Přiznání k dani z přidané hodnoty

Přiznání k dani z přidané hodnoty musí podávat každý plátce DPH – přesný výčet plátců upravuje § 108 zákona o dani z přidané hodnoty. Přiznání k dani je třeba podat vždy do 25. dne od konce zdaňovacího období (tedy měsíce nebo čtvrtletí). Ve stejné lhůtě byste daň z přidané hodnoty měli také zaplatit. Od roku 2016 se přiznání k dani z přidané hodnoty podává pouze elektronicky prostřednictvím daňového portálu. K elektronickému podání budete potřebovat datovou schránku nebo elektronický podpis. Pokud ani jedno nemáte, existuje ještě třetí varianta: v závěru on-line podání vytisknete potvrzení o odeslání a do pěti dní ho doručíte na finanční úřad.
Od roku 2015 musí s finančním úřadem komunikovat – tudíž i činit veškerá podání – elektronicky také každý živnostník a podnikatel, který má aktivovanou datovou schránku.

Aktuální daňové formuláře pro zdaňovací období 2024

Chyba při otevírání dokumentu?
V některých internetových prohlížečích, případně jejich verzích, interaktivní formuláře zkrátka nefungují správně. Dokument si radši stáhněte do svého počítače (klikněte na ikonku pravým tlačítkem a pak zvolte Uložit odkaz jako…) a pak ho otevřete přímo v Acrobat Readeru.
Název formulářeČíslo tiskopisudokument
k tisku
Přiznání k dani z přidané hodnoty25 5401 vzor č. 24Stáhnout formulář - Přiznání k dani z přidané hodnoty
Pokyny k vyplnění přiznání k dani z přidané hodnoty25 5412 vzor č. 20Stáhnout formulář - Pokyny k vyplnění přiznání k dani z přidané hodnoty

Související články na téma dph, přiznání k dani z přidané hodnoty, přiznání k dph

Pomůže reforma snížit nezaměstnanost?

29. 10. 2003 | František Marek | 18 komentářů

Pomůže reforma snížit nezaměstnanost?

Vysoká cena práce v ČR je překážkou pro zaměstnávání lidí. Podnikatel má sice možnosti jak dát někomu práci tak, aby pro něj realizace zakázky neztratila smysl. Ne všechny, byť využívané, jsou ovšem legální.

Češi chtějí bydlení vlastnit

20. 10. 2003 | Martin Zika | 34 komentářů

Češi chtějí bydlení vlastnit

Porostou v příštích dvou třech letech skutečně ceny nemovitostí, anebo naopak půjdou dolů? Proč si Češi tolik oblíbili hypotéky, přestože bydlení v nájmu se může z jistého pohledu jevit jako výhodnější? O těchto tématech diskutovali minulý týden odborníci.

DPH: držte si klobouky, jedeme z kopce!

24. 9. 2003 | Jiří Šedivý | 12 komentářů

DPH: držte si klobouky, jedeme z kopce!

Poslanecká sněmovna přehlasovala prezidentské veto novely zákona o dani z přidané hodnoty. Úspěch vlády otevřel nejen cestu ke schválení státního rozpočtu na příští rok, zároveň odstartoval reformu veřejných financí. Co ale udělá nový zákon s našimi peněženkami?

Když se chce, tak to jde

14. 8. 2003 | Petr Vykoukal | 36 komentářů

Když se chce, tak to jde

Vládní snaha o zvýšení DPH je nám zdůvodňována především nutností splnit požadavky Bruselu. Jenže EU nás nenutí mít základní sazbu ve výši 22 %, ani přesun povinných položek ze snížené sazby do základní, a tedy následné zdražení, by nemusel být tolik radikální. Například Portugalsko má šest různých sazeb DPH .

Další peníze na byrokracii

26. 6. 2003 | Simona Ely Plischke | 2 komentáře

Další peníze na byrokracii

Česká republika musí do května 2004 převzít 80 tisíc stran práva Evropské unie. Nové úpravy v oblasti nepřímého zdanění výrazně změní podmínky podnikání. Důsledky, které bude mít na fungování a náklady podnikatelů jedna dílčí změna, ilustrovala poradenská společnost PricewaterhouseCoopers.

Chce vláda léčit zápal plic acylpyrinem?

19. 6. 2003 | Martin Zika | 16 komentářů

Chce vláda léčit zápal plic acylpyrinem?

Vyřeší vládní návrh reformy veřejných financí problémy, kterými trpí naše ekonomika? Chtěli jsme vědět, co si o chystaném projektu myslí ekonomové a zároveň lidé z praxe, tedy z podnikatelského prostředí. Předkládáme vám jejich názory, postřehy a připomínky.

Den daňové svobody letos opět později

12. 6. 2003 | Jiří Šedivý

Den daňové svobody letos opět později

Dnešek je dnem daňové svobody. Vloni jsme ho mohli slavit o den dříve, což znamená, že naše celkové daňové zatížení opět vzrostlo. Jak jsme na tom oproti světu a jak výše daní souvisí s dalšími ekonomickými ukazateli?

Máme Slovensku závidět chystanou reformu?

4. 6. 2003 | Jiří Majer | 26 komentářů

Máme Slovensku závidět chystanou reformu?

Naši východní sousedé si řádně vyhrnuli rukávy a daňová reforma, kterou chystají, zřejmě nebude jen "aby se neřeklo". Jak tedy bude vypadat a jak ovlivní Českou republiku?

Lepší auta pro více lidí?

9. 5. 2003 | Petr Vykoukal | 1 komentářů

Lepší auta pro více lidí?

Možná jste se také setkali s nabídkou ušetřit desítky procent při koupi nového auta. Vše je legální, žádné podvody na clu či DPH, auto je úplně nové a nebourané… Ptáte se, jak je to možné? Tak čtěte dále.

Změna DPH

Kč se sazbou DPH %
%

Rozšířená verze kalkulačky

Daňový kalendář 2024

Daňový kalendář pro rok 2024 přináší přehled termínů pro včasné placení daní a pojistného. Obsahuje daňové povinnosti jak pro fyzické osoby, tak pro firmy a OSVČ.
Daňový kalendář 2024

DPH - poradna

Nevíte si rady s DPH? Je něco, co byste o DPH potřebovali vědět? Chcete se o DPH dozvědět víc? Pak neváhejte a obraťte se na náš tým odborných poradců, kteří všechny vaše dotazy pružně zodpoví.

Poslední dotaz: Jake DPH fakturovat do Italie
Poradna > DaněDPH

Otázka: Dobry den, jsme ceska firma s.r.o. jsme identifikova osoba, neplatci DPH.Mame zakaznika kteremu budeme prodavat a instalovat tepelne cerpadlo v Italii, zakaznik je Ital neplatce DPH. Jake DPH bychom mely... více

DPH

Partners Financial Services