Hypotéka na vyplacení části bytu

Dobrý den, manžel má v katastru na sebe napsaný byt, ale reálně mu patří půlka bytu a druhá půlka jeho bratrovi. Chtěl by bratra vyplatit. Je možné si vzít hypotéku na vyplacení a ručit tímto bytem nebo jinou nemovitostí? Právně je vlastníkem bytu, v tom vidím problém. Děkuji.

Dotaz poslal/a: Alena303, 30. 03. 2020 08:34

Dobrý den,
vždy platí to, co je zapsané v katastru. Čili 100% vlastníkem nemovitosti je Váš manžel. Bohužel tedy nevím na základě jakého dokumentu by chtěl manžel vyplácet svého bratra. Právně jeho bratr nemovitost nevlastní. Takže zde vidím problém v tom, jak bance dokázat, že účelem hypotéky je vyplacení poloviny nemovitosti. Obecně samozřejmě není problém vzít si hypotéku na vyplacení a ručit daným bytem. V případě dalších dotazů či pomoci jsem k dispozici: lucie.drasalova@partners.cz Pěkný den, Lucie Drásalová

Lucie Drásalová - Lucie Drásalová je úvěrová analytička finanční skupiny Partners., 31. 03. 2020 10:14

Související články na téma hypoteční úvěr, hypotéka, úvěry na bydlení

Nové hypotéky přinese nový zákon

12. 12. 2003 | Jiří Šedivý | 1 komentářů

Nové hypotéky přinese nový zákon

Díky novému zákonu o dluhopisech bude hypotéka použitelná téměř na cokoli. Zároveň již nebude vázána na nemovitosti na území České republiky, ale Evropské unie.

Cokoliv na hypotéku?

27. 11. 2003 | Jiří Šedivý | 6 komentářů

Cokoliv na hypotéku?

Stane se neúčelový osobní úvěr, zajištěný nemovitostí v osobním vlastnictví, neboli tzv. americká hypotéka, již konečně realitou i v luzích a hájích pod Řípem? Současné i budoucí klienty na tuto možnost navnadila Raiffeisenbank.

Brokerpool: nové možnosti pro finanční poradce

14. 11. 2003 | Zdeněk Sluka | 45 komentářů

Brokerpool: nové možnosti pro finanční poradce

Zkušení poradci makléřských firem nevěří, že analytici centrály vybírají jen ty nejlepší produkty. Nabízené portfolio je relativně úzké, neboť hlavním cílem je vytvoření dostatečného obratu s produktovými partnery, a tím vylepšení pozice pro vyjednávání o provizích. Jaké mají finanční poradci a poradenské týmy možnosti, pokud se osamostatní?

Analýza: rizikové životní pojištění III.

12. 11. 2003 | Martin Novotný | 6 komentářů

Analýza: rizikové životní pojištění III.

Vyznáte se v nabídce a vlastnostech životních pojištění určených k pojištění osob splácejících úvěr? Dnes se zaměříme na porovnání parametrů produktů s klesající pojistnou částkou, které nabízejí pojišťovny na českém trhu.

Kolik zaplatíme v budoucnu za bydlení

4. 11. 2003 | Martin Zika | 11 komentářů

Kolik zaplatíme v budoucnu za bydlení

Problematice budoucího vývoje cen nemovitostí se na stránkách Peníze.CZ věnujeme dlouhodobě. Tentokrát jsme se zeptali několika specialistů, co podle jejich názoru máme očekávat v horizontu 2 a 5 let.

Stavební spoření: důkladně zvažte novou smlouvu

3. 11. 2003 | Petr Šafránek | 64 komentářů

Stavební spoření: důkladně zvažte novou smlouvu

V souvislosti se změnou podmínek stavebního spoření se prodejci snaží přesvědčit téměř každého, aby si nyní založil novou smlouvu ještě podle starých pravidel. To ale nemusí být výhodné pro všechny.

Hypotéka? Dvakrát měř, jednou řež!

23. 10. 2003 | Petr Šafránek | 37 komentářů

Hypotéka? Dvakrát měř, jednou řež!

Uvědomujeme si dostatečně všechna rizika, která nás mohou zaskočit v průběhu splácení hypotéky? Čeho se tedy vyvarovat?

Češi chtějí bydlení vlastnit

20. 10. 2003 | Martin Zika | 34 komentářů

Češi chtějí bydlení vlastnit

Porostou v příštích dvou třech letech skutečně ceny nemovitostí, anebo naopak půjdou dolů? Proč si Češi tolik oblíbili hypotéky, přestože bydlení v nájmu se může z jistého pohledu jevit jako výhodnější? O těchto tématech diskutovali minulý týden odborníci.

Hypotéka a kapitálová životní pojistka: Ano, nebo ne?

16. 10. 2003 | Linda Fejtková | 56 komentářů

Hypotéka a kapitálová životní pojistka: Ano, nebo ne?

Otázka, zda je vhodné kombinovat hypotéku a kapitálovou životní pojistku, či ne, se pomalu stává finančním evergreenem. Dobereme se někdy konečného verdiktu? Do debaty se zapojila poradkyně ze společnosti OVB a své argumenty podepřela konkrétními výpočty.

Spoříme stavebně, spoříme výhodně. Ale co bude dál?

25. 9. 2003 | Jiří Šedivý | 5 komentářů

Spoříme stavebně, spoříme výhodně. Ale co bude dál?

Novelu zákona o stavebním spoření sněmovna poslala do závěrečného kola, které by mělo rozhodnout o finální podobě tohoto produktu na příští léta. Chystané vládní změny ovšem stále obsahují řadu otazníků.

Výhled pro akciový trh: nejistá sezona

23. 9. 2003 | Tomáš Ondřej | 15 komentářů

Výhled pro akciový trh: nejistá sezona

S jistou dávkou opatrností je možné říct, že poprvé po třech letech letos akcioví investoři nespláčou nad výdělkem. Je ovšem třeba dát si pozor na určitá rizika, která mohou tento optimismus ohrozit.

Na neplatiče v rukavičkách

19. 9. 2003 | Martin Zika | 5 komentářů

Na neplatiče v rukavičkách

Do problémů s nesplácením hypotečního úvěru se může dostat kdokoli. Víte ale, co vás pak čeká, jakým způsobem banka tyto obtíže řeší? Rozhodně se nemusíte obávat automaticky vyhlášené dražby na vaši nemovitost, celý proces se navíc může táhnout pěkně dlouho.

Jak se bojuje o hypoteční trh

10. 9. 2003 | Petr Vykoukal | 9 komentářů

Jak se bojuje o hypoteční trh

Minulý týden oznámila vstup na trh hypoték eBanka. Stejně jako řada jejích konkurentů si svůj úspěch pojistila, součástí její nabídky je totiž něco, co ostatní nemají. Mnoho podobných třešniček na dortu za poslední dva roky úplně změnilo hypoteční trh.

I proti neschopnosti splácet se lze pojistit

8. 9. 2003 | Simona Ely Plischke | 16 komentářů

I proti neschopnosti splácet se lze pojistit

Zavázat se na několik let, v případě hypotéky až na několik desítek let, k pravidelným splátkám s sebou vždy přináší rizika. Pokud dlužník například z důvodu dlouhodobé nemoci není schopen splácet, rodina může přijít téměř o všechno. Splátky úvěru ale lze pojistit.

Peníze.CZ: měnová reforma přichází

4. 9. 2003 | Tomáš Prouza | 32 komentářů

Peníze.CZ: měnová reforma přichází

Ne, nespletli jste se, opravdu jste na Peníze.CZ. Pravda, vypadají jinak - a není to jen tím, že dnes slaví třetí narozeniny. Nový design i vylepšené služby jsou výsledkem řady vašich přání a námětů. Snad se nám povedlo některé z nich splnit.

Chci vlastní byt. Zn.: levně

28. 8. 2003 | Tomáš Prouza | 19 komentářů

Chci vlastní byt. Zn.: levně

Nízké úrokové sazby a intenzivní reklamní kampaň bank vyvolávají pocit, že pořídit si vlastní dům či byt na hypotéku je velmi levné. Poradíme vám, jak co nejlépe překonat nástrahy financování nemovitosti.

Bankrot po americku

27. 8. 2003 | Petr Vykoukal | 12 komentářů

Bankrot po americku

Už nezvládáte platit splátky za novou televizi, hypotéku, kreditní kartu a jiné půjčky? Nechte na sebe prohlásit bankrot! V USA tento postup funguje, byť znamená společenské stigma na mnoho let dopředu. Českým spotřebitelům ale takový krok v podstatě vůbec nepomůže.

Úrokový půvab malých klientů

20. 8. 2003 | Petr Vykoukal | 29 komentářů

Úrokový půvab malých klientů

O tom, že půjčovat běžným občanům je zajímavý byznys, se pomalu začínají přesvědčovat české banky. Stále však nejsou schopny jim půjčit tolik, jako ještě před několika lety velkým firmám (které pak ale velkou část nevrátily). Průměrná velká česká banka tak "udá" prostřednictvím úvěrů méně než polovinu peněz, které do ní klienti uloží.

HVB: konec středoevropského snu?

6. 8. 2003 | Tomáš Prouza | 38 komentářů

HVB: konec středoevropského snu?

HVB, potýkající se s vážnými finančními problémy, před měsícem prodala čtvrtinu své nejlepší dceřiné společnosti Bank Austria. Bude miliarda euro, kterou získala, HVB stačit na přežití?

Partner sekce

Partners Financial Services, a.s.

Partners Financial Services, a.s.

Ryze česká akciová společnost Partners Financial Services, a.s., zahájila svou činnost v červnu roku 2007 a její hlavní aktivitou je poskytování nezávislého finančního poradenství. V roce 2009 se stala největší finančněporadenskou firmou v České republice a v roce 2010 překročil provizní obrat společnosti jednu miliardu korun. Do skupiny Partners patří i projekty Partners bankovní služby, Partners Akademie, Partners media a Partners investiční společnost. Zásluhu na úspěchu poradenství Partners má především objektivita, nabídka exkluzivních produktů a pečlivá příprava a vzdělání finančních poradců Partners. Odborníci a analytici Partners v čele s Pavlem Kohoutem, Alešem Tůmou, Dušanem Šídlem a Igorem Polanským publikují v předních českých médiích. V roce 2011 Partners vyhlásili 8. září Dnem finanční gramotnosti a spustili projekt pod stejným názvem ve spolupráci s organizací UNESCO. Partners se rozhodli vrátit finančnímu poradenství v České republice důstojnost, která mu náleží, a nabídnout klientům seriózní a komplexní pomoc s jejich rodinnými financemi.

Za tuto kategorii odpovídá:

Marcela Mazáková
Úvěrová specialistka Partners

http://www.partners.cz/

Partnerem poradny od: 1.6.2012

Aktuální články

Cenové stropy pro část taxi skončí. Důvody pominuly, říká Stanjura

Cenové stropy pro část taxi skončí. Důvody pominuly, říká Stanjura

Alternativní a smluvní taxislužby přestanou od ledna 2025 podléhat cenové regulaci. Ministerstvo...více

Stejný řetězec, nižší cena. Kde je drogerie za hranicemi levnější?

Stejný řetězec, nižší cena. Kde je drogerie za hranicemi levnější?

Drogerie v německých e-shopech řetězců dm a Rossmann zůstává výrazně levnější než u stejných...více

Plnou moc už můžete udělit i digitálně. Ale má to háček

Plnou moc už můžete udělit i digitálně. Ale má to háček

Od července měla začít fungovat digitální plná moc. Jenže nakonec si na ni musíme ještě...více

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů
Partners Financial Services