MD/RD a hypotéka

Dobrý den, jsem těhotná a současně "hrozí", že si za účelem zajištění vlastního bydlení budu muset požádat o hypotéku, bonitní jsem dostatečně, tedy v současné době, kdy ještě pracuji (sdělení mé banky, u které již jednu hypotéku mám). Předpoklad je také dostatečný příjem i během MD/RD, nicméně to je jen předpoklad a nevím, co bude, samozřejmě... Nicméně netuším, jak se postaví k žádosti o hypotéku v době, kdy bude jasně a) vidět, že jsem těhotná, pokud k žádosti dojde před porodem nebo b) již budu na MD nebo RD. Uvažovala jsem o předschválené hypotéce, nicméně stejně bych se chtěla zeptat, jak se k této situaci banky obecně staví - své banky se zatím nechci ptát, nechci jim tuto skutečnost sdělnovat. Děkuji velmi za odpověď. Vendula

Dotaz poslal/a: vendi, 10. 08. 2020 10:40

Dobrý den, banky by Vás měly hodnotit dle aktuální situace, čili měly by vycházet z aktuálního příjmu. Nicméně se samozřejmě může stát, že ve vyšším stupni těhotenství Vám banka již nebude chtít stávající příjem uznat. Toto je ale hodně o lidech. Co se týká předschválené hypotéky, tak zde by se Vám po schválení neměl změnit zdroj a výše příjmu, což se Vám změní. Nicméně, pokud nový příjem (mateřská/rodičovský příspěvek) budou dostačující, banka by měla v předschválené hypotéce pokračovat. Klidně se mi ozvěte na email, pokusíme se něco vymyslet! mějte pěkný den, Lucie Drásalová lucie.drasalova@partners.cz

Lucie Drásalová - Lucie Drásalová je úvěrová analytička finanční skupiny Partners., 12. 08. 2020 14:40

Související články na téma hypoteční úvěr, hypotéka, úvěry na bydlení

Pětileté fixace hypoték dobíhají, budete refinancovat?

16. 1. 2006 | Linda Fejtková | 21 komentářů

Pětileté fixace hypoték dobíhají, budete refinancovat?

V letech 2000 a 2001 se hypotéky nejčastěji sjednávaly se sazbou vázanou na 5 let. Brzy tak u mnoha hypotečních úvěrů nastane tzv. výročí. Mnoho klientů si nejspíš začne klást otázku, zda hypotéku refinancovat, či přijmout sazbu, kterou jim banka nově nabízí. O co při refinancování úvěru jde a komu se vyplatí? Spočítejte si právě vaši situaci.

Události uplynulého měsíce: prosinec

6. 1. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: prosinec

Uteklo vám v prosinci něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru prosincových událostí.

Daň z příjmů zaměstnanců za rok 2005: (ne)výhodné novinky

4. 1. 2006 | Kateřina Havlíčková | 23 komentářů

Daň z příjmů zaměstnanců za rok 2005: (ne)výhodné novinky

Významnými novinkami, které můžeme využít při účtování za rok 2005, jsou daňové zvýhodnění a společné zdanění manželů. Poradíme, zda se vám tyto instrumenty vyplatí a jak je co nejlépe využít. A nezapomeňte, že se blíží termín pro podání žádosti o roční zúčtování daně, pokud o něj chcete požádat svého zaměstnavatele.

Jak se bydlí v postkomunistických zemích?

16. 12. 2005 | Kateřina Boušová

Jak se bydlí v postkomunistických zemích?

Podařilo se ve Střední a Východní Evropě po pádu komunistického režimu obnovit zdravé tržní financování bydlení? Jaké problémy při transformaci nastaly? Jak probíhal vývoj tržního financování bydlení od roku 1990 do současnosti? A kam směřuje?

Jaké možnosti půjček na bydlení mají Evropané?

14. 12. 2005 | Kateřina Boušová

Jaké možnosti půjček na bydlení mají Evropané?

Funguje trh s úvěry na bydlení v České republice uspokojivě? Je nabídka českých stavebních spořitelen a hypotečních bank srovnatelná s vyspělou Evropou? Nebo je to v jiných zemích lepší? Jak to vypadá v Německu, Francii a Velké Británii se dozvíte dále.

Aby nám paneláky nespadly na hlavu

13. 12. 2005 | Karel Doležal | 10 komentářů

Aby nám paneláky nespadly na hlavu

Bydlíte v paneláku? Pak možná řešíte špatný nebo dokonce havarijní stav domu. Panely praskají a rozestupují se, střechou zatéká, fasáda by potřebovala nový nátěr či zateplení, ale kde na to vzít peníze? Více než dvě třetiny ze všech panelových domů v ČR jsou ve vlastnictví jejich obyvatel, a pokud ve fondu oprav není dostatek peněz, nezbývá než si na rekonstrukci půjčit. Jde to i u stavebních spořitelen.

Události uplynulého měsíce: listopad

2. 12. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: listopad

Uteklo vám v listopadu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru listopadových událostí.

Vyzvedněte si státní dárečky

1. 12. 2005 | Petr Vykoukal | 3 komentáře

Vyzvedněte si státní dárečky

Blížící se konec roku je posledním momentem, kdy můžete využít výhod, které vám stát nabízí u některých finančních produktů. U životních pojistek a hypotečních úvěrů můžete ušetřit na daních, u stavebního spoření a penzijního připojištění vám stát ještě přímo přidá peníze.

FREDY

23. 11. 2005 | Pavel Slavík

Hypotéka ING: je Oranžová dobrá?

18. 11. 2005 | Karel Doležal | 3 komentáře

Hypotéka ING: je Oranžová dobrá?

Na začátku roku nabídla ING Banka hypotéku, kterou za pár dní v tichosti stáhla a v září ji upravenou, pod jménem Oranžová hypotéka, opět představila. Novinka se ale zdá méně přehledná a v některých aspektech i horší. S čím banka přišla a jak její hypoteční benjamínek dopadl v porovnání s konkurencí?

Registry: co všechno o vás ví váš bankéř

11. 11. 2005 | Petr Vykoukal | 4 komentáře

Registry: co všechno o vás ví váš bankéř

Už jste někdy měli bankovní úvěr, zároveň například ledničku koupenou na splátky a došly vám peníze na splácení dluhů? Napadlo vás jít si půjčit do třetí instituce? Tak na to rychle zapomeňte, tyto firmy totiž o vás vědí více než si myslíte a váš "trik" snadno odhalí.

Události uplynulého měsíce: říjen

4. 11. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: říjen

Uteklo vám v říjnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru říjnových událostí.

Čekají nás dobrovolně přehlednější hypotéky?

31. 10. 2005 | Jiří Šedivý | 1 komentářů

Čekají nás dobrovolně přehlednější hypotéky?

Od příštího roku se dočkáme přehlednějšího systému poskytování hypoték a dalších úvěrů na bydlení. Většina českých bank se připojila k evropským pravidlům pro poskytování informací klientům při sjednávání úvěrů na bydlení. Dozvíme se tak částečně, kolik nás bude úvěr stát.

Česká spořitelna: levné úvěry za vysokou cenu

18. 10. 2005 | Lev Dvorok | 28 komentářů

Česká spořitelna: levné úvěry za vysokou cenu

Česká spořitelna začala 17. 10. nabízet tzv. Snadnou půjčku, přičemž maximálně zjednodušila schvalovací proces. Reklamní letáček uvádí jako velkou výhodu produktu malou splátku, již od 330 Kč. Za kolik si ale vlastně půjčujete, se nedozvíte. Zajímá vás, kolik tato slovy reklamy "nejjednodušší cesta k penězům" vlastně stojí?

Úrokové sazby našly dno

17. 10. 2005 | Jiří Šedivý

Úrokové sazby našly dno

Inflace v ČR roste a sílí tlaky na zvyšování sazeb. V nabídkách bank se polehoučku jako bledulky zjara objevují rostoucí úrokové sazby. A to jak na straně vkladů, tak i úvěrů. Zatím nevíme jak rychle a jak moc, ale sazby již nejspíš porostou. Jak dlouho se nechá pokušením svádět ČNB?

Stack: Je třeba urychleně zlepšit ochranu klientů

12. 10. 2005 | Jiří Šedivý

Stack: Je třeba urychleně zlepšit ochranu klientů

Chce lepší ochranu spotřebitele, je ale proti zbytečné a nadměrné regulaci a nárůstu byrokracie. Zřízení nové instituce finančního ombudsmana považuje za neúčelné. Žádný kartel podle něj neexistuje. V prvním dílu rozhovoru se šéfem České spořitelny Jackem Stackem najdete odpovědi na obecnější bankovní otázky a poplatkovou oprávněnost u některých služeb ČS.

Události uplynulého měsíce: září

7. 10. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: září

Uteklo vám v září něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru zářijových událostí.

Bydlet za vlastní, půjčené anebo všech?

3. 10. 2005 | Jiří Šedivý | 1 komentářů

Bydlet za vlastní, půjčené anebo všech?

Jak jsme na tom s podporou bydlení v ČR? Umějí stavební spořitelny lidem půjčovat? V některých disciplínách stavebního úvěrování jsme již pokořili i vzor našeho modelu, Německo. Stát však nejen podporuje, ale také půjčuje. Když dva dělají totéž, není to…je to politika.

Partner sekce

Partners Financial Services, a.s.

Partners Financial Services, a.s.

Ryze česká akciová společnost Partners Financial Services, a.s., zahájila svou činnost v červnu roku 2007 a její hlavní aktivitou je poskytování nezávislého finančního poradenství. V roce 2009 se stala největší finančněporadenskou firmou v České republice a v roce 2010 překročil provizní obrat společnosti jednu miliardu korun. Do skupiny Partners patří i projekty Partners bankovní služby, Partners Akademie, Partners media a Partners investiční společnost. Zásluhu na úspěchu poradenství Partners má především objektivita, nabídka exkluzivních produktů a pečlivá příprava a vzdělání finančních poradců Partners. Odborníci a analytici Partners v čele s Pavlem Kohoutem, Alešem Tůmou, Dušanem Šídlem a Igorem Polanským publikují v předních českých médiích. V roce 2011 Partners vyhlásili 8. září Dnem finanční gramotnosti a spustili projekt pod stejným názvem ve spolupráci s organizací UNESCO. Partners se rozhodli vrátit finančnímu poradenství v České republice důstojnost, která mu náleží, a nabídnout klientům seriózní a komplexní pomoc s jejich rodinnými financemi.

Za tuto kategorii odpovídá:

Marcela Mazáková
Úvěrová specialistka Partners

http://www.partners.cz/

Partnerem poradny od: 1.6.2012

Aktuální články

Cenové stropy pro část taxi skončí. Důvody pominuly, říká Stanjura

Cenové stropy pro část taxi skončí. Důvody pominuly, říká Stanjura

Alternativní a smluvní taxislužby přestanou od ledna 2025 podléhat cenové regulaci. Ministerstvo...více

Stejný řetězec, nižší cena. Kde je drogerie za hranicemi levnější?

Stejný řetězec, nižší cena. Kde je drogerie za hranicemi levnější?

Drogerie v německých e-shopech řetězců dm a Rossmann zůstává výrazně levnější než u stejných...více

Plnou moc už můžete udělit i digitálně. Ale má to háček

Plnou moc už můžete udělit i digitálně. Ale má to háček

Od července měla začít fungovat digitální plná moc. Jenže nakonec si na ni musíme ještě...více

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů
Partners Financial Services