Není mrtev, jen spí. Trh s nemovitostmi a hypotékami

Lucie Drásalová | rubrika: Komentář | 2. 7. 2020 | 5 komentářů
Banky i klienti vyčkávají, jak to bude dál s cenami nemovitostí i výší úroků u hypoték. Spekulace na výrazný pokles však nejsou namístě.
Není mrtev, jen spí. Trh s nemovitostmi a hypotékami

Zdroj: Shutterstock

Na realitním a hypotečním trhu panuje nejistota způsobená hlavně obavami o finanční stabilitu klientů. Mnoho z nich má odůvodněný strach, jestli koronavirová krize neztenčí jejich příjem nebo je o něj nepřipraví úplně.

Nervozita a nejistota se týkají i cen nemovitostí. Dá se očekávat, že zde asi chvíli bude převis nabídky nad poptávkou, což ceny mírně stlačí dolů. Pravděpodobné je i to, že na takový pokles bude velká část nakupujících čekat. Nemyslím si však, že přijde strmý pád cen o desítky procent.

Uvolnění jen na papíře

Skoro všichni klienti se ptají, jestli půjdou úrokové sazby hypoték dolů. ČNB v posledních měsících několikrát snížila základní sazby a zmírnila nejdůležitější kritéria pro poskytování úvěrů. Nicméně ke koncovému klientovi se toto zmírnění dostává jen velmi pomalu a často vůbec. Klienti čekali, že sazby klesnou a že banky začnou ve velkém opět nabízet stoprocentní hypotéky. Reálné sazby ale buď stagnovaly, nebo dokonce zdražily. Výrazně se totiž zvýšila riziková marže, která je nedílnou a důležitou součástí skladby výsledné úrokové sazby.

Nečekala bych tedy, že by sazby pro koncové klienty začaly výrazně klesat. Určitě se nedostaneme v průměru pod dvě procenta ročně. Určitě ne teď.

Podobně některé banky reagovaly na rozvolněné parametry LTV, DTI či DSTI, týkající se maximálního poměru úroku k ceně nemovitosti a k příjmům žadatele. Některé zastropovaly LTV na 60 procent nebo pozastavily poskytování hypoték úplně.

Zatím se banky v posledních týdnech zabývaly hlavně přechodem na online a bezpapírový proces, alespoň pro co největší část schvalovacího procesu. Spousta bank se také potýkala s personálními problémy, protože řada zaměstnanců musela pracovat mimo kanceláře. Řešilo se i moratorium o odkladu splátek. Nebyl proto prostor zabývat se cenami a metodikami.

Daň to nevytrhne

Spousta klientů v posledních měsících vyčkávala i kvůli diskuzím o zrušení daně z nabytí nemovitosti. Nakonec by k tomu mělo skutečně dojít, ale uvidíme, jaký dopad to bude mít na trh v praxi. Pro nemalou část klientů byla daň z nabytí nemovitých věcí překážkou na cestě k vysněnému vlastnímu bydlení, jelikož při současných cenách představují čtyři procenta z kupní ceny řádově statisíce korun. Zároveň si ale myslím, že to není zásadní faktor, který by věci výrazně rozpohyboval.

Věřím, že se hypoteční trh začne pomalu vracet k normálu, byť je jasné, že zavře rok 2020 pod čísly z roku 2019. Nespoléhala bych však na spekulace na jakýkoli rapidní pokles cen nemovitostí a rozvolnění pravidel poskytování hypoték.

Lucie Drásalová je hypoteční a úvěrová specialistka Partners. Finanční skupina Partners je majitelem Partners media, vydavatele webu Peníze.cz

Lucie Drásalová

Autor článku Lucie Drásalová

Lucie Drásalová je úvěrová analytička finanční skupiny Partners. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

A tohle už jste četli?

Kdy zlevní hypotéky? První banka výrazně snížila úroky

7. 8. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kdy zlevní hypotéky? První banka výrazně snížila úroky

Česká národní banka sice na začátku srpna opět snížila základní úrokovou sazbu (tentokrát o 0,25 procentního bodu na 4,5 procenta), většina bank ale se snížením úroků u hypoték zatím... celý článek

ČNB znovu snižuje úroky. Klesnou na spoření i půjčkách

1. 8. 2024 | Petr Kučera

ČNB znovu snižuje úroky. Klesnou na spoření i půjčkách

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,25 procentního bodu počínaje 2. srpnem. 

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

10. 7. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

Banky teď nabízejí hypotéky v průměru za 5,49 procenta. Na hranici 5,5 procenta se drží ale už několik měsíců, i když ČNB pokračovala v razantním snižování své klíčové sazby. Kdy hypotéky... celý článek

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

20. 6. 2024 | Martin Vlnas

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

Nová Partners Banka má za sebou úspěšný start. Jak ho vidí Petr Borkovec, spoluzakladatel finanční skupiny Partners, který teď bude banku řídit společně s Markem Ditzem? Jak udělat... celý článek

Partners Financial Services