Hypotéky zdražilo osm bank, Česká spořitelna nabídne fixaci na 15 let

Monika Veselíková | rubrika: Co se děje | 13. 12. 2017
Půjčkám včetně hypotečních úvěrů během listopadu stoupaly úroky. Kdo přesně zdražoval a o kolik? Napoví náš přehled.
 Hypotéky zdražilo osm bank, Česká spořitelna nabídne fixaci na 15 let

Na začátku listopadu zvedla Česká národní banka základní úrokovou sazbu, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů. V souvislosti s tímto krokem ekonomové očekávali růst úrokových sazeb hypotečních i dalších úvěrů. Přišel. Zdražovaly hlavně hypotéky, zatím ale nijak výrazně.

  • AirBank: nová sazba pro převedené i nově sjednané hypotéky s fixací na pět let dělá 2,49 procenta u úvěrů do jednoho a půl milionu korun. Kdo chce peněz víc, od 1,5 milionu korun a výš, musí počítat se sazbou 2,29 procenta ročně.
  • Česká spořitelna: zájemci o hypotéku s tříletou fixací si u České spořitelny připlatí dvě desetiny procenta – nová sazba se pohybuje od 2,59 % ročně namísto původních 2,39 procenta ročně. O jednu desetinu procenta dráž vyjde úvěr s pětiletou fixací – 2, 29 procenta namísto 2,19 procenta. Úroková sazba u hypoték s osmiletou fixací nově začíná na 2,39 procenta ročně.
  • ČSOB a Era/Poštovní spořitelna: zájemci o hypotéku s LTV (poměrem výše úvěru k odhadní ceně nemovitosti) do 80 u ČSOB či Ery/Poštovní spořitelny musí počítat se sazbou vyšší o jednu desetinu procenta – úrok u tohoto úvěru nově začíná na 2,39 procenta ročně namísto 2,29 procenta.
  • Hypoteční banka: Hypotéku s LTV do 80 procent od šestého prosince banka nabízí v pásmu tříletých fixací s úrokovou sazbou od 2,59 procenta a v pásmu pětiletých fixací se sazbou 2,69 procenta. U tříletých fixací jde o zdražení 0,1 procenta a u delších fixací a vyššího pásma LTV o 0,2 procenta.
  • Komerční banka – úrokové sazby zde stouply plošně, konkrétně o dvě desetiny procenta u všech typů hypotečních úvěrů a fixací.
  • Moneta Money Bank: i Moneta Money Bank zvedla sazby u Variabilní hypotéky plošně o dvě desetiny procenta.
  • UniCredit Bank: plošnou změnu sazebníků u hypotečních úvěrů o jednu desetinu procenta nachystala také UniCredit Bank.

Některé banky na listopad nachystaly také produktové novinky a nové služby.

  • Česká spořitelna: hypotéka s fixací na 15 let – jako první banka na trhu přišla Česká spořitelna s možností sjednat si hypotéku s fixací úrokové sazby až na patnáct let.
  • Hypoteční bankavyřídí papírování s katastrem – nová služba Hypoteční banky ušetří klientům až 1300 korun. Podání Zástavní smlouvy na katastrální úřad totiž zařídí přímo banka a klienti se tak vyhnou placení poplatků.

Akce, slevy, bonusy

Wüstnerot hypoteční banka: Vybrané hypotéky bez poplatku – klientům, kteří si do konce roku sjednají Hypotéku pro vlastní bydlení, odpustí Wüstenrot poplatek za zpracování a poskytnutí úvěru (obvykle 2400 korun). Akce se týká všech fixací úrokové sazby. Bez poplatku za poskytnutí a čerpání úvěru je do konce roku také americká hypotéka Hypotéka na cokoliv. Pro zájemce o refinancování má Wüstenrot zvýhodněnou cenu za interní odhad nemovitosti.

Stavební spořitelna České spořitelny: Hypoúvěr od Buřinky s odhadem zdarma – zájemcům, kteří do konce letošního roku podají žádost o Hypoúvěr od Buřinky, zajistí stavební spořitelna odhad nemovitosti zdarma.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

10. 7. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

Banky teď nabízejí hypotéky v průměru za 5,49 procenta. Na hranici 5,5 procenta se drží ale už několik měsíců, i když ČNB pokračovala v razantním snižování své klíčové sazby. Kdy hypotéky... celý článek

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

20. 6. 2024 | Martin Vlnas

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

Nová Partners Banka má za sebou úspěšný start. Jak ho vidí Petr Borkovec, spoluzakladatel finanční skupiny Partners, který teď bude banku řídit společně s Markem Ditzem? Jak udělat... celý článek

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

7. 6. 2024 | Olga Skalková

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

Dostupnost hypotečních úvěrů v Česku se moc nelepší. Průměrná nabídková sazba v bankách od února stagnuje.

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

28. 5. 2024 | Olga Skalková

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

Bankám letos rostou podíly hypoték na 90 procent hodnoty nemovitosti. Zrušení příjmové regulace jim přivádí víc mladých klientů.

Partners Financial Services