Rozvod na spadnutí a bydlení na hypotéku. Existuje řešení?

PR článek | rubrika: FINEXPO | 29. 9. 2020
Život se neptá, občas nám hází pořádný klacky pod nohy a my nevíme, jak s nimi naložit. Některé okamžiky mohou velmi nemile zahýbat s rodinnými financemi, především pak tehdy, sejde-li se hypotéka s rozvodem. Co lze v takové situaci dělat?
Rozvod na spadnutí a bydlení na hypotéku. Existuje řešení?

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Počet svateb v České republice roste, bohužel zhruba polovina z nich se rozpadá. Co tedy s hypotékou při rozvodu?

Hypotéka a rozvod! Kombinace, která má řešení

Průměrná doba manželství se prodlužuje, nejčastěji spolu lidé vydrží něco málo přes 13 let, průměrná doba splácení hypotéky však činí 20 let. Je tedy jasné, že pokud stojíte před otázkou: „Co udělat s nesplacenou společnou hypotékou?“ nejste v tom sami.

V praxi obvykle rozvádějící se manželé nemovitost prodají, řešením ale také je, že si ji jeden z partnerů ponechá a toho druhého vyplatí. Obě možnosti mají své pro i proti, ta druhá vyžaduje především dostatek příjmů, ne vždy je totiž možné, aby hypotéka byla převedena jen na jednoho dlužníka.

Hypotéky se ujme jen jeden z partnerů

Pokud se do hypotéky rozhodnete jít sami, je nutné banku přesvědčit, že jste úvěruschopní i bez spoludlužníka, a to nejen co se splácení týká, zapotřebí je také mít finance na vyplacení druhého z partnerů, pakliže se nedomluvíte jinak. Je tedy jasné, že bez peněz se tato varianta neobejde.

Vhodné je dobře zvážit svou finanční situaci a ujistit se, že splatit úvěr na bydlení zvládnete i s jedním příjmem, pomoci vám k tomu může nejen hypoteční kalkulačka. Pro banku je vždy rozhodná bonita dlužníka, jen tak přistoupí na možnost vyvázání druhého z partnerů ze splácení hypotéky. Smluvní či písemná dohoda o vypořádání majetku a převzetí hypotéky banku v podstatě nezajímá, jí jde hlavně o úvěruschopnost klientů.

Pakliže zjistíte, že aktuální podmínky pro splácení jsou pro vás neakceptovatelné, je možné se zajímat také o refinancování hypotéky. Převedením úvěru získáte především novou výši měsíční splátky, kterou v této situaci jistě oceníte nejvíce.

Prodej domu vám umožní se hypotéky zcela zbavit

Když se partneři nedohodnou, nebo zjistí, že hypotéka pouze pro jedno z nich je nad jeho možnosti, přichází na řadu prodej nemovitosti. S tím ale musí souhlasit banka. A co se potom s hypotékou stane?

  1. Nemovitost prodáte az utržené částky hypotéku doplatíte, zbylou částku si pak rozdělíte. Peníze je možné uložit třeba na stavební spoření bez poplatku nebo je investovat do nového bydlení. Vhodné je prodej uskutečnit ke konci fixační doby.
  2. Nemovitost prodátei s běžící hypotékou, kupující ale musí s převzetím úvěru souhlasit. Je jedno, zda je prodej prováděn na začátku, v průběhu či na konci fixace.

Řešit rozvod a k tomu ještě dluhy není nic příjemného. Možnosti, jak s nastalou situací naložit, ale existují. Pomoci vám může online kalkulačka, internetový porovnávač, hypoteční specialista i finanční poradce.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

10. 7. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

Banky teď nabízejí hypotéky v průměru za 5,49 procenta. Na hranici 5,5 procenta se drží ale už několik měsíců, i když ČNB pokračovala v razantním snižování své klíčové sazby. Kdy hypotéky... celý článek

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

20. 6. 2024 | Martin Vlnas

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

Nová Partners Banka má za sebou úspěšný start. Jak ho vidí Petr Borkovec, spoluzakladatel finanční skupiny Partners, který teď bude banku řídit společně s Markem Ditzem? Jak udělat... celý článek

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

7. 6. 2024 | Olga Skalková

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

Dostupnost hypotečních úvěrů v Česku se moc nelepší. Průměrná nabídková sazba v bankách od února stagnuje.

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

28. 5. 2024 | Olga Skalková

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

Bankám letos rostou podíly hypoték na 90 procent hodnoty nemovitosti. Zrušení příjmové regulace jim přivádí víc mladých klientů.

Partners Financial Services