MD/RD a hypotéka

Dobrý den, jsem těhotná a současně "hrozí", že si za účelem zajištění vlastního bydlení budu muset požádat o hypotéku, bonitní jsem dostatečně, tedy v současné době, kdy ještě pracuji (sdělení mé banky, u které již jednu hypotéku mám). Předpoklad je také dostatečný příjem i během MD/RD, nicméně to je jen předpoklad a nevím, co bude, samozřejmě... Nicméně netuším, jak se postaví k žádosti o hypotéku v době, kdy bude jasně a) vidět, že jsem těhotná, pokud k žádosti dojde před porodem nebo b) již budu na MD nebo RD. Uvažovala jsem o předschválené hypotéce, nicméně stejně bych se chtěla zeptat, jak se k této situaci banky obecně staví - své banky se zatím nechci ptát, nechci jim tuto skutečnost sdělnovat. Děkuji velmi za odpověď. Vendula

Dotaz poslal/a: vendi, 10. 08. 2020 10:40

Dobrý den, banky by Vás měly hodnotit dle aktuální situace, čili měly by vycházet z aktuálního příjmu. Nicméně se samozřejmě může stát, že ve vyšším stupni těhotenství Vám banka již nebude chtít stávající příjem uznat. Toto je ale hodně o lidech. Co se týká předschválené hypotéky, tak zde by se Vám po schválení neměl změnit zdroj a výše příjmu, což se Vám změní. Nicméně, pokud nový příjem (mateřská/rodičovský příspěvek) budou dostačující, banka by měla v předschválené hypotéce pokračovat. Klidně se mi ozvěte na email, pokusíme se něco vymyslet! mějte pěkný den, Lucie Drásalová lucie.drasalova@partners.cz

Lucie Drásalová - Lucie Drásalová je úvěrová analytička finanční skupiny Partners., 12. 08. 2020 14:40

Související články na téma hypoteční úvěr, hypotéka, úvěry na bydlení

Spotřebitelský leasing je klesající obor, který však bude žít dál

12. 9. 2006 | Petr Vykoukal | 3 komentáře

Spotřebitelský leasing je klesající obor, který však bude žít dál

Zatímco celý obor leasingu se v roce 2005 po třech letech stagnace vrátil zpět na růstovou dráhu, spotřebitelský leasing byl naopak tím, který celkový růst "kazil". Hlavní příčinou bylo nejen zvýšení daně z přidané hodnoty, ale také změna spotřebitelských zvyklostí a odlišný přístup bank a dalších finančních institucí k poskytování spotřebitelských úvěrů.

Test: Jak stavební spořitelny a hypoteční banky odpovídají na emaily?

7. 9. 2006 | Kateřina Boušová | 9 komentářů

Test: Jak stavební spořitelny a hypoteční banky odpovídají na emaily?

Většina bank se chlubí tím, že svým klientům zjednodušují komunikaci, kromě jiného pomocí elektronické pošty. Tentokrát jsme otestovali, jací jsou s emailem kamarádi poskytovatelé úvěrů na bydlení. Některé banky však na dotaz našeho smyšleného pana Sedláka nereagovaly vůbec, jiné si poskytnutými informacemi protiřečí s tiskovým oddělením, případně pana Sedláka zavalily nevyžádanými informacemi nebo neodpověděly na to, na co se ptal…

Události uplynulého měsíce: srpen

1. 9. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: srpen

Uteklo vám v srpnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru srpnových událostí.

Banky soutěží o nejrychlejší a nejjednodušší hypotéku

23. 8. 2006 | Kateřina Boušová | 7 komentářů

Banky soutěží o nejrychlejší a nejjednodušší hypotéku

Česká spořitelna a GE Money Bank představily nový typ hypotečního úvěru, tzv. Hypotéku na počkání a HypoExpres. Základním principem obou produktů je rychlost jejich vyřízení. Banky jsou schopny schválit výši úvěru obratem, a to pouze na základě výše příjmu žadatele. Peníze je pak možné čerpat následně v horizontu několika měsíců. Podívejme se na tyto hypotéky podrobněji.

Recenze knihy: "Jak dobře investovat do bydlení"

18. 8. 2006 | Petr Vykoukal | 10 komentářů

Recenze knihy: "Jak dobře investovat do bydlení"

Knihu ekonomů a sociologů bydlení Martina Luxe a Petra Sunegy sice nelze považovat za univerzální zdroj, kde se dozvíte vše potřebné, určitě ji ale doporučujeme k přečtení všem zájemcům o koupi nemovitosti. Co se z knihy dozvíte a co nám v ní naopak chybělo?

Co všechno nabízí státní podpora bydlení?

17. 8. 2006 | Kateřina Boušová | 19 komentářů

Co všechno nabízí státní podpora bydlení?

Kupujete nemovitost, chystáte se stavět či rekonstruovat a sháníte peníze? Nebo už bydlíte, ale chybí vám peníze na provoz domácnosti? Připravili jsme pro vás přehled státních podpor, které můžete získat a poradíme vám i jak je získat. Dozvíte se, jaké podmínky musíte splnit, kolik vám stát na bydlení půjčí (případně formou příspěvku na bydlení "věnuje") a co pro to musíte udělat.

Proč uzavřít úrazové pojištění a jak si vybrat

14. 8. 2006 | Simona Ely Plischke

Proč uzavřít úrazové pojištění a jak si vybrat

Úrazové pojištění může být velmi dobrým pomocníkem rodinných financí. Nikdy totiž nevíte, na jak dlouho, a jestli ne na vždy, vás úraz vyřadí z práce. Podívejme se, jak úrazové pojištění funguje, co všechno kryje a co naopak ne a co a za kolik nabízejí pojišťovny.

Financování bydlení: řešitelná může být i vaše situace

8. 8. 2006 | Roman Scherks | 38 komentářů

Financování bydlení: řešitelná může být i vaše situace

S čistým měsíčním příjmem ve výši 50 tisíc Kč se bydlení pořizuje relativně snadno. Jak je to ale v případě, kdy rodina disponuje pouze průměrnými příjmy a žádnou hotovostí? Je možné pomýšlet na financování vlastního bydlení?

Události uplynulého měsíce: červenec

4. 8. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: červenec

Uteklo vám v červenci něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru červencových událostí.

Realitní trhy: mírný růst bez jasného trendu

21. 7. 2006 | Robert Šíbl | 3 komentáře

Realitní trhy: mírný růst bez jasného trendu

Konec výprodejů a návrat na akciové trhy bez jasnější vize budoucího vývoje. Tímto způsobem by se dal charakterizovat vývoj v posledním měsíci. V současnosti nicméně zůstávají reality velmi oblíbenou třídou aktiv, neboť z historického hlediska zřetelně překonávají akciové trhy.

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: červenec

14. 7. 2006 | Robert Šíbl | 2 komentáře

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: červenec

Po květnových propadech rizikových aktiv se na trhy opět vrátila lepší nálada. Americká ekonomika potvrdila domněnky budoucího ochlazení, v Evropě se zlepšuje trh práce i spotřeba domácností. V regionu se situace po volbách zklidnila, potvrzuje se trendový scénář robustního růstu české ekonomiky, prozatím bez inflačních tlaků. Co se událo a co nás po makroekonomické stránce čeká?

Jak kvalitní je naše bydlení?

12. 7. 2006 | Kateřina Boušová | 18 komentářů

Jak kvalitní je naše bydlení?

Jaký je stav bytového fondu v České republice? Jak si stojíme ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi? Potřebujeme stavět další nové byty? Jak do vývoje zasáhli komerční poskytovatelé úvěrů na bydlení? O kolik víc platíme za bydlení v posledních deseti letech? Jak se vyvíjely úrokové sazby úvěrů?

Události uplynulého měsíce: červen

7. 7. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: červen

Uteklo vám v červnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru červnových událostí.

Akcie: konečně zase masivní růsty

3. 7. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: konečně zase masivní růsty

Pražská burza zažila "comeback" a poskočila o 7,7 %. ČNB ponechala sazby beze změny. Evropské akciové trhy zakončily nejhorší čtvrtletí od roku 2003 týdenním růstem o 2,23 %. FED zvýšil sazby jen o 0,25 %, a investoři tak začali opět optimisticky nakupovat. Americká ekonomika rostla nejrychleji za poslední 2 roky. Co dalšího přinesl uplynulý týden?

Dluhopisy: eurozóna zažila největší týdenní propad

28. 6. 2006 | Robert Šíbl

Dluhopisy: eurozóna zažila největší týdenní propad

Uplynulý týden téměř žádná data nepřinesl. Na trzích se obchodovalo spíše ve vleku globálního sentimentu a také podle prohlášení představitelů centrálních bank, např. japonský guvernér Fukui silně zdůraznil utažení místní měnové politiky v okamžiku, kdy to ekonomika dovolí. To ovlivnilo vývoj po celém světě.

Ne vždy musíte k hypotéce dokládat své příjmy

23. 6. 2006 | Kateřina Boušová

Ne vždy musíte k hypotéce dokládat své příjmy

Chcete hypotéku a nejste schopni nebo nechcete bance prokázat své příjmy? Nezoufejte, na českém trhu jsou už čtyři hypoteční banky, které vám peníze půjčí i bez toho. Ale něco za něco... Počítejte s vyšším úrokem, nižším objemem půjčky v poměru k ceně zastavěné nemovitosti i s tím, že svoji schopnost splácet budete muset prokázat jinak.

Pověry a mýty o úvěrech na bydlení

16. 6. 2006 | Kateřina Boušová | 22 komentářů

Pověry a mýty o úvěrech na bydlení

Myslíte si, že stavební spořitelny vám nepůjčí vyšší částku a že stavební spoření je dobré leda na rekonstrukce? Domníváte se, že hypotéku můžete předčasně splatit bez sankce? Jste přesvědčeni, že ze stavebního spoření můžete financovat koupi bytu v zahraničí? Věříte, že poplatek za vedení účtu je stejný u hypotéky jako u úvěru ze stavebního spoření? Přečtěte si, jak je to doopravdy.

Stavební spořitelny vám půjčí i bez zástavy nemovitostí

5. 6. 2006 | Kateřina Boušová | 2 komentáře

Stavební spořitelny vám půjčí i bez zástavy nemovitostí

Potřebujete peníze na bydlení a nemáte nemovitost, kterou byste mohli ručit? Na rozdíl od hypotečních bank, vám spořitelny peníze půjčí i bez zajištění nemovitostí, úvěry do určité výše můžete získat dokonce zcela bez zajištění. Kolik a za jakých podmínek?

Události uplynulého měsíce: květen

2. 6. 2006 | redakce Peníze.CZ | 1 komentářů

Události uplynulého měsíce: květen

Uteklo vám v květnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru květnových událostí.

Dluhopisy: výnosy stále na skluzavce

31. 5. 2006 | Robert Šíbl

Dluhopisy: výnosy stále na skluzavce

Minulý týden pokračoval dluhopisový trh v nastoupeném trendu klesajících výnosů, výnosy do splatnosti u kratších dluhopisů se již usadily pod 5 %. Předstihové ukazatele naznačují možné ochlazení amerického hospodářství, také v Evropě se zhoršila očekávání budoucího vývoje. To by mohlo dluhopisovému trhu pomoci. Čtvrteční zasedání ČNB nepřineslo žádné větší překvapení. Podívejme se na jednotlivé regiony.

Partner sekce

Partners Financial Services, a.s.

Partners Financial Services, a.s.

Ryze česká akciová společnost Partners Financial Services, a.s., zahájila svou činnost v červnu roku 2007 a její hlavní aktivitou je poskytování nezávislého finančního poradenství. V roce 2009 se stala největší finančněporadenskou firmou v České republice a v roce 2010 překročil provizní obrat společnosti jednu miliardu korun. Do skupiny Partners patří i projekty Partners bankovní služby, Partners Akademie, Partners media a Partners investiční společnost. Zásluhu na úspěchu poradenství Partners má především objektivita, nabídka exkluzivních produktů a pečlivá příprava a vzdělání finančních poradců Partners. Odborníci a analytici Partners v čele s Pavlem Kohoutem, Alešem Tůmou, Dušanem Šídlem a Igorem Polanským publikují v předních českých médiích. V roce 2011 Partners vyhlásili 8. září Dnem finanční gramotnosti a spustili projekt pod stejným názvem ve spolupráci s organizací UNESCO. Partners se rozhodli vrátit finančnímu poradenství v České republice důstojnost, která mu náleží, a nabídnout klientům seriózní a komplexní pomoc s jejich rodinnými financemi.

Za tuto kategorii odpovídá:

Marcela Mazáková
Úvěrová specialistka Partners

http://www.partners.cz/

Partnerem poradny od: 1.6.2012

Aktuální články

Plnou moc už můžete udělit i digitálně. Ale má to háček

Plnou moc už můžete udělit i digitálně. Ale má to háček

Od července měla začít fungovat digitální plná moc. Jenže nakonec si na ni musíme ještě...více

Moneta vylepšila prémiový účet Gold. Má i lepší spoření

Moneta vylepšila prémiový účet Gold. Má i lepší spoření

Moneta Money Bank od července vylepšila svůj prémiový účet Gold. Klienti nově získají...více

Kde žije nejvíc dlužníků v Česku? Podrobná mapa exekucí

Kde žije nejvíc dlužníků v Česku? Podrobná mapa exekucí

Podívejte se, kolik lidí má v jednotlivých obcích exekuce nebo prochází oddlužením.

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů
Partners Financial Services