Letní zájem o hypotéky láme rekordy. Proč se v době recese vyplatí investovat do nemovitosti?

PR článek | rubrika: FINEXPO | 31. 8. 2020
V létě obvykle klesá zájem o hypotéky. Toto léto je ale jiné. Poptávka po nových hypotékách láme rekordy hospodářské krizi navzdory. Zájemce především lákají nízké úroky, které klesají již čtvrtý měsíc po sobě. Jaké jsou aktuální úrokové sazby? A proč hospodářská recese představuje ideální příležitost k investicím do nemovitostí?
Letní zájem o hypotéky láme rekordy. Proč se v době recese vyplatí investovat do nemovitosti?

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Prázdniny přinesly rekordní zájem o hypotéky

Tak úspěšné léto z pohledu nově uzavřených hypoték banky již dlouho nezažily. V červenci bylo uzavřeno 7867 hypoték v celkovém objemu 21,6 miliardy korun. Jedná se o nejsilnější červenec od roku 2003.

V meziročním srovnání bylo uzavřeno o 1252 více hypoték. Objem hypotečních úvěrů se meziročně zvýšil o 6 miliard korun. To vše navzdory poklesu ekonomiky i období léta, které bývá na poskytování hypoték slabší. Tyto údaje jsou dobrou předzvěstí, že hypotéka bude žádaná i na podzim. Podle některých finančních analytiků by letošní objemy mohly atakovat rekordy z let 2016 a 2017.

Novým hypotékám přejí nízké úrokové sazby

Rekordní množství nově sjednaných hypotéčních úvěrů ovlivnily především klesající úrokové míry. Jejich průměrná výše v červenci klesla na 2,15 %. Úroky u hypotéky tak byly v sestupném trendu čtyři měsíce za sebou. V historickém srovnání dosahovaly úrokové sazby této hodnoty naposledy v listopadu 2017.

Jedná se ale o průměrnou sazbu, výjimkou tak nejsou úrokové sazby klesající pod magickou hranici dvou procent, kterou odhaluje hypoteční kalkulačka. Současná situace na hypotečním trhu proto přeje novým investicím do nemovitostí.

Objem průměrné hypotéky se snížil

Aktuální data ukazují ještě jeden trend, a to, že objem průměrné hypotéky v červenci klesl na 2 745 277 Kč. Jedná se vůbec o první pokles od února 2019. Půjčovaný objem financí neklesá snad proto, že klienti mají více úspor nebo že si potřebují rychle půjčit menší objem financí. Trend spíše signalizuje pokles ceny bytů a domů.

Proč investovat do nemovitostí v době hospodářské recese?

Obecně u hospodářských recesí platí, že ceny nemovitostí zpomalí svůj růst nebo zlevní. Majitelé, kteří dlouhodobě nemohli svůj byt prodat, jsou totiž ochotni zlevnit. Obzvlášť, když potřebují kapitál s vysokou likviditou, typicky finanční hotovost či jiná rychlo směnitelná aktiva.

Naproti tomu nové investice podporují klesající úrokové sazby, které umožňují výhodně půjčit finance. Navíc po skončení krize, kdy ekonomika začne opět růst a poklesne nezaměstnanost, ceny nemovitostí i nájmů se zvýší. Díky těmto vzájemným vztahům se výhodně koupená nemovitost v hospodářské recesi začne v době ekonomického růstu zhodnocovat a přinášet vyšší výnosy z nájmu.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

10. 7. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

Banky teď nabízejí hypotéky v průměru za 5,49 procenta. Na hranici 5,5 procenta se drží ale už několik měsíců, i když ČNB pokračovala v razantním snižování své klíčové sazby. Kdy hypotéky... celý článek

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

20. 6. 2024 | Martin Vlnas

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

Nová Partners Banka má za sebou úspěšný start. Jak ho vidí Petr Borkovec, spoluzakladatel finanční skupiny Partners, který teď bude banku řídit společně s Markem Ditzem? Jak udělat... celý článek

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

7. 6. 2024 | Olga Skalková

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

Dostupnost hypotečních úvěrů v Česku se moc nelepší. Průměrná nabídková sazba v bankách od února stagnuje.

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

28. 5. 2024 | Olga Skalková

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

Bankám letos rostou podíly hypoték na 90 procent hodnoty nemovitosti. Zrušení příjmové regulace jim přivádí víc mladých klientů.

Partners Financial Services