MD/RD a hypotéka

Dobrý den, jsem těhotná a současně "hrozí", že si za účelem zajištění vlastního bydlení budu muset požádat o hypotéku, bonitní jsem dostatečně, tedy v současné době, kdy ještě pracuji (sdělení mé banky, u které již jednu hypotéku mám). Předpoklad je také dostatečný příjem i během MD/RD, nicméně to je jen předpoklad a nevím, co bude, samozřejmě... Nicméně netuším, jak se postaví k žádosti o hypotéku v době, kdy bude jasně a) vidět, že jsem těhotná, pokud k žádosti dojde před porodem nebo b) již budu na MD nebo RD. Uvažovala jsem o předschválené hypotéce, nicméně stejně bych se chtěla zeptat, jak se k této situaci banky obecně staví - své banky se zatím nechci ptát, nechci jim tuto skutečnost sdělnovat. Děkuji velmi za odpověď. Vendula

Dotaz poslal/a: vendi, 10. 08. 2020 10:40

Dobrý den, banky by Vás měly hodnotit dle aktuální situace, čili měly by vycházet z aktuálního příjmu. Nicméně se samozřejmě může stát, že ve vyšším stupni těhotenství Vám banka již nebude chtít stávající příjem uznat. Toto je ale hodně o lidech. Co se týká předschválené hypotéky, tak zde by se Vám po schválení neměl změnit zdroj a výše příjmu, což se Vám změní. Nicméně, pokud nový příjem (mateřská/rodičovský příspěvek) budou dostačující, banka by měla v předschválené hypotéce pokračovat. Klidně se mi ozvěte na email, pokusíme se něco vymyslet! mějte pěkný den, Lucie Drásalová lucie.drasalova@partners.cz

Lucie Drásalová - Lucie Drásalová je úvěrová analytička finanční skupiny Partners., 12. 08. 2020 14:40

Související články na téma hypoteční úvěr, hypotéka, úvěry na bydlení

Kombinaci hypotéky a spořících produktů nelze paušálně odsuzovat

30. 5. 2006 | Linda Fejtková | 13 komentářů

Kombinaci hypotéky a spořících produktů nelze paušálně odsuzovat

Možnost kombinovat hypoteční úvěr s určitou formou spoření je skvělou příležitostí jak tzv. zabít dvě mouchy jednou ranou. Při hodnocení kombinace hypotéky a kapitálového či investičního životního pojištění by neměla být terčem kritiky logika půjčky vyvažované narůstajícími úsporami, ale především neprůhlednost poplatků pojišťoven. Podívejme se na kombinované produkty z jiného úhlu.

Dluhopisy: trhy po dlouhé době zase získaly

24. 5. 2006 | Robert Šíbl

Dluhopisy: trhy po dlouhé době zase získaly

Výnosy se v minulém týdnu ustálily a dluhopisové trhy po velmi dlouhé době získaly. Investoři utíkají z rizikovějších trhů, tedy akcií a komodit, do jistějších dluhopisových vod. Jak se dařilo trhům v USA, eurozóně a ve střední Evropě?

Střední a východní Evropa: z výplaty nic nespoříme a užíváme si života na úvěr

24. 5. 2006 | Simona Ely Plischke | 10 komentářů

Střední a východní Evropa: z výplaty nic nespoříme a užíváme si života na úvěr

Banky ve střední a východní Evropě zažívají žně. Účty si zakládá víc a víc lidí a potenciál není zdaleka vyčerpán. Sice čím dál tím míň spoříme, objem osobních půjček za uplynulých 5 let ale zdesetinásobil. Půjčujeme si na všechno. Kde konkrétně si ve srovnání s dalšími zeměmi regionu a eurozóny stojí ČR?

Ptejte se Jiřího Dolejše z KSČM!

11. 5. 2006 | Simona Ely Plischke | 29 komentářů

Ptejte se Jiřího Dolejše z KSČM!

Zdravotní péče včetně antikoncepce a potratů zdarma, systém jediné zdravotní pojišťovny. Bezplatné mateřské i vysoké školy. Regulace nájemného i dalších nákladů na bydlení. Snížení daní chudších občanů a naopak vyšší zdanění "luxusu". Kratší pracovní doba, mzdy přesto o 40 % vyšší, minimální mzda 10 000 Kč. Zvýšení a změna výpočtu mnohých sociálních dávek, vyplácení nedobytných alimentů státem. Stop důchodové reformě. Zeptejte se Jiřího Dolejše na ekonomický program KSČM.

Události uplynulého měsíce: duben

5. 5. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: duben

Uteklo vám v dubnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru dubnových událostí.

Akcie: Evropa zažila největší propad od začátku roku

2. 5. 2006 | Pavel Slavík | 1 komentářů

Akcie: Evropa zažila největší propad od začátku roku

České tituly si neudržely vysoké hodnoty a PX klesl pod 1 500 bodů. Evropské trhy se propadly, důvody byly dva: málem došlo ke krachu na mladém trhu s emisními povolenkami a Čína zcela nečekaně zvedla úrokové sazby. V USA celý počítačový sektor začal výrazně ztrácet, např. akcie Microsoftu poklesly až na 24 USD.

Novinky nažhaveného hypotečního trhu

25. 4. 2006 | Kateřina Boušová | 8 komentářů

Novinky nažhaveného hypotečního trhu

Jste zmatení z nabídky produktů hypotečních bank? Nejste si jisti, co se skrývá pod názvy Hypotéka zpětně, Flexibilní hypotéka nebo Hypotéka 2 v 1? A nebaví vás hledat informace na deseti různých místech? Náš přehled hypotečních novinek letošního roku vám pomůže rychle se zorientovat.

Češi nejsou na nové hypotéky zralí, říká Sadil

20. 4. 2006 | Kateřina Boušová | 15 komentářů

Češi nejsou na nové hypotéky zralí, říká Sadil

Proč je generální ředitel Hypoteční banky přesvědčen, že jsou hypotéky dostupné a proč není příznivcem nájemního bydlení? Jaké problémy způsobují dlouhé lhůty vyřízení vkladů do katastru nemovitosti hypotečním bankám? Budou hypoteční banky nabízet zpětnou či flexibilní hypotéku? Porostou úrokové sazby hypotečních úvěrů? Přinese nám kodex hypotečních bank něco užitečného?

Chytrá hypotéka od Broker Consulting: vychytralá a nefér prezentace

18. 4. 2006 | Roman Scherks | 87 komentářů

Chytrá hypotéka od Broker Consulting: vychytralá a nefér prezentace

Kombinaci kapitálové životní pojistky a hypotéky už jen málokdo nabízí jako něco výhodného. Není také třeba, na trhu je podobný stroj na provize: hypoteční úvěr a investiční životní pojištění. Zejména pak v podání společnosti Broker Consulting. Způsob, kterým její prodejce zachází s čísly, je do nebe volající, umně některé informace potlačuje, jiné zdůrazňuje a některé dokonce zamlčuje.

Události uplynulého měsíce: březen

7. 4. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: březen

Uteklo vám v březnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru březnových událostí.

Dosáhnete na průměrnou hypotéku?

20. 3. 2006 | Kateřina Boušová | 17 komentářů

Dosáhnete na průměrnou hypotéku?

Průměrná výše hypotéky za loňský rok dosáhla úctyhodných 1 400 000 Kč. Kolik musíte brát, aby vám takovou "průměrnou" hypotéku banka poskytla? Stačí vám průměrná mzda 19 030 Kč? Spočítali jsme, že jednotlivci a rodiny, kde je jeden z rodičů na rodičovské dovolené, mají smůlu, na průměrnou hypotéku většinou vůbec nedosáhnou.

I měkké přistání cen nemovitostí může znamenat velké ztráty

16. 3. 2006 | Martin Zika | 11 komentářů

I měkké přistání cen nemovitostí může znamenat velké ztráty

Že se trhy nemovitostí zpomalují, je již jasné. Jakým způsobem ale přistanou? I když Ameriku asi čeká "lehké dosednutí", stále to ale může znamenat tvrdý náraz pro ekonomiku a mnoho majitelů nemovitostí, píše The Economist. Jak je to možné? A proč velké ztráty zaznamenají nejspíš i majitelé nemovitostí v Británii, kde ceny bydlení navzdory předpovědím magazínu nespadly?

Události uplynulého měsíce: únor

3. 3. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: únor

Uteklo vám v únoru něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru únorových událostí.

Fungují úvěry na bydlení v České republice, jak mají?

17. 2. 2006 | Kateřina Boušová

Fungují úvěry na bydlení v České republice, jak mají?

Jsou hypoteční úvěry a úvěry ze stavebního spoření dostupné všem, kteří je potřebují? Pomáhají tyto nástroje bydlení skutečně řešit, nebo mají nevyužité rezervy? Obstojí české hypoteční banky a stavební spořitelny ve srovnání s bankami EU? Odpovědi na tyto i další otázky se dozvíte v našem článku.

Vybíráte si úvěr na bydlení? Nezapomeňte do nákladů započítat i povinná pojištění

15. 2. 2006 | Kateřina Boušová

Vybíráte si úvěr na bydlení? Nezapomeňte do nákladů započítat i povinná pojištění

Pokud úvěr zajistíte nemovitostí, budete ji muset pojistit. K úvěru hypoteční banky a stavební spořitelny v některých případech vyžadují i životní pojištění. Kdy banky pojistky vyžadují, jaká pojistka je ta správná a na čem závisí její výše? Odpovědi na tyto a další otázky najdete v našem článku.

Vyplatí se právě vám investovat do nemovitosti? Spočítejte si to!

2. 2. 2006 | Petr Syrový | 17 komentářů

Vyplatí se právě vám investovat do nemovitosti? Spočítejte si to!

Uvažujete o koupi nemovitosti za účelem jejího pronájmu? Máme pro vás exkluzivní nástroj: kalkulačku, která například spočítá, jaké měsíční cash flow bude vaše investice generovat či jaké celkové výnosnosti dosáhnete. Můžete ji použít také pro hledání kritického scénáře investice nebo stanovení minimální výše nájmu. Vše předvedeme a vysvětlíme na příkladu a upozorníme na všechny náklady spojené s investováním do nemovitostí.

Hypotéku, nebo úvěr ze stavebního spoření?

27. 1. 2006 | Linda Fejtková | 14 komentářů

Hypotéku, nebo úvěr ze stavebního spoření?

Stavební spořitelny se již několik let cíleně snaží hypotékám konkurovat, nulová akontace je již téměř běžná, ale prodlužuje se i doba splatnosti. Jaký je tedy mezi úvěrem a hypotékou rozdíl? Co je pro klienta výhodnější? Na tuto zapeklitou otázku se pokusíme odpovědět srovnáním několika konkrétních příkladů, a to především z hlediska RPSN.

U které stavební spořitelny uzavřít smlouvu?

23. 1. 2006 | Kateřina Boušová | 22 komentářů

U které stavební spořitelny uzavřít smlouvu?

Hledáte produkt, se kterým svoje peníze bezpečně zhodnotíte nebo potřebujete půjčit na bydlení? Stavební spoření je dobrou volbou. Kterou spořitelnu si ale vybrat? Záleží hlavně na tom, co přesně od uzavření smlouvy očekáváte. Dříve než smlouvu podepíšete, přečtěte si naši analýzu nabídky stavebních spořitelen.

Partner sekce

Partners Financial Services, a.s.

Partners Financial Services, a.s.

Ryze česká akciová společnost Partners Financial Services, a.s., zahájila svou činnost v červnu roku 2007 a její hlavní aktivitou je poskytování nezávislého finančního poradenství. V roce 2009 se stala největší finančněporadenskou firmou v České republice a v roce 2010 překročil provizní obrat společnosti jednu miliardu korun. Do skupiny Partners patří i projekty Partners bankovní služby, Partners Akademie, Partners media a Partners investiční společnost. Zásluhu na úspěchu poradenství Partners má především objektivita, nabídka exkluzivních produktů a pečlivá příprava a vzdělání finančních poradců Partners. Odborníci a analytici Partners v čele s Pavlem Kohoutem, Alešem Tůmou, Dušanem Šídlem a Igorem Polanským publikují v předních českých médiích. V roce 2011 Partners vyhlásili 8. září Dnem finanční gramotnosti a spustili projekt pod stejným názvem ve spolupráci s organizací UNESCO. Partners se rozhodli vrátit finančnímu poradenství v České republice důstojnost, která mu náleží, a nabídnout klientům seriózní a komplexní pomoc s jejich rodinnými financemi.

Za tuto kategorii odpovídá:

Marcela Mazáková
Úvěrová specialistka Partners

http://www.partners.cz/

Partnerem poradny od: 1.6.2012

Aktuální články

Cenové stropy pro část taxi skončí. Důvody pominuly, říká Stanjura

Cenové stropy pro část taxi skončí. Důvody pominuly, říká Stanjura

Alternativní a smluvní taxislužby přestanou od ledna 2025 podléhat cenové regulaci. Ministerstvo...více

Stejný řetězec, nižší cena. Kde je drogerie za hranicemi levnější?

Stejný řetězec, nižší cena. Kde je drogerie za hranicemi levnější?

Drogerie v německých e-shopech řetězců dm a Rossmann zůstává výrazně levnější než u stejných...více

Plnou moc už můžete udělit i digitálně. Ale má to háček

Plnou moc už můžete udělit i digitálně. Ale má to háček

Od července měla začít fungovat digitální plná moc. Jenže nakonec si na ni musíme ještě...více

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů
Partners Financial Services