Zlevňování hypoték pokračuje i v říjnu, hlásí banky

pk | rubrika: Aktuality | 2. 10. 2019 | 4 komentáře

Snižování úrokových sazeb u hypotečních úvěrů pokračuje. Jenom v posledních dnech se tím pochlubily Air Bank, Creditas, Wüstenrot, ale třeba i Raiffeisen stavební spořitelna.

Air Bank ode dneška snižuje úroky u hypoték od 700 tisíc korun do 1,5 milionu korun z 2,69 na 2,49 % ročně a nad 1,5 milionu z 2,59 na 2,39 %. Sazby platí pro nové hypotéky na koupi nemovitosti nebo na refinancování hypotéky z jiné banky s fixací na pět let. U úvěrů do 700 tisíc zůstává sazba na 2,79 %. Schválení, poskytnutí i čerpání hypotéky včetně vedení účtu jsou u Air Bank bez poplatku.

Zlevňuje i Banka Creditas, která v září na trh hypoték vstoupila nově. Zatímco doteď její sazby začínaly na 2,57 %, nově láká na úroky už od 2,09 %. To platí pro hypotéky do 80 % hodnoty nemovitosti, nicméně výše úvěru může dosahovat až 90 %.

Finanční skupina Wüstenrot zlevnila nejnižší sazbu na 2,33 %. Zároveň prodlužuje „poplatkové prázdniny“ a nebude tak od lidí vybírat další peníze za to, že se stanou jejími klienty. Podobně jako u ostatních bank se sazba výrazně liší podle typu úvěru, výše zástavy nebo délky fixace. Na zmíněná 2,33 % může zájemce dosáhnout jenom při refinancování do 80 % hodnoty nemovitosti, ostatní varianty jsou dražší.

Už od 23. září plošně snižovala sazby Sberbank. Jako nejnižší teď uvádí 2,49 % pro účelovou hypotéku s fixací na 5, 7 a 10 let. A od poloviny září klesly sazby v Equa bank, v pětileté variantě začíná od 2,49 místo 2,69 %.

Na situaci reagovala také Raiffeisen stavební spořitelna. Od 25. září snížila úrokovou sazbu úvěru se zajištěním nemovitostí Hyposplátka o 0,15 procentního bodu ve všech fixacích. Úvěry tak nově začínají na 1,99 % u tříleté a 2,14 % u pětileté fixace.

Na dosud nejnižší úroveň (1,77 procenta) se sazby dostaly v listopadu a prosinci 2016, od té doby rostly až na tři procenta v letošním lednu. Místo dalšího zdražování ale přišel postupný pokles – v srpnu dosáhl průměrný úrok podle statistiky Fincentrum Hypoindex 2,61 %. Čísla za září budou dostupná až za dva týdny, ale čeká se další pokles, stejně jako v říjnu.

Za poklesem ceny stojí silná konkurence. Banky se navíc perou o výrazně menší počet zájemců než dřív – kvůli předchozím omezením ze strany České národní banky totiž na hypoteční úvěry řada lidí nedosáhne, přestože by je momentálně splácet mohla. Další zájemci odpadají kvůli prudce rostoucím cenám bytů.

Banky také reagují na vývoj tržních úroků s delší splatností – tedy „zdrojů“, z nichž hypotéky financují. Česká národní banka sice ještě na jaře zvýšila svou základní sazbu na dvě procenta, v zahraničí ale sazby zůstávají mnohem níž a dál klesají i kvůli obavám ze zpomalení světové ekonomiky.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

A tohle už jste četli?

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

10. 7. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

Banky teď nabízejí hypotéky v průměru za 5,49 procenta. Na hranici 5,5 procenta se drží ale už několik měsíců, i když ČNB pokračovala v razantním snižování své klíčové sazby. Kdy hypotéky... celý článek

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

20. 6. 2024 | Martin Vlnas

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

Nová Partners Banka má za sebou úspěšný start. Jak ho vidí Petr Borkovec, spoluzakladatel finanční skupiny Partners, který teď bude banku řídit společně s Markem Ditzem? Jak udělat... celý článek

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

7. 6. 2024 | Olga Skalková

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

Dostupnost hypotečních úvěrů v Česku se moc nelepší. Průměrná nabídková sazba v bankách od února stagnuje.

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

28. 5. 2024 | Olga Skalková

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

Bankám letos rostou podíly hypoték na 90 procent hodnoty nemovitosti. Zrušení příjmové regulace jim přivádí víc mladých klientů.

Partners Financial Services