MD/RD a hypotéka

Dobrý den, jsem těhotná a současně "hrozí", že si za účelem zajištění vlastního bydlení budu muset požádat o hypotéku, bonitní jsem dostatečně, tedy v současné době, kdy ještě pracuji (sdělení mé banky, u které již jednu hypotéku mám). Předpoklad je také dostatečný příjem i během MD/RD, nicméně to je jen předpoklad a nevím, co bude, samozřejmě... Nicméně netuším, jak se postaví k žádosti o hypotéku v době, kdy bude jasně a) vidět, že jsem těhotná, pokud k žádosti dojde před porodem nebo b) již budu na MD nebo RD. Uvažovala jsem o předschválené hypotéce, nicméně stejně bych se chtěla zeptat, jak se k této situaci banky obecně staví - své banky se zatím nechci ptát, nechci jim tuto skutečnost sdělnovat. Děkuji velmi za odpověď. Vendula

Dotaz poslal/a: vendi, 10. 08. 2020 10:40

Dobrý den, banky by Vás měly hodnotit dle aktuální situace, čili měly by vycházet z aktuálního příjmu. Nicméně se samozřejmě může stát, že ve vyšším stupni těhotenství Vám banka již nebude chtít stávající příjem uznat. Toto je ale hodně o lidech. Co se týká předschválené hypotéky, tak zde by se Vám po schválení neměl změnit zdroj a výše příjmu, což se Vám změní. Nicméně, pokud nový příjem (mateřská/rodičovský příspěvek) budou dostačující, banka by měla v předschválené hypotéce pokračovat. Klidně se mi ozvěte na email, pokusíme se něco vymyslet! mějte pěkný den, Lucie Drásalová lucie.drasalova@partners.cz

Lucie Drásalová - Lucie Drásalová je úvěrová analytička finanční skupiny Partners., 12. 08. 2020 14:40

Související články na téma hypoteční úvěr, hypotéka, úvěry na bydlení

Hypotéky: bez peněz i do banky vlez

29. 9. 2005 | Jiří Šedivý | 1 komentářů

Hypotéky: bez peněz i do banky vlez

Donedávna nestačilo pro získání hypotéky zastavit nemovitost. Nutnou podmínkou bylo doložit dostatečně vysoký příjem, a tak někteří žadatelé odcházeli z banky velmi rychle a s nepořízenou. Řešením byly "půjčovny" bez bankovní licence. Situace se však zlepšila a zdá se, že se banky začínají probouzet a zaplňovat mezeru ve svých nabídkách.

S životním pojištěním to jde z kopce. Čím to je?

8. 9. 2005 | Simona Ely Plischke | 27 komentářů

S životním pojištěním to jde  z kopce. Čím to je?

Ještě v roce 2003 bylo možné napsat, že o tom, kam náš pojišťovací trh míří, není pochyb. Objem předepsaného pojistného na životní pojištění nerostl o procenta či desítky procent, ale o své násobky. Výsledky loňského roku ovšem růstovou křivku zaoblily a čísla za letošní pololetí ji vytyčily sestupný směr. Jaká veřejná tajemství jsou příčinou?

Jsem profesionální státní úředník, říká Prouza

7. 9. 2005 | Jiří Šedivý

Jsem profesionální státní úředník, říká Prouza

V první části vašeho rozhovoru s náměstkem ministra financí Tomášem Prouzou si můžete přečíst odpovědi na otázky, které se týkají finančních poradců, regulace cen, serveru Peníze.CZ a také vašich specifických problémů. Část odpovědí je o práci a budoucnosti na ministerstvu.

Nemovitosti: prostor pro růst cen i do budoucna? II.

22. 8. 2005 | Petr Vykoukal | 9 komentářů

Nemovitosti: prostor pro růst cen i do budoucna? II.

Tržní ceny nemovitostí se odpoutávají od tržních nájmů ekvivalentních bytů, neboli pronajímání nemovitostí přináší malý výnos. Bude tento nepřirozený stav znamenat likvidaci trhu s nájemním bydlením? Přečtěte si dokončení pátečního článku.

Nemovitosti: prostor pro růst cen i do budoucna?

19. 8. 2005 | Petr Vykoukal | 17 komentářů

Nemovitosti: prostor pro růst cen i do budoucna?

Úrokové sazby klesají, zatímco příjmy obyvatel rostou. Tento fakt je hnacím motorem růstu cen nemovitostí, ale navíc může být i argumentem, proč ještě české ceny bytů nejsou přehřáté. Za posledních 5 let "hypoteční kapacita" průměrné české domácnosti vzrostla o téměř 64 %, vývoj cen bytů je za ní téměř o rok zpožděn.

Jak letos bydlet za peníze ze státní kasy

19. 8. 2005 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Jak letos bydlet za peníze ze státní kasy

Státní příspěvky na stavební spoření jsou jen jeden z možných nástrojů, které stát používá k podpoře bydlení. Jaké jiné formy nabízí, co a pro koho je letos k mání a kam pro to?

Zvítězí Šampion i v souboji s hypotékou?

4. 8. 2005 | Lev Dvorok | 5 komentářů

Zvítězí Šampion i v souboji s hypotékou?

Překlenovací úvěr Šampion může konkurovat hypotékám. Na konkrétním příkladu jsme propočítali, kdy a komu se který produkt vyplatí spíš. Představme si výsledky.

Šampion překlenuje už při 5 procentech cílové částky

3. 8. 2005 | Lev Dvorok | 16 komentářů

Šampion překlenuje už při 5 procentech cílové částky

Stavební spořitelny se snaží klienty zaujmout novými produkty, a konkurovat tak hypotékám. Stavební spořitelna České spořitelny připravila ojedinělou nabídku, překlenovací úvěr Šampion, u kterého není potřeba splnit hodnotící číslo a pro jeho přidělení stačí naspořit jenom 5 % z cílové částky. Porovnali jsme jeho fungování s tradičním scénářem.

Stavební spořitelny (ne)půjčují i podle věku

22. 7. 2005 | Jiří Šedivý

Stavební spořitelny (ne)půjčují i podle věku

Poslední bašta věkově neomezených klientů ČMSS padá. Stavební spořitelny omezují své půjčky věkem, ale nejsou ve své terminologii jednotné. Některé omezují již 45leté, jiné až 70leté klienty, ale přesto mohou půjčit stejně starým. Jak je to možné?

Vyberte si životní pojištění podle fér informací

20. 7. 2005 | Simona Ely Plischke | 10 komentářů

Vyberte si životní pojištění podle fér informací

Sousloví "životní pojištění" na nás útočí ze všech možných reklamních ploch. Víc než pocit, že jste vlastně pěkný sobec nemyslící na rodinu, nemáte-li tento produkt ještě uzavřen, vám tato často emotivně laděná inzerce ale nepřinese. My nabízíme mnohem více informací, nahlédněte "za billboard" s námi.

Povede přijetí eura ke zvýšení bankovních poplatků?

20. 7. 2005 | Dana Chytilová | 7 komentářů

Povede přijetí eura ke zvýšení bankovních poplatků?

Víte, z jakých poplatků mají banky největší příjmy? Z mezinárodního platebního styku a z poskytování úvěrů. Při zavedení eura by právě první zdroj peněz výrazně poklesl. Čím jej banky nahradí? Měli bychom se obávat zvyšování poplatků?

Jak poplatky zdražují hypotéky

19. 7. 2005 | Lev Dvorok | 9 komentářů

Jak poplatky zdražují hypotéky

Hypotéky jsou prý nejnižší v historii a získat úrokovou sazbu pod 3 % není žádný problém. Nejen úroky ale určují cenu hypotéky. Jak se změní tzv. efektivní úrok vlivem poplatků? Např. u půlmiliónové hypotéky se splatností 10 let si na poplatcích za vedení účtu a vyřízení hypotéky připlatíte skoro celé dodatečné procento.

Události uplynulého měsíce: červen

8. 7. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: červen

Uteklo vám v červnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru červnových událostí.

Hypotéka s IŽP: třetina peněz vyletí oknem

1. 7. 2005 | Simona Ely Plischke | 137 komentářů

Hypotéka s IŽP: třetina peněz vyletí oknem

Raiffeisenbank přišla na trh s hypotékou kombinovanou s investičním životním pojištěním. Prý tím "reaguje na neustále rostoucí oblibu IŽP, které dává možnost vyššího úrokového zhodnocení." Předpokládáme, že ji budou následovat další banky. Chceme vás před ní pomocí několika čísel a argumentů varovat. Přečtěte si, proč od ní dát ruce pryč.

Pořiďte dětem byt, který ze dvou třetin zaplatí jiní

30. 6. 2005 | Pavel Řehulka | 31 komentářů

Pořiďte dětem byt, který ze dvou třetin zaplatí jiní

Pokud jste někdy přemýšleli o tom, kde budou bydlet vaše děti, jistě vás napadlo, že to nebudou mít lehké. Ceny starších bytů na mnoha místech ČR převyšují hodnotu miliónu Kč a nové byty se prodávají i za několikanásobek této ceny. Přesto ale existuje cesta, jak můžete svým dětem pořídit vlastní byt jen za několik set korun měsíčně.

Trh s nemovitostmi je největší bublina v historii

23. 6. 2005 | Martin Zika | 18 komentářů

Trh s nemovitostmi je největší bublina v historii

Ještě nikdy v historii nerostly reálné ceny domů tak rychle, po tak dlouhou dobu a v tolika zemích světa, tvrdí týdeník The Economist. Trhy s nemovitostmi doslova bouřily od Spojených států, Británie, Francie, Španělsko až po Čínu. Rostoucí ceny podepřely chřadnoucí světovou ekonomiku po splasknutí akciové bubliny v roce 2000. Co když se ale teď nemovitostní trh hroutí?

Hypotéka nemusí být správné řešení

10. 6. 2005 | Petr Vykoukal | 32 komentářů

Hypotéka nemusí být správné řešení

"Proč platit vysoký nájem?Kupte si vlastní byt na hypotéku, je to levnější!" Podobnou výzvu jste určitě slyšeli mnohokrát, často doplněnou tabulkami ukazujícími měsíční úspory v řádu stovek až tisíců Kč. Jenže ona to vůbec nemusí být pravda. Splátka bance je totiž jen začátek, musíte platit pojištění, fond oprav atd. Po sečtení všech položek už vše může být jinak.

Dotace aneb jak si EU šlape na vlastní krk

7. 6. 2005 | Kateřina Havlíčková | 16 komentářů

Dotace aneb jak si EU šlape na vlastní krk

Evropa miluje dotace a rozdává je ve velkém. Jen subvence pro zemědělce spasou 40 % unijního rozpočtu. Čím víc peněz je takto přerozdělováno, tím víc je deformován trh i samotné podnikatelské smýšlení. Cílem už není aktivně a svobodně podnikat a tvořit, ale získat dotace. Jsou potřeba, nebo EU podřezává větev vlastnímu rozvoji?

Klíčový plán vykouzlí miliónové úspory. Opravdu?

6. 6. 2005 | Dana Chytilová | 14 komentářů

Klíčový plán vykouzlí miliónové úspory. Opravdu?

"Splňte si své sny a přání," lákají letáky ČSOB Klíčového plánu. Otevírá Klíčový plán skutečně ty správné dveře? Nebo jde jen o to naložit vám ty produkty, které ještě nemáte? Případně i ty, které už máte? Otestovali jsme pobočky.

Události uplynulého měsíce: květen

3. 6. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: květen

Uteklo vám v květnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Nahlédněte do výběru květnových událostí.

Partner sekce

Partners Financial Services, a.s.

Partners Financial Services, a.s.

Ryze česká akciová společnost Partners Financial Services, a.s., zahájila svou činnost v červnu roku 2007 a její hlavní aktivitou je poskytování nezávislého finančního poradenství. V roce 2009 se stala největší finančněporadenskou firmou v České republice a v roce 2010 překročil provizní obrat společnosti jednu miliardu korun. Do skupiny Partners patří i projekty Partners bankovní služby, Partners Akademie, Partners media a Partners investiční společnost. Zásluhu na úspěchu poradenství Partners má především objektivita, nabídka exkluzivních produktů a pečlivá příprava a vzdělání finančních poradců Partners. Odborníci a analytici Partners v čele s Pavlem Kohoutem, Alešem Tůmou, Dušanem Šídlem a Igorem Polanským publikují v předních českých médiích. V roce 2011 Partners vyhlásili 8. září Dnem finanční gramotnosti a spustili projekt pod stejným názvem ve spolupráci s organizací UNESCO. Partners se rozhodli vrátit finančnímu poradenství v České republice důstojnost, která mu náleží, a nabídnout klientům seriózní a komplexní pomoc s jejich rodinnými financemi.

Za tuto kategorii odpovídá:

Marcela Mazáková
Úvěrová specialistka Partners

http://www.partners.cz/

Partnerem poradny od: 1.6.2012

Aktuální články

Cenové stropy pro část taxi skončí. Důvody pominuly, říká Stanjura

Cenové stropy pro část taxi skončí. Důvody pominuly, říká Stanjura

Alternativní a smluvní taxislužby přestanou od ledna 2025 podléhat cenové regulaci. Ministerstvo...více

Stejný řetězec, nižší cena. Kde je drogerie za hranicemi levnější?

Stejný řetězec, nižší cena. Kde je drogerie za hranicemi levnější?

Drogerie v německých e-shopech řetězců dm a Rossmann zůstává výrazně levnější než u stejných...více

Plnou moc už můžete udělit i digitálně. Ale má to háček

Plnou moc už můžete udělit i digitálně. Ale má to háček

Od července měla začít fungovat digitální plná moc. Jenže nakonec si na ni musíme ještě...více

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů
Partners Financial Services