Přiznání k dani z přidané hodnoty

Přiznání k dani z přidané hodnoty musí podávat každý plátce DPH – přesný výčet plátců upravuje § 108 zákona o dani z přidané hodnoty. Přiznání k dani je třeba podat vždy do 25. dne od konce zdaňovacího období (tedy měsíce nebo čtvrtletí). Ve stejné lhůtě byste daň z přidané hodnoty měli také zaplatit. Od roku 2016 se přiznání k dani z přidané hodnoty podává pouze elektronicky prostřednictvím daňového portálu. K elektronickému podání budete potřebovat datovou schránku nebo elektronický podpis. Pokud ani jedno nemáte, existuje ještě třetí varianta: v závěru on-line podání vytisknete potvrzení o odeslání a do pěti dní ho doručíte na finanční úřad.
Od roku 2015 musí s finančním úřadem komunikovat – tudíž i činit veškerá podání – elektronicky také každý živnostník a podnikatel, který má aktivovanou datovou schránku.

Aktuální daňové formuláře pro zdaňovací období 2024

Chyba při otevírání dokumentu?
V některých internetových prohlížečích, případně jejich verzích, interaktivní formuláře zkrátka nefungují správně. Dokument si radši stáhněte do svého počítače (klikněte na ikonku pravým tlačítkem a pak zvolte Uložit odkaz jako…) a pak ho otevřete přímo v Acrobat Readeru.
Název formulářeČíslo tiskopisudokument
k tisku
Přiznání k dani z přidané hodnoty25 5401 vzor č. 24Stáhnout formulář - Přiznání k dani z přidané hodnoty
Pokyny k vyplnění přiznání k dani z přidané hodnoty25 5412 vzor č. 20Stáhnout formulář - Pokyny k vyplnění přiznání k dani z přidané hodnoty

Související články na téma dph, přiznání k dani z přidané hodnoty, přiznání k dph

Leasing včera, dnes a zítra

26. 2. 2004 | Jiří Hrstka | 6 komentářů

Leasing včera, dnes a zítra

Malý růst poskytnutých leasingových úvěrů, znatelný nárůst spotřebitelských úvěrů a podstatný růst splátkového prodeje. Leasing ztrácející svoji atraktivitu, zejména z důvodu legislativních omezení. Tyto a mnohé další závěry zveřejnila Asociace leasingových společností ČR.

Na leasing limit (ne)platí

10. 2. 2004 | Jiří Hrstka | 50 komentářů

Na leasing limit (ne)platí

Od Nového roku platí limit na daňově uznatelné náklady při nákupu osobního vozidla ve výši 900 tisíc Kč. Nepodnikáte, a proto si myslíte, že se vás to netýká? Omyl, tento předpoklad totiž platí jen do chvíle, než se rozhodnete financovat svůj vůz pomocí leasingu.

Podniky v EU: DPH čekají velké změny

4. 2. 2004 | Jan Heřman | 4 komentáře

Podniky v EU: DPH čekají velké změny

Jak budou čeští podnikatelé uplatňovat DPH při obchodu s členskými státy Unie a jaké přitom budou mít povinnosti? Jak si ověří, zda je jejich partner plátcem daně? Co všechno je čeká v souvislosti se všemi změnami u DPH?

Podniky v EU: volný pohyb zboží

21. 1. 2004 | Jan Heřman | 1 komentářů

Podniky v EU: volný pohyb zboží

Vstup ČR do EU přinese podnikatelům kromě jiného odstranění veškerých cel a jiných tarifních omezení. Může se ale stát, že některé státy od nich budou požadovat jisté poplatky. Mají na to právo? Bude při převozu zboží přes hranice nutné vyplňovat nějaké dokumenty?

Hypotéky: méně peněz pro více lidí?

16. 1. 2004 | Jiří Mikolášek | 13 komentářů

Hypotéky: méně peněz pro více lidí?

Vláda rozhodla o snížení státní podpory hypoték. Změn ovšem nejspíš dozná celý systém, který poskytne méně peněz, ale více lidem. Může se také stát, že poskytne dotaci spíše bohatším před potřebnějšími.

Nový rok s novými daněmi

6. 1. 2004 | Tereza Košťáková | 6 komentářů

Nový rok s novými daněmi

Nový rok s sebou už tradičně přináší kromě jiného i změny v daňové oblasti. Co nového si pro nás letos připravil stát u daně z přidané hodnoty, daně z příjmu, spotřební daně a majetkových daní?

Lízněte si auto přes e-mail

22. 12. 2003 | Jiří Hrstka | 2 komentáře

Lízněte si auto přes e-mail

Krásné, rychlé a pohodlné auto. Pokud po takovém toužíte a nemáte dost peněz, nabízí se leasing. Jakou společnost si ale vybrat? My jsme jich prostřednictvím elektronické pošty otestovali šest.

Mobilní Vánoce 2003 – necháte se nalákat?

2. 12. 2003 | Ján Rusnák

Mobilní Vánoce 2003 – necháte se nalákat?

Vánoce jsou pro mobilní operátory vždy vhodnou příležitostí, jak získat nové zákazníky. Tak jako každý rok i letos připravili řadu speciálních novinek. Co nám tedy pod stromeček přinesou "mobilní Ježíšci"?

Zákony, zákony, hejbejte se!

19. 11. 2003 | Pavel Daniel | 5 komentářů

Zákony, zákony, hejbejte se!

Pojišťovnictví a fungování pojišťovacích makléřů čekají změny. Nově přijatý zákon o pojišťovací smlouvě přinese podle zástupců domácích pojišťoven lidem větší možnosti, vyšší ochranu a lepší nabídku.

Kolik zaplatíme v budoucnu za bydlení

4. 11. 2003 | Martin Zika | 11 komentářů

Kolik zaplatíme v budoucnu za bydlení

Problematice budoucího vývoje cen nemovitostí se na stránkách Peníze.CZ věnujeme dlouhodobě. Tentokrát jsme se zeptali několika specialistů, co podle jejich názoru máme očekávat v horizontu 2 a 5 let.

Změna DPH

Kč se sazbou DPH %
%

Rozšířená verze kalkulačky

Daňový kalendář 2024

Daňový kalendář pro rok 2024 přináší přehled termínů pro včasné placení daní a pojistného. Obsahuje daňové povinnosti jak pro fyzické osoby, tak pro firmy a OSVČ.
Daňový kalendář 2024

DPH - poradna

Nevíte si rady s DPH? Je něco, co byste o DPH potřebovali vědět? Chcete se o DPH dozvědět víc? Pak neváhejte a obraťte se na náš tým odborných poradců, kteří všechny vaše dotazy pružně zodpoví.

Poslední dotaz: Jake DPH fakturovat do Italie
Poradna > DaněDPH

Otázka: Dobry den, jsme ceska firma s.r.o. jsme identifikova osoba, neplatci DPH.Mame zakaznika kteremu budeme prodavat a instalovat tepelne cerpadlo v Italii, zakaznik je Ital neplatce DPH. Jake DPH bychom mely... více

DPH

Partners Financial Services