Přiznání k dani z přidané hodnoty

Přiznání k dani z přidané hodnoty musí podávat každý plátce DPH – přesný výčet plátců upravuje § 108 zákona o dani z přidané hodnoty. Přiznání k dani je třeba podat vždy do 25. dne od konce zdaňovacího období (tedy měsíce nebo čtvrtletí). Ve stejné lhůtě byste daň z přidané hodnoty měli také zaplatit. Od roku 2016 se přiznání k dani z přidané hodnoty podává pouze elektronicky prostřednictvím daňového portálu. K elektronickému podání budete potřebovat datovou schránku nebo elektronický podpis. Pokud ani jedno nemáte, existuje ještě třetí varianta: v závěru on-line podání vytisknete potvrzení o odeslání a do pěti dní ho doručíte na finanční úřad.
Od roku 2015 musí s finančním úřadem komunikovat – tudíž i činit veškerá podání – elektronicky také každý živnostník a podnikatel, který má aktivovanou datovou schránku.

Aktuální daňové formuláře pro zdaňovací období 2024

Chyba při otevírání dokumentu?
V některých internetových prohlížečích, případně jejich verzích, interaktivní formuláře zkrátka nefungují správně. Dokument si radši stáhněte do svého počítače (klikněte na ikonku pravým tlačítkem a pak zvolte Uložit odkaz jako…) a pak ho otevřete přímo v Acrobat Readeru.
Název formulářeČíslo tiskopisudokument
k tisku
Přiznání k dani z přidané hodnoty25 5401 vzor č. 24Stáhnout formulář - Přiznání k dani z přidané hodnoty
Pokyny k vyplnění přiznání k dani z přidané hodnoty25 5412 vzor č. 20Stáhnout formulář - Pokyny k vyplnění přiznání k dani z přidané hodnoty

Související články na téma dph, přiznání k dani z přidané hodnoty, přiznání k dph

Nesmyslná válka mezi živnostníky a zaměstnanci musí přestat

30. 6. 2015 | Michal Kašpárek | 55 komentářů

Nesmyslná válka mezi živnostníky a zaměstnanci musí přestat

Třídní boj mezi lidmi s podobnými příjmy, obavami a politickými zájmy je český unikát. Odboráři i zastánci živnostníků v něm zbytečně vynakládají energii a škodí sami sobě.

Daňový expert k evidenci tržeb: Stát nezvládá své povinnosti. Tak je hází na poplatníky

16. 6. 2015 | Ondřej Lichnovský | 20 komentářů

Daňový expert k evidenci tržeb: Stát nezvládá své povinnosti. Tak je hází na poplatníky

Minulý týden jsme přinesli rozhovor se Simonou Hornochovou, náměstkyní ministra Babiše a jeho pravou rukou pro zavádění elektronické evidence tržeb. Dnes přinášíme „protipohled“ Ondřeje Lichnovského, advokáta, který se specializuje na daňovou problematiku, a ví tedy z první ruky, jaký náklad povinností musí už dnes podnikatelé nést.

Jak stihnout koupit parcelu do konce roku a ušetřit 21 % DPH

10. 6. 2015 | Vladimír Zuzák | 4 komentáře

Jak stihnout koupit parcelu do konce roku a ušetřit 21 % DPH

Chystáte se koupit pozemek a postavit dům pro svoji rodinu? Od 1. ledna 2016 se o pětinu zdraží parcely, na jejichž hranici jsou zavedeny inženýrské sítě – začne pro ně platit 21% sazba DPH. Jestli se rozhodnete závodit s časem a stihnout koupi ještě před zdražením, měli byste si vybrat pozemek do konce léta.

Jak někdo může hájit lidi, co neplatí daně?

8. 6. 2015 | Ondřej Tůma | 167 komentářů

Jak někdo může hájit lidi, co neplatí daně?

Z dobře placeného místa v prestižní auditorské firmě odešla do státní správy. Stala se náměstkyní ministra financí Babiše. Její kompetence: daně a cla, klíčový projekt: elektronická evidence tržeb. Minulý týden mohla Simona Hornochová prvně slavit, elektronická evidence tržeb prošla vládou. Podaří se ale stihnout šibeniční termín nasazení? A komu všemu přibudou nová pravidla?

Chystáte se stavět? Některé parcely podraží až o pětinu

1. 6. 2015 | Petra Dlouhá | 6 komentářů

Chystáte se stavět? Některé parcely podraží až o pětinu

Chystáte se stavět? Některé stavební parcely od příštího roku citelně podraží, podle developerů až o pětinu. Jestli se chystáte kupovat, vyplatí se stihnout platbu do konce roku. Od ledna nabude účinnosti nová zákonná definice stavební parcely. Daň z přidané hodnoty kvůli ní dopadne i na pozemky, v jejichž okolí jsou zavedeny inženýrské sítě. Dnes se z nich daň neplatí.

Knihy mají zelenou. Stejně trčí na místě

23. 4. 2015 | Michal Kašpárek | 30 komentářů

Knihy mají zelenou. Stejně trčí na místě

K daňovému zvýhodnění knih chybí silné argumenty. Většina prodaného zboží je brak a na rozdíl od potravin a léků náklady na knihy nezatěžují díky knihovnám nejchudší. Víc než stát škodí špatné a slabé služby.

Skrytá daň: Srdce nebolí

23. 4. 2015 | Gabriel Pleska | 7 komentářů

Skrytá daň: Srdce nebolí

Každou minci pětkrát otočit v ruce. To se to šetřívalo za starých časů! Platební karta vám může v ruce rotovat jako Peroutka v hrobě letos zjara, ale stejně si přitom pořádně neuvědomíte, kolik se právě chystáte vydat z peněz, kvůli kterým jste v háku potili krev. Podobně neviditelná je taky daň z přidané hodnoty. I když je na každé účtence: vidíte ji ještě, nebo jste o tu schopnost přišli?

Hledá se superajťák! Stát neumí s kompjútry

16. 4. 2015 | Gabriel Pleska | 6 komentářů

Hledá se superajťák! Stát neumí s kompjútry

Žijeme v jednadvacátém století a tak i státní správa spoléhá čím dál víc na výpočetní techniku. Jenže její projekty často končí fiaskem: úřady práce se hroutí, registr vozidel neregistruje, datová schránka neumí poslat přílohu větší než deset mega. Je to normální, nebo by to šlo bez takových excesů?

Očima expertů: Účtenková loterie. Dobrý sluha, nebo špatný vtip?

13. 2. 2015 | Ondřej Tůma | 22 komentářů

Očima expertů: Účtenková loterie. Dobrý sluha, nebo špatný vtip?

Andrej Babiš chce zatočit s daňovými úniky. Až se mu to podaří, mělo by ve státní kase ročně být o desítky miliard korun víc. Jedním z nápadů, který měl pomoci lepšímu výběru daní, byla účtenková loterie. Co si o ní myslí ekonomové, zástupci živnostníků nebo třeba předseda sněmovního rozpočtového výboru?

Živnostníci jako terč? Nemá cenu cílit na zajíce, když tu běhají vypasení kanci

31. 1. 2015 | Ondřej Tůma | 42 komentářů

Živnostníci jako terč? Nemá cenu cílit na zajíce, když tu běhají vypasení kanci

„Nízká nezaměstnanost v Česku je daná i tím, že je tady 1,2 milionu podniků a živnostníků. Zajímalo by mě, jak by se politici tvářili, kdyby si třetina OSVČ šla stoupnout na úřad práce,“ říká v rozhovoru šéf Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček.

Změna DPH

Kč se sazbou DPH %
%

Rozšířená verze kalkulačky

Daňový kalendář 2024

Daňový kalendář pro rok 2024 přináší přehled termínů pro včasné placení daní a pojistného. Obsahuje daňové povinnosti jak pro fyzické osoby, tak pro firmy a OSVČ.
Daňový kalendář 2024

DPH - poradna

Nevíte si rady s DPH? Je něco, co byste o DPH potřebovali vědět? Chcete se o DPH dozvědět víc? Pak neváhejte a obraťte se na náš tým odborných poradců, kteří všechny vaše dotazy pružně zodpoví.

Poslední dotaz: Jake DPH fakturovat do Italie
Poradna > DaněDPH

Otázka: Dobry den, jsme ceska firma s.r.o. jsme identifikova osoba, neplatci DPH.Mame zakaznika kteremu budeme prodavat a instalovat tepelne cerpadlo v Italii, zakaznik je Ital neplatce DPH. Jake DPH bychom mely... více

DPH

Partners Financial Services