Úroky u hypoték dál rostou. Fronty na vyřízení taky

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 21. 7. 2021 | 5 komentářů
Úroky u hypoték dál rostou. Fronty na vyřízení taky

Zdroj: Shutterstock

Průměrný úrok hypoték počtvrté v řadě stoupl – v červnu na 2,13 % z květnových 2,06 %. Ukazuje to statistika Fincentrum Hypoindex, která vychází ze skutečných hodnot u nově sjednaných smluv včetně refinancování. Loni v červnu dosahoval průměrný úrok 2,21 %.

„Lze předpokládat, že růst bude i nadále pokračovat, a to i díky zvýšení sazeb ze strany ČNB. To potvrzují dnes platné nabídkové sazby bank, které jsou v některých případech až o 0,8 procentního bodu vyšší než průměrná úroková sazba hypoték podle hypoindexu,“ říká Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select. Během června zvýšily nabídkové sazby téměř všechny banky.

Skutečné sazby mají za těmi nabídkovými zatím zpoždění, protože banky teprve postupně odbavují nahromaděné úvěry z předchozích týdnů. Zájem o klasickou hypotéku je v posledních měsících rekordní a banky mají oproti běžnému režimu u vyřizování úvěrů často i několikatýdenní zpoždění.

Zdroj: Fincentrum Hypoindex

Vývoj průměrné úrokové sazby hypoték od roku 2003.

Banky, které hlásí svá čísla do Hypoindexu, v červnu sjednaly 14 069 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 44,5 miliardy korun. Před rokem to bylo zhruba o polovinu méně. O pár stovek hypoték víc si lidé sjednali jen letos v březnu a v listopadu roku 2016.

Kupujete? Poradíme!

Klíčení
Zdroj: Shutterstock

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to zaplatit? Hypotéka? Úvěr ze stavebního spoření? My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Za první polovinu letošního roku banky poskytly hypoteční úvěry za téměř 224 miliard korun, což odpovídá celoroční produkci z rekordních let 2016 a 2017. Nejpozději po letních prázdninách překonají i současné maximum: do objemu sjednaných hypoték za loňský rok chybí letos už jen zhruba 30 miliard korun. Navíc by v roce 2021 mohl padnout i rekord v celkovém počtu sjednaných smluv, který zatím drží rok 2016 se 114 tisíci. Letos za první pololetí banky sjednaly zhruba 72 tisíc smluv.

Průměrná hypotéka v červnu dělala 3 161 080 korun, oproti květnu tak byla vyšší o víc jak 37 tisíc. za poslední rok vyrostla o víc jak 400 tisíc. Před pěti lety, v červnu 2016, dosahovala 1 929 207 korun.

A ještě poznámka na konec: Do Hypoindexu nehlásí své výsledky některé banky, které mají na hypotečním trhu menší podíl – například Creditas, Fio, mBank nebo Oberbank.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

A tohle už jste četli?

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

10. 7. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

Banky teď nabízejí hypotéky v průměru za 5,49 procenta. Na hranici 5,5 procenta se drží ale už několik měsíců, i když ČNB pokračovala v razantním snižování své klíčové sazby. Kdy hypotéky... celý článek

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

20. 6. 2024 | Martin Vlnas

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

Nová Partners Banka má za sebou úspěšný start. Jak ho vidí Petr Borkovec, spoluzakladatel finanční skupiny Partners, který teď bude banku řídit společně s Markem Ditzem? Jak udělat... celý článek

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

7. 6. 2024 | Olga Skalková

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

Dostupnost hypotečních úvěrů v Česku se moc nelepší. Průměrná nabídková sazba v bankách od února stagnuje.

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

28. 5. 2024 | Olga Skalková

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

Bankám letos rostou podíly hypoték na 90 procent hodnoty nemovitosti. Zrušení příjmové regulace jim přivádí víc mladých klientů.

Partners Financial Services