Omezení hypoték: Vláda podpořila výjimku pro mladé

pk, jih | rubrika: Aktuality | 10. 6. 2019 | 2 komentáře

Lidé mladší 36 let dosáhnou na hypotéku snáz než starší žadatelé – aspoň teoreticky. Počítá s tím návrh, který dnes na návrh ministerstva financí a České národní banky podpořila vláda.

Pro mladší zájemce mají platit volnější limity. Centrální banka tak povolí výjimku z přísných pravidel, která v posledních letech postupně zavedla. Na druhou stranu se jí zřejmě konečně splní přání, aby omezení hypoték stanovil přímo zákon – doteď má jenom formu doporučení, přestože ho tuzemské banky v zásadě dodržují.

Banky podle těchto doporučení musí jednak hlídat výši poskytnutého úvěru v poměru k hodnotě zastavené nemovitosti, jednak poměřovat příjmy zájemce o hypotéku s jeho celkovým zadlužením.

Konkrétně to vypadá tak, že banky mají v zásadě poskytovat hlavně hypotéky s LTV do 80 procent. Zkratka LTV neboli loan to value uvádí poměr výše úvěru k hodnotě zastavené nemovitosti. Hypotéky s LTV ve výši 81 až 90 smějí banky poskytnout jen v 15 procentech případů z objemu nových smluv. A hypotéky od 91 procent LTV už nemají poskytovat vůbec.

Celkové dluhy žadatelů o hypotéku nemají být vyšší jak devítinásobek ročních čistých příjmů (ukazatel DTI neboli debt to income) a na jejich měsíční splátku nemají dávat víc jak 45 procent měsíčních čistých příjmů (ukazatel DSTI neboli debt service to income). 

Kupujete? Poradíme!

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Novela počítá s tím, že centrální banka může nastavovat horní hranice ukazatelů LTV, DTI a DSTI. Samotné nastavení limitů tedy nebude součástí zákona.

Aby její plán snadněji prošel, souhlasila ČNB se zmírněním podmínek pro zájemce, kteří k okamžiku poskytnutí úvěru nedosáhli věku 36 let. Když je žadatelů víc, musí věkovou podmínku splnit všichni. Současně musí jít o úvěr na pořízení bydlení, ne třeba na nákup bytu jako investice.

Konkrétně limit u ukazatele LTV má být pro mladé zájemce o deset procentních bodů výš než u ostatních lidí, u ukazatele DTI o jednoroční násobek čistých příjmů výš a ukazatele DSTI o pět procentních bodů výš.

Co by takové zmírnění znamenalo u dosavadních limitů? Celkové dluhy by nesměly být vyšší jak desetinásobek ročních čistých příjmů a na jejich měsíční splátku by nemělo padnout víc jak 50 procent čistých měsíčních příjmů. Mladí lidé by také nově mohli dosáhnout i na takzvanou stoprocentní hypotéku (s LTV ve výši 100 procent), pokud by se banka s takovými výjimkami vešla do 15 procent objemu poskytnutých hypoték.

Novela teď zamíří k poslancům, platit začne nejdřív na podzim, možná až od začátku roku 2020. Do té doby se zatím nic nemění. Připomeňme ale, že už teď banky můžou pět procent obchodů poskytnout i za podmínek, které jdou nad limity. Stejně jako u chystané výjimky pro mladé to ale neznamená, že by tím banky mohly rezignovat na svou základní povinnost: prověřit, zda je žadatel o úvěr schopen ho splácet.

Nová pravidla se ani po schválení novely nemají vztahovat na už sjednané hypotéky, jestliže nedojde k jejich dodatečnému navýšení.

Podrobněji jsme o chystané novele psali před dvěma měsíci.

Už jste to četli?

Nový produkt nazvaný Prvobydlení cílí hlavně na mladé lidi. Podobné možnosti sice nabízí i konkurence, ale ČS to dokázala marketingově zabalit jako svou výhodu.

Spořitelna láká na „speciální hypotéku“, půjčí na první bydlení


Aktuální ceny nemovitostí nemusejí být z dlouhodobého hlediska udržitelné, varovala bankovní rada.

ČNB: Omezení hypoték nezměkčíme. Ceny bytů jsou nadhodnocené

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

A tohle už jste četli?

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

10. 7. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

Banky teď nabízejí hypotéky v průměru za 5,49 procenta. Na hranici 5,5 procenta se drží ale už několik měsíců, i když ČNB pokračovala v razantním snižování své klíčové sazby. Kdy hypotéky... celý článek

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

20. 6. 2024 | Martin Vlnas

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

Nová Partners Banka má za sebou úspěšný start. Jak ho vidí Petr Borkovec, spoluzakladatel finanční skupiny Partners, který teď bude banku řídit společně s Markem Ditzem? Jak udělat... celý článek

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

7. 6. 2024 | Olga Skalková

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

Dostupnost hypotečních úvěrů v Česku se moc nelepší. Průměrná nabídková sazba v bankách od února stagnuje.

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

28. 5. 2024 | Olga Skalková

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

Bankám letos rostou podíly hypoték na 90 procent hodnoty nemovitosti. Zrušení příjmové regulace jim přivádí víc mladých klientů.

Partners Financial Services