Přiznání k dani z přidané hodnoty

Přiznání k dani z přidané hodnoty musí podávat každý plátce DPH – přesný výčet plátců upravuje § 108 zákona o dani z přidané hodnoty. Přiznání k dani je třeba podat vždy do 25. dne od konce zdaňovacího období (tedy měsíce nebo čtvrtletí). Ve stejné lhůtě byste daň z přidané hodnoty měli také zaplatit. Od roku 2016 se přiznání k dani z přidané hodnoty podává pouze elektronicky prostřednictvím daňového portálu. K elektronickému podání budete potřebovat datovou schránku nebo elektronický podpis. Pokud ani jedno nemáte, existuje ještě třetí varianta: v závěru on-line podání vytisknete potvrzení o odeslání a do pěti dní ho doručíte na finanční úřad.
Od roku 2015 musí s finančním úřadem komunikovat – tudíž i činit veškerá podání – elektronicky také každý živnostník a podnikatel, který má aktivovanou datovou schránku.

Aktuální daňové formuláře pro zdaňovací období 2024

Chyba při otevírání dokumentu?
V některých internetových prohlížečích, případně jejich verzích, interaktivní formuláře zkrátka nefungují správně. Dokument si radši stáhněte do svého počítače (klikněte na ikonku pravým tlačítkem a pak zvolte Uložit odkaz jako…) a pak ho otevřete přímo v Acrobat Readeru.
Název formulářeČíslo tiskopisudokument
k tisku
Přiznání k dani z přidané hodnoty25 5401 vzor č. 24Stáhnout formulář - Přiznání k dani z přidané hodnoty
Pokyny k vyplnění přiznání k dani z přidané hodnoty25 5412 vzor č. 20Stáhnout formulář - Pokyny k vyplnění přiznání k dani z přidané hodnoty

Související články na téma dph, přiznání k dani z přidané hodnoty, přiznání k dph

Ptejte se Bohuslava Sobotky!

28. 4. 2006 | Simona Ely Plischke | 58 komentářů

Ptejte se Bohuslava Sobotky!

Kategorické ne školnému a platbám u lékaře. Průměrná mzda nejméně 26 500 Kč. Porodné na první dítě 60 000 Kč, na druhé 90 000 Kč a na třetí 120 000 Kč, rodičovský příspěvek přes 10 000 Kč a vznik rodinných slevových karet. Pravidelné zvyšování důchodů nad rámec povinné valorizace a zachování průběžného důchodového systému. Majetkové daně i současná výše daňové kvóty zůstanou, ke snížení daňové zátěže tedy nedojde. S těmito a spoustou dalších slibů přichází před voliče ČSSD. Ministr financí čeká na vaše dotazy!

Ptejte se Vlastimila Tlustého!

26. 4. 2006 | Dana Chytilová | 76 komentářů

Ptejte se Vlastimila Tlustého!

Rovná daň pro každého? Snížení odvodů na sociální a zdravotní pojištění? Zrušení některých nepřímých daní? Vyrovnané veřejné rozpočty do 7 let od zavedení reforem? Toto a mnohé další slibuje Modrá šance občanských demokratů. Zeptejte se stínového ministra financí Vlastimila Tlustého na cokoli, co se týká ekonomické části volebního programu ODS.

Na novou podobu zdaňování příjmů a majetku počkejte do léta, říká Trezziová

5. 4. 2006 | Dana Chytilová | 18 komentářů

Na novou podobu zdaňování příjmů a majetku počkejte do léta, říká Trezziová

Jasná, jednoznačná a srozumitelná úprava daňových zákonů? V budoucnosti prý realita. Penále za dodatečné daňové přiznání kvůli přechodu na paušál? Realita, jenže s "ale". Ministerstvo financí penále sice vyžaduje, ale zároveň doporučilo správcům daně, aby případné žádosti o jeho prominutí byly vyřizovány kladně. Toto a mnohé další najdete v odpovědích Dany Trezziové na vaše otázky.

Vyplatí se pracovat? Sociální systém podporuje past chudoby

3. 4. 2006 | Kateřina Havlíčková | 45 komentářů

Vyplatí se pracovat? Sociální systém podporuje past chudoby

Lidé s nízkými příjmy, zejména mají-li děti, dostávají vyšší dávky, než je jejich reálně dosažitelný pracovní příjem. Když pracovat začnou, jsou až do určité výše příjmu zdaněni prakticky 100% sazbou. Zvýšení příjmu totiž může způsobit odebrání dávek, a tedy propad čistého příjmu rodiny o několik tisíc. Motivace pracovat je tak nulová. Podrobili jsme český systém daní a dávek metodě METR.

Zemní plyn, nebo tepelné čerpadlo? Kolik můžete ušetřit?

30. 3. 2006 | Dana Chytilová | 41 komentářů

Zemní plyn, nebo tepelné čerpadlo? Kolik můžete ušetřit?

Jaký je rozdíl v cenách při vytápění tepelným čerpadlem, plynem nebo elektřinou? Kdy požádat o dotaci na tepelné čerpadlo? Tématu jsme se již věnovali, dnes však nahlédneme pod pokličku energií očima Asociace pro využití tepelných čerpadel. Ta nechala porovnat náklady pro tři různě velké rodinné domy.

Události uplynulého měsíce: únor

3. 3. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: únor

Uteklo vám v únoru něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru únorových událostí.

Tepelná čerpadla a DPH: logika i ekologie vyčerpány

2. 3. 2006 | Dana Chytilová | 83 komentářů

Tepelná čerpadla a DPH: logika i ekologie vyčerpány

Jak levně a přitom ekologicky vytápět dům? Pomocí tepelného čerpadla. Podmínky pro jeho pořízení jsou však kvůli naší vládě neradostné. Dostat dotaci je čím dál těžší a sen o přeřazení do snížené sazby DPH, kde najdete kotle na spalování téměř čehokoli, zůstane jen snem. Snaha provést logickou nápravu byla, ministr financí ji však smetl se stolu.

Daňová poradkyně odpovídá! III.

20. 2. 2006 | Jaroslava Voharčíková | 6 komentářů

Daňová poradkyně odpovídá! III.

Jako již obvykle, i toto pondělí zavítáme pro článek do naší daňové poradny. Daňová expertka Jaroslava Voharčíková opět zodpověděla některé z vašich dotazů týkajících se daňových přiznání za rok 2005. Věříme, že její odpovědi pomohou nejen konkrétním tazatelům.

Změna DPH

Kč se sazbou DPH %
%

Rozšířená verze kalkulačky

Daňový kalendář 2024

Daňový kalendář pro rok 2024 přináší přehled termínů pro včasné placení daní a pojistného. Obsahuje daňové povinnosti jak pro fyzické osoby, tak pro firmy a OSVČ.
Daňový kalendář 2024

DPH - poradna

Nevíte si rady s DPH? Je něco, co byste o DPH potřebovali vědět? Chcete se o DPH dozvědět víc? Pak neváhejte a obraťte se na náš tým odborných poradců, kteří všechny vaše dotazy pružně zodpoví.

Poslední dotaz: Jake DPH fakturovat do Italie
Poradna > DaněDPH

Otázka: Dobry den, jsme ceska firma s.r.o. jsme identifikova osoba, neplatci DPH.Mame zakaznika kteremu budeme prodavat a instalovat tepelne cerpadlo v Italii, zakaznik je Ital neplatce DPH. Jake DPH bychom mely... více

DPH

Partners Financial Services