Při přerušení splátek vám odpustíme úroky, rozhodly se dvě banky

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 6. 4. 2020 | 5 komentářů

Dvě banky umožní odklad splátek hypoték takovým způsobem, aby to pro klienta bylo skutečně zadarmo a nemusel na konci zaplatit nic navíc.

Česká spořitelna se rozhodla, že během přerušení splácení nebudou spotřebitelům u hypoték počítat úroky (u spotřebitelských úvěrů ano). Také Banka Creditas nebude spotřebitelům počítat úroky u hypoték a jiných úvěrů zajištěných nemovitostí. Jsou tak vstřícnější než konkurenti, kteří už zveřejnili podrobné podmínky.

Samotný odklad splátek kvůli koronaviru sice umožňují všechny banky bez poplatku, jenže většina z nich během přerušení dál počítá úroky. Spotřebitelům je pak připočte k celkovému dluhu. Výše jednotlivých splátek po skončení odkladu se nezvýší, ale celková doba splácení se prodlouží právě o připočtené úroky – na konci tak klienti zaplatí navíc několik tisíc až desítek tisíc korun.

Jak vysoké úroky během odkladu splácení naběhnou, záleží jednak na výši hypotéky a úrokové sazby, jednak na tom, jakou část doteď klient zaplatil. Hypotéka se totiž obecně splácí tak, že v prvních letech připadá mnohem vyšší podíl na úroky a menší na samotnou jistinu (půjčenou částku), postupně se obě části vyrovnají a v posledních letech už převažuje podíl jistiny nad úroky.

Banka Creditas zároveň nově nabízí až šestiměsíční odklad splátek. Vyrovná se tak Air Bank, která se stejným rozšířením přišla v minulém týdnu. Už v březnu nabídla Equa bank odklad na pět měsíců. Ostatní banky zatím spotřebitelům umožnily odklad na tři měsíce – splátky za duben až červen. ČSOB pak nabízí i odklad až na dvanáct měsíců, jde však jen o jistinu, zatímco úroky během této doby nejenom počítá, ale každý měsíc je chce i rovnou zaplatit.

Banky vycházejí z dobrovolného kroku, na němž se shodly 12. března v rámci České bankovní asociace. Vláda však v minulém týdnu rozhodla, že pravidla pro odklad splátek stanoví přímo zákonem – v úterý nebo středu ho schválí poslanci.

Zákon prodlouží možnost odkladu na šest měsíců (většina bank zatím dobrovolně nabídla tři měsíce) a zjednoduší (bez potřeby dalšího dokazování na něj dosáhne prakticky každý, kdo o něj s odkazem na dopady koronaviru požádá). Týkat se má splátek za květen až říjen, ve zkrácené variantě za květen až červenec. Komu banka poskytla odklad už za duben, může tak v součtu dosáhnout až na sedmiměsíční odklad.

Ohledně počítání úroků nebude zákon přísnější než dosavadní praxe většiny bank. Dovolí jim tedy, aby úroky spotřebitelům během přerušení splácení dál počítaly s tím, že je od nich vyberou až na úplném konci splácení. Výše jednotlivých splátek se sice nezvýší, celková částka ke splacení však ano – a úměrně tomu se prodlouží doba splácení.

Podle zákona se úroky u spotřebitelů během odkladu zastropují na úrovni repo sazby ČNB navýšené o osm procentních bodů. V současnosti by to znamenalo maximálně devět procent. Hypoték se to v praxi nedotkne (úroky jsou nižší než schválený strop), omezení míří hlavně na některé nebankovní poskytovatele půjček s vysokými úroky.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+33
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

A tohle už jste četli?

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

10. 7. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

Banky teď nabízejí hypotéky v průměru za 5,49 procenta. Na hranici 5,5 procenta se drží ale už několik měsíců, i když ČNB pokračovala v razantním snižování své klíčové sazby. Kdy hypotéky... celý článek

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

20. 6. 2024 | Martin Vlnas

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

Nová Partners Banka má za sebou úspěšný start. Jak ho vidí Petr Borkovec, spoluzakladatel finanční skupiny Partners, který teď bude banku řídit společně s Markem Ditzem? Jak udělat... celý článek

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

7. 6. 2024 | Olga Skalková

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

Dostupnost hypotečních úvěrů v Česku se moc nelepší. Průměrná nabídková sazba v bankách od února stagnuje.

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

28. 5. 2024 | Olga Skalková

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

Bankám letos rostou podíly hypoték na 90 procent hodnoty nemovitosti. Zrušení příjmové regulace jim přivádí víc mladých klientů.

Partners Financial Services