Přiznání k dani z přidané hodnoty

Přiznání k dani z přidané hodnoty musí podávat každý plátce DPH – přesný výčet plátců upravuje § 108 zákona o dani z přidané hodnoty. Přiznání k dani je třeba podat vždy do 25. dne od konce zdaňovacího období (tedy měsíce nebo čtvrtletí). Ve stejné lhůtě byste daň z přidané hodnoty měli také zaplatit. Od roku 2016 se přiznání k dani z přidané hodnoty podává pouze elektronicky prostřednictvím daňového portálu. K elektronickému podání budete potřebovat datovou schránku nebo elektronický podpis. Pokud ani jedno nemáte, existuje ještě třetí varianta: v závěru on-line podání vytisknete potvrzení o odeslání a do pěti dní ho doručíte na finanční úřad.
Od roku 2015 musí s finančním úřadem komunikovat – tudíž i činit veškerá podání – elektronicky také každý živnostník a podnikatel, který má aktivovanou datovou schránku.

Aktuální daňové formuláře pro zdaňovací období 2024

Chyba při otevírání dokumentu?
V některých internetových prohlížečích, případně jejich verzích, interaktivní formuláře zkrátka nefungují správně. Dokument si radši stáhněte do svého počítače (klikněte na ikonku pravým tlačítkem a pak zvolte Uložit odkaz jako…) a pak ho otevřete přímo v Acrobat Readeru.
Název formulářeČíslo tiskopisudokument
k tisku
Přiznání k dani z přidané hodnoty25 5401 vzor č. 24Stáhnout formulář - Přiznání k dani z přidané hodnoty
Pokyny k vyplnění přiznání k dani z přidané hodnoty25 5412 vzor č. 20Stáhnout formulář - Pokyny k vyplnění přiznání k dani z přidané hodnoty

Související články na téma dph, přiznání k dani z přidané hodnoty, přiznání k dph

Elektronická evidence tržeb: Bez odkladu

2. 8. 2016 | Ondřej Tůma | 18 komentářů

Elektronická evidence tržeb: Bez odkladu

Hospodářská komora se snažila prosadit měsíční odklad elektronického evidování tržeb. Andrej Babiš ale řekl ne. Jaké další změny by chtěli do evidence tržeb protlačit lidé z profesních organizací, kraje, nebo dokonce Babišovi koaliční partneři? A které z těchto změn mají šanci, které už jsou definitivně passé a na které naopak Babiš kývnul?

Očima expertů: Technici se chystají na evidenci tržeb. Budou stroje a software včas?

10. 6. 2016 | Ondřej Tůma | 12 komentářů

Očima expertů: Technici se chystají na evidenci tržeb. Budou stroje a software včas?

Jaké mouchy má technická specifikace elektronické evidence tržeb? Stihne se všechno včas? S čím budou v praxi největší problémy? Ptali jsme se IT odborníků, vývojářů a výrobců pokladních systémů a také zástupců podnikatelů a živnostníků.

Pořizujeme nemovitost. Jak chytře na daně

1. 6. 2016 | Ondřej Antoš | 21 komentářů

Pořizujeme nemovitost. Jak chytře na daně

V dalším dílu seriálu Daně v nemovitostech a jak na ně se zaměříme na fázi pořizování nemovitostí. I ta má řadu daňových úskalí. Platí to nejen při koupi nemovitosti na investici, nýbrž i pro vlastní bydlení

Očima účetních: Kontrolní hlášení v praxi

26. 4. 2016 | Jolana Pražáková | 20 komentářů

Očima účetních: Kontrolní hlášení v praxi

Praxe prokázala: Povinná kontrolní hlášení nejsou zdaleka tak jednoduchá záležitost, jak tvrdil jejich „otec“, ministr financí Andrej Babiš. I data, která do nich převede účetní software, je třeba „manuálně“ zkontrolovat. Riziko chyby je vysoké, pokuty jsou vysoké – a vysoká je tedy i zodpovědnost. Především ale kontrolní hlášení stojí hodně času. Čti: peněz.

Elektronická evidence tržeb: Jak se připravit

17. 3. 2016 | Ondřej Tůma | 12 komentářů

Elektronická evidence tržeb: Jak se připravit

Dnes čtěte: Kdo půjde první na řadu. Jak poznáte, jestli se vás EET týká. Jakým způsobem a do kdy se podnikatelé do systému musí přihlásit. Kde můžete (přesněji: budete snad moct) najít všechny potřebné informace.

„Agresivní“ registrace k DPH je neudržitelná

25. 2. 2016 | Ondřej Lichnovský | 11 komentářů

„Agresivní“ registrace k DPH je neudržitelná

Registrace k placení DPH je od loňska těžší. Firmy, které o ni žádají, musí dokládat seznamy klientů, seznamy zakázek, faktury a řadu dalších věcí. Kromě toho, že to proces registrace značně zpomaluje, často registrace také není vydána. Výsledkem má být omezení podvodů s DPH. „Náklady“ zpřísněného postupu se ale zdají být až příliš vysoké. Přinášíme komentář odborníka.

Proč se čeští podnikatelé nebouří?

19. 2. 2016 | Michal Kašpárek | 48 komentářů

Proč se čeští podnikatelé nebouří?

Osamocený odpor zmůže málo a na hromadný tu chybí všeobecně respektované profesní organizace.

Už je to tady! Evidence tržeb prošla Sněmovnou. Co nás čeká?

11. 2. 2016 | Ondřej Tůma | 73 komentářů

Už je to tady! Evidence tržeb prošla Sněmovnou. Co nás čeká?

Podnikatelé by se měli opravdu začít připravovat na povinnost on-line evidování tržeb. Vládní koalici se totiž podařilo v Poslanecké sněmovně protlačit schválení zákona o elektronické evidenci tržeb. Musela však utnout obstrukce ODS a TOP 09. Ty si chtějí stěžovat u Ústavního soudu.

Očima expertů: Nižší DPH na pivo v hospodách?

5. 2. 2016 | Ondřej Tůma | 6 komentářů

Očima expertů: Nižší DPH na pivo v hospodách?

Pro sudové pivo a nealkoholické nápoje by měla podle ministra financí Andreje Babiše platit desetiprocentní sazba DPH. Co si o tomto nápadu myslí ekonomové, politici, zástupci podnikatelů a daňoví odborníci?

Vláda, která zdraží pivo, padne. A vláda, která ho zlevní?

4. 2. 2016 | Gabriel Pleska | 15 komentářů

Vláda, která zdraží pivo, padne. A vláda, která ho zlevní?

Ministr financí přišel minulý čtvrtek s nápadem, že by točené pivo a nealko podávané v restauracích mělo být daněné nejnižší sazbou DPH. Touto sazbou by už se podle dřívějšího návrhu měla danit také jídla v restauracích. Je nižší daň z piva populistický předvolební tah? Nemyslíme si.

Změna DPH

Kč se sazbou DPH %
%

Rozšířená verze kalkulačky

Daňový kalendář 2024

Daňový kalendář pro rok 2024 přináší přehled termínů pro včasné placení daní a pojistného. Obsahuje daňové povinnosti jak pro fyzické osoby, tak pro firmy a OSVČ.
Daňový kalendář 2024

DPH - poradna

Nevíte si rady s DPH? Je něco, co byste o DPH potřebovali vědět? Chcete se o DPH dozvědět víc? Pak neváhejte a obraťte se na náš tým odborných poradců, kteří všechny vaše dotazy pružně zodpoví.

Poslední dotaz: Jake DPH fakturovat do Italie
Poradna > DaněDPH

Otázka: Dobry den, jsme ceska firma s.r.o. jsme identifikova osoba, neplatci DPH.Mame zakaznika kteremu budeme prodavat a instalovat tepelne cerpadlo v Italii, zakaznik je Ital neplatce DPH. Jake DPH bychom mely... více

DPH

Partners Financial Services