a instalovat tepelne cerpadlo v Italii, zakaznik je Ital neplatce DPH. Jake DPH bychom mely... více

DPH

Partners Financial Services