MD/RD a hypotéka

Dobrý den, jsem těhotná a současně "hrozí", že si za účelem zajištění vlastního bydlení budu muset požádat o hypotéku, bonitní jsem dostatečně, tedy v současné době, kdy ještě pracuji (sdělení mé banky, u které již jednu hypotéku mám). Předpoklad je také dostatečný příjem i během MD/RD, nicméně to je jen předpoklad a nevím, co bude, samozřejmě... Nicméně netuším, jak se postaví k žádosti o hypotéku v době, kdy bude jasně a) vidět, že jsem těhotná, pokud k žádosti dojde před porodem nebo b) již budu na MD nebo RD. Uvažovala jsem o předschválené hypotéce, nicméně stejně bych se chtěla zeptat, jak se k této situaci banky obecně staví - své banky se zatím nechci ptát, nechci jim tuto skutečnost sdělnovat. Děkuji velmi za odpověď. Vendula

Dotaz poslal/a: vendi, 10. 08. 2020 10:40

Dobrý den, banky by Vás měly hodnotit dle aktuální situace, čili měly by vycházet z aktuálního příjmu. Nicméně se samozřejmě může stát, že ve vyšším stupni těhotenství Vám banka již nebude chtít stávající příjem uznat. Toto je ale hodně o lidech. Co se týká předschválené hypotéky, tak zde by se Vám po schválení neměl změnit zdroj a výše příjmu, což se Vám změní. Nicméně, pokud nový příjem (mateřská/rodičovský příspěvek) budou dostačující, banka by měla v předschválené hypotéce pokračovat. Klidně se mi ozvěte na email, pokusíme se něco vymyslet! mějte pěkný den, Lucie Drásalová lucie.drasalova@partners.cz

Lucie Drásalová - Lucie Drásalová je úvěrová analytička finanční skupiny Partners., 12. 08. 2020 14:40

Související články na téma hypoteční úvěr, hypotéka, úvěry na bydlení

Milión na družstevní byt vám půjčí i stavební spořitelna

14. 12. 2006 | Kateřina Boušová | 7 komentářů

Milión na družstevní byt vám půjčí i stavební spořitelna

Specializované úvěry bez zástavy nemovitostí až do 1 miliónu korun "umí" nejen hypoteční banky, ale také dvě stavební spořitelny. Na rozdíl od předhypotečních úvěrů se u nich bez zástavy nemovitostí obejdete po celou dobu splácení, ovšem budete potřebovat několik ručitelů. Podívejme se, jak tyto produkty fungují a jaké jsou jejich parametry.

Jak "finanční poradci" lákají obětní beránky

13. 12. 2006 | Josef Janda | 51 komentářů

Jak "finanční poradci" lákají obětní beránky

V České republice zuří lítý boj mezi jednotlivými poradenskými firmami, které využívají nejrozmanitější způsoby a techniky pro získání klienta. Jaké chování a postupy finančních poradců či zprostředkovatelů finančních produktů mohou být signálem, že "něco není v pořádku"?

Družstevní byt na hypotéku: fikce, nebo skutečnost?

11. 12. 2006 | Kateřina Boušová | 19 komentářů

Družstevní byt na hypotéku: fikce, nebo skutečnost?

Kupujete byt na hypotéku? Pokud nemáte jinou nemovitost vhodnou do zástavy, pak si můžete vybírat jen z bytů v osobním vlastnictví. Dnes už tohle tvrzení tak docela neplatí, hypoteční banky totiž nedávno začaly nabízet také úvěry určené na koupi družstevního bytu. O jaké produkty se jedná a jak fungují?

Hypotéka od makléře: pohodlnější a levnější

5. 12. 2006 | Kateřina Boušová | 44 komentářů

Hypotéka od makléře: pohodlnější a levnější

Kdo je hypoteční makléř a s čím vám může pomoci? Jak vybrat toho "pravého" makléře? Je výhodnější uzavřít hypotéku přes makléře, nebo přímo u banky? Kolik služby hypotečního makléře stojí?

Události uplynulého měsíce: listopad

1. 12. 2006 | redakce Peníze.CZ | 1 komentářů

Události uplynulého měsíce: listopad

Uteklo vám v listopadu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru listopadových událostí.

Nižší daně v březnu? Nakupte ještě letos

29. 11. 2006 | Dana Chytilová | 9 komentářů

Nižší daně v březnu? Nakupte ještě letos

Asi nikdo z nás nechce do daňové kasičky státu přihazovat víc, než je nezbytné. Proto bychom měli na daně myslet už v průběhu roku a nikoli až v březnu, kdy se k nim budeme ať už jako zaměstnanci či OSVČ přiznávat. Jak budoucí daňovou povinnost snížit ještě do konce roku?

Vyplatí se splatit staré úvěry jedním novým?

16. 11. 2006 | Kateřina Boušová | 14 komentářů

Vyplatí se splatit staré úvěry jedním novým?

Vadí vám splácet několik půjček najednou různým věřitelům? Pak jste nejspíš zaznamenali nabídku GE Money Bank na tzv. konsolidaci úvěrů. Je tento produkt skutečně tak výhodný, jak říká reklama? Komu je určen a jaké jsou jeho parametry? Kdy je vhodné konsolidaci využít a kdy se jí obloukem vyhnout?

Události uplynulého měsíce: říjen

3. 11. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: říjen

Uteklo vám v říjnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru říjnových událostí.

Hypotéka i bez zástavy nemovitosti?

30. 10. 2006 | PR článek

Základním předpokladem pro získání hypotéky je zajištění úvěru zástavou nemovitosti ve prospěch banky. Jako předmět zástavy obvykle slouží pořizovaná nemovitost. S tím ale může být někdy problém. Hypoteční banka, která se specializuje na hypoteční úvěry, přichází s novinkou v podobě tzv. předhypotečního úvěru. Ten dokáže vyřešit i situace, kdy v daném okamžiku nelze ihned podat návrh na vklad zástavního práva do katastru nemovitostí na pořizovanou nemovitost a žadatel o úvěr nemůže hypotéku zajistit ani jinou nemovitostí.

Mohou banky svoje služby libovolně zdražovat?

27. 10. 2006 | Kateřina Boušová | 25 komentářů

Mohou banky svoje služby libovolně zdražovat?

Porušují banky, stavební spořitelny a hypoteční banky jednostrannou změnou sazebníku zákon? Neměl by klient při změně sazebníku podepsat novou smlouvu? Jaký je názor právníků? Chrání zákon klienty dostatečně?

eBanka prodána, co se bude dít dál?

26. 10. 2006 | Kateřina Boušová | 22 komentářů

eBanka prodána, co se bude dít dál?

Kolik stojí koupit si zavedenou banku? Proč k akvizici došlo a co spojení Raiffeisenbank s eBankou přinese stávajícím klientům těchto bank? Zmizí eBanka z trhu? Jak bude probíhat transformace dvou bank v jednu? Jaké cíle má budoucí banka?

Univerzální životní pojištění: kolik můžete naspořit?

24. 10. 2006 | Simona Ely Plischke | 12 komentářů

Univerzální životní pojištění: kolik můžete naspořit?

Chcete si na stáří spořit pomocí životního pojištění a hledáte co nejpružnější produkt? Univerzální (variabilní, flexibilní) životní pojištění vám umožní zvyšovat či snižovat výši pojistného podle vaší současné finanční situace. V případě potřeby můžete využít i platebních prázdnin. Jak tento produkt funguje? Jak a z čeho vybírat? Přečtěte si naši komplexní analýzu produktů variabilního životního pojištění včetně unikátního příkladu znázorňujícího výši zhodnocení vašich úspor.

Banky mění svoje sazebníky, čeká nás zdražení?

16. 10. 2006 | Kateřina Boušová | 10 komentářů

Banky mění svoje sazebníky, čeká nás zdražení?

Které banky připravují do konce roku 2006 úpravy sazebníku poplatků a o jaké změny půjde? Jsou sazebníky bank přehledné? Kdy a jak se o změně sazebníku dozví klient? Platí rovnice "nový sazebník = zdražení služeb"? Jsou sazebníku skutečně dostupné na internetu banky a každé pobočce?

Reakce na článek "Dlouhodobou investici ovlivňují i detaily"

11. 10. 2006 | redakce Peníze.CZ | 22 komentářů

Reakce na článek "Dlouhodobou investici ovlivňují i detaily"

Podle tiskového mluvčí pojišťovny Kooperativa Marka Vícha se v našem článku z minulého týdne objevily některé nepřesnosti. Pokud je uvedeme na pravou míru, ukáže se, že investiční životní pojištění je pro mnoho klientů bezesporu vhodným řešením a není tak "nevýhodné", jak by se z článku mohlo zdát, píše Vích.

Události uplynulého měsíce: září

6. 10. 2006 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Události uplynulého měsíce: září

Uteklo vám v září něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru zářiových událostí.

Dlouhodobou investici ovlivňují i detaily

3. 10. 2006 | Petr Fejtek | 56 komentářů

Dlouhodobou investici ovlivňují i detaily

I malou dírkou uteče hodně vody, i malým poplatkem hodně peněz. Lákat klienty na sedmiciferné sumy na konci 30letého "spoření" – to je klasická "pojišťovácká" matematika. Jaké náklady musí klient zaplatit za dlouhodobé "vedení" či správu svého portfolia a kolik tím z jeho hodnoty vlastně ztratí? Porovnáme několik strategiií ve snaze získat co nejvyšší zhodnocení.

Stavební spořitelny prodávají nejen spoření a úvěry, je to výhoda pro klienta?

29. 9. 2006 | Kateřina Boušová | 14 komentářů

Stavební spořitelny prodávají nejen spoření a úvěry, je to výhoda pro klienta?

Je prodej doplňkových produktů skutečně službou pro klienta, nebo jen výnosnou obchodní strategií? Proč dnes některé stavební spořitelny nabízejí vedle stavebního spoření a úvěrů také penzijní připojištění, podílové fondy, životní pojištění nebo dokonce kreditní kartu, povinné ručení či havarijní pojištění?

Umějí stavební spořitelny půjčovat na bydlení?

20. 9. 2006 | Kateřina Boušová | 16 komentářů

Umějí stavební spořitelny půjčovat na bydlení?

Kupujete nemovitost, a tak jste začali hledat tu nejvýhodnější hypotéku? Než smlouvu podepíšete, zajděte radši i do stavební spořitelny. Nejen hypoteční banky totiž poskytují "velké" úvěry na bydlení. Právě také stavební spořitelny vám mohou potřebnou částku půjčit. Už nějakou dobu totiž neplatí, že stavební spoření je dobré leda na opravy a rekonstrukce.

Hypoteční banka zostřila konkurenci: ocenění bytu zdarma a na počkání

14. 9. 2006 | Kateřina Boušová | 12 komentářů

Hypoteční banka zostřila konkurenci: ocenění bytu zdarma a na počkání

Uvažujete o koupi bytu, ale děsí vás komplikovanost vyřízení hypotéky? Banky to vědí a taky se podle toho chovají. Dvě banky nedávno začaly nabízet podpis úvěrové smlouvy už na první schůzce, u Hypoteční banky je novinkou zjednodušení v podobě bezplatného expresního ocenění bytu určeného k zajištění úvěru. Jak tato služba funguje a komu je určena?

Je český nemovitostní trh nafouknutou bublinou, které hrozí splasknutí?

13. 9. 2006 | Martin Zika | 52 komentářů

Je český nemovitostní trh nafouknutou bublinou, které hrozí splasknutí?

Co je hlavním motorem změn na nemovitostním trhu a co předchází jeho přehřátí? Jak je možné, že stagnují nájmy, přestože ceny nemovitostí rostou? K čemu jsou užitečné cenové indexy a který druh nemovitosti je nejjistější investicí? Na tyto a řadu dalších zajímavých otázek se pokoušeli odpovídat odborníci na nemovitostní trh v rámci diskuze, kterou minulý týden uspořádalo Stavební fórum.

Partner sekce

Partners Financial Services, a.s.

Partners Financial Services, a.s.

Ryze česká akciová společnost Partners Financial Services, a.s., zahájila svou činnost v červnu roku 2007 a její hlavní aktivitou je poskytování nezávislého finančního poradenství. V roce 2009 se stala největší finančněporadenskou firmou v České republice a v roce 2010 překročil provizní obrat společnosti jednu miliardu korun. Do skupiny Partners patří i projekty Partners bankovní služby, Partners Akademie, Partners media a Partners investiční společnost. Zásluhu na úspěchu poradenství Partners má především objektivita, nabídka exkluzivních produktů a pečlivá příprava a vzdělání finančních poradců Partners. Odborníci a analytici Partners v čele s Pavlem Kohoutem, Alešem Tůmou, Dušanem Šídlem a Igorem Polanským publikují v předních českých médiích. V roce 2011 Partners vyhlásili 8. září Dnem finanční gramotnosti a spustili projekt pod stejným názvem ve spolupráci s organizací UNESCO. Partners se rozhodli vrátit finančnímu poradenství v České republice důstojnost, která mu náleží, a nabídnout klientům seriózní a komplexní pomoc s jejich rodinnými financemi.

Za tuto kategorii odpovídá:

Marcela Mazáková
Úvěrová specialistka Partners

http://www.partners.cz/

Partnerem poradny od: 1.6.2012

Aktuální články

Plnou moc už můžete udělit i digitálně. Ale má to háček

Plnou moc už můžete udělit i digitálně. Ale má to háček

Od července měla začít fungovat digitální plná moc. Jenže nakonec si na ni musíme ještě...více

Moneta vylepšila prémiový účet Gold. Má i lepší spoření

Moneta vylepšila prémiový účet Gold. Má i lepší spoření

Moneta Money Bank od července vylepšila svůj prémiový účet Gold. Klienti nově získají...více

Kde žije nejvíc dlužníků v Česku? Podrobná mapa exekucí

Kde žije nejvíc dlužníků v Česku? Podrobná mapa exekucí

Podívejte se, kolik lidí má v jednotlivých obcích exekuce nebo prochází oddlužením.

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů
Partners Financial Services