Přiznání k dani z přidané hodnoty

Přiznání k dani z přidané hodnoty musí podávat každý plátce DPH – přesný výčet plátců upravuje § 108 zákona o dani z přidané hodnoty. Přiznání k dani je třeba podat vždy do 25. dne od konce zdaňovacího období (tedy měsíce nebo čtvrtletí). Ve stejné lhůtě byste daň z přidané hodnoty měli také zaplatit. Od roku 2016 se přiznání k dani z přidané hodnoty podává pouze elektronicky prostřednictvím daňového portálu. K elektronickému podání budete potřebovat datovou schránku nebo elektronický podpis. Pokud ani jedno nemáte, existuje ještě třetí varianta: v závěru on-line podání vytisknete potvrzení o odeslání a do pěti dní ho doručíte na finanční úřad.
Od roku 2015 musí s finančním úřadem komunikovat – tudíž i činit veškerá podání – elektronicky také každý živnostník a podnikatel, který má aktivovanou datovou schránku.

Aktuální daňové formuláře pro zdaňovací období 2024

Chyba při otevírání dokumentu?
V některých internetových prohlížečích, případně jejich verzích, interaktivní formuláře zkrátka nefungují správně. Dokument si radši stáhněte do svého počítače (klikněte na ikonku pravým tlačítkem a pak zvolte Uložit odkaz jako…) a pak ho otevřete přímo v Acrobat Readeru.
Název formulářeČíslo tiskopisudokument
k tisku
Přiznání k dani z přidané hodnoty25 5401 vzor č. 24Stáhnout formulář - Přiznání k dani z přidané hodnoty
Pokyny k vyplnění přiznání k dani z přidané hodnoty25 5412 vzor č. 20Stáhnout formulář - Pokyny k vyplnění přiznání k dani z přidané hodnoty

Související články na téma dph, přiznání k dani z přidané hodnoty, přiznání k dph

Nižší přímé daně znamenají vyšší ceny zboží a služeb

1. 8. 2007 | Věra Tůmová | 6 komentářů

Nižší přímé daně znamenají vyšší ceny zboží a služeb

Kdo chce kupovat zboží s nejnižší daní z přidané hodnoty v Evropě, měl by jet do Lucemburska. Založit a provozovat firmu se vyplatí na Kypru. Tam si vláda ze zisku firem vezme deset procent.

Vláda přispívá k rychlému růstu hypoték

26. 7. 2007 | Patrik Nacher | 31 komentářů

Vláda přispívá k rychlému růstu hypoték

Plánované zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty zdraží domy a byty. Tato vidina nejspíš ještě zrychlí růst objemu poskytnutých hypoték, a to i přes zvyšující se úrokové sazby.

Na co si dát pozor při nákupu auta v zahraničí

24. 7. 2007 | Táňa Chadrabová | 34 komentářů

Na co si dát pozor při nákupu auta v zahraničí

Nová auta jsou v Evropě levnější než v Česku. Navíc lze dovážet i vozy starší osmi let. Při nákupu v zahraničí je třeba si dát pozor na placení daně z přidané hodnoty a na administrativu spojenou s přihlášením dovezeného auta do české evidence motorových vozidel.

Vyšší úrokové sazby zájem o hypotéky nezabrzdí

24. 7. 2007 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Vyšší úrokové sazby zájem o hypotéky nezabrzdí

Ceny nemovitostí stoupají a s nimi i počet a průměrná výše hypoték. Tento vývoj nezabrzdí ani očekávané zvýšení klíčových úrokových sazeb ČNB, které hypotéky zdraží. Sazby ČNB by mohly v příštích dvou letech vzrůst až o jeden procentní bod na 3,75 procenta.

Vietnamské stánky mohou zmizet do tří až pěti let

3. 7. 2007 | Milan K. Osvaag | 30 komentářů

Vietnamské stánky mohou zmizet do tří až pěti let

Jedněm jsou trnem v oku, jiní vítají možnost levného nákupu oblečení. Vietnamské prodejny a stánky se za posledních sedmnáct let v Česku zabydlely. Teď se začínají přesouvat z velkých tržnic pod otevřeným nebem, do kamenných obchodů a obchodních domů.

Pěkně drahý levný internet od O2

27. 6. 2007 | Michal Pravda | 48 komentářů

Pěkně drahý levný internet od O2

Toužíte po internetu za 179 korun měsíčně? S rychlostí 2 Mb/s a s neomezeným množstvím stažených dat? Telefónica O2 přišla s lákavou nabídkou, za kterou můžete zaplatit i více než dva tisíce korun za měsíc.

Kam tečou peníze z hazardu

15. 6. 2007 | Táňa Chadrabová | 21 komentářů

Kam tečou peníze z hazardu

Loterijní společnosti loni vydělaly skoro 22 miliardy korun. Z toho zaplatily státu a obcím zhruba šest miliard a na veřejně prospěšné účely odvedly kolem dvou miliard korun. Příjmy rozpočtů z odvodů ovšem rostou podstatně pomaleji než zisky provozovatelů hazardu.

Akcie: Trhy cválaly vzhůru

5. 6. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Trhy cválaly vzhůru

Pražská burza umazala propad z minulého týdne a index PX posílil o jedno procento. Burza rostla čtyři z pěti obchodních dní. Klesala pouze ve středu, kdy investoři v celé Evropě reagovali na propad čínského akciového trhu.

Události uplynulého měsíce: květen

1. 6. 2007 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: květen

Uteklo vám v květnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru květnových událostí.

Události uplynulého měsíce: duben

4. 5. 2007 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: duben

Uteklo vám v dubnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru dubnových událostí.

Změna DPH

Kč se sazbou DPH %
%

Rozšířená verze kalkulačky

Daňový kalendář 2024

Daňový kalendář pro rok 2024 přináší přehled termínů pro včasné placení daní a pojistného. Obsahuje daňové povinnosti jak pro fyzické osoby, tak pro firmy a OSVČ.
Daňový kalendář 2024

DPH - poradna

Nevíte si rady s DPH? Je něco, co byste o DPH potřebovali vědět? Chcete se o DPH dozvědět víc? Pak neváhejte a obraťte se na náš tým odborných poradců, kteří všechny vaše dotazy pružně zodpoví.

Poslední dotaz: Jake DPH fakturovat do Italie
Poradna > DaněDPH

Otázka: Dobry den, jsme ceska firma s.r.o. jsme identifikova osoba, neplatci DPH.Mame zakaznika kteremu budeme prodavat a instalovat tepelne cerpadlo v Italii, zakaznik je Ital neplatce DPH. Jake DPH bychom mely... více

DPH

Partners Financial Services