Hypotéky pod 5 % brzy skončí. Dál zdražují

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 6. 4. 2022 | 8 komentářů
Hypotéky pod 5 % brzy skončí. Dál zdražují

Zdroj: Shutterstock

Banky teď nabízejí hypotéky s průměrným úrokem 4,88 %. Ukazuje to statistika Fincentrum Hypoindex. Ta nově vychází z nabídkových cen, zatímco dříve monitorovala až hodnoty ve skutečně sjednaných smlouvách.

Průměrný nabídkový úrok 4,88 % je počítaný k 4. dubnu pro úvěr do 80 % odhadní ceny nemovitosti (jde o ukazatel známý pod zkratkou LTV). Za poslední měsíc stoupla průměrná nabídková sazba hypoték o 0,26 procentního bodu, od konce loňského roku už o 1,07 procentního bodu. Loni v květnu byla na úrovni 2,4 %. 

Překonání pětiprocentní hranice se zdá být jen otázkou času. Tak vysoko byly ceny hypoték naposledy v roce 2010. 

Inflace dál roste, čeká se i další zvyšování úrokových sazeb ze strany České národní banky. Bankovní rada zvýšila základní sazby naposledy na konci března o půl procentního bodu, na dalším zasedání v květnu je zřejmě znovu zvýší. To znovu zdraží úvěry a tedy i hypotéky

Zdroj: Fincentrum Hypoindex

Vývoj "nového" Hypoindexu od května 2021.

„O dalším vývoji sazeb rozhodne to, jak se bude vyvíjet inflace, přičemž inflační tlaky ze strany růstu cen energetických surovin, růstu cen komodit a potravin jsou a budou letos enormní. Sazby hypoték tedy za nedlouho vystoupají nad pětiprocentní hranici a nelze vyloučit ani jejich postupné přiblížení k šesti procentům,“ říká Luboš Svačina, analytik společnosti Golem Finance.

Měsíční splátka průměrné hypotéky ve výši 3,5 milionu korun už při splatnosti na 25 let lehce přesahuje hranici 20 tisíc korun. „To není pro každého. Kvůli vysokým sazbám a vysokým cenám nemovitostí se stávají hypoteční úvěry opět produktem pouze pro vysokopříjmové části obyvatel,“ podotýká Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Nejvyšší úrokové sazby u hypoték poskytovaných do 80 % hodnoty nemovitosti nabízejí v současné době banky u tříletých fixací, a to v průměru za 5,08 %. Jednoleté fixace jsou v průměru za 5,06 %, pětileté za 4,78 % a desetileté za 4,62 %.

Zájem o delší fixace přitom chladne – alespoň podle dat hypotečního online tržiště Zaloto. Lidé tedy spíše očekávají, že úroky nevydrží dlouhé roky tak vysoko, jak jsou dnes. „Délka požadované fixace se stále výrazněji zkracuje a v březnu už se přiblížila čtyřem rokům. Průměrná délka fixace klesá již téměř půl roku v kuse a tento pokles nyní ještě zrychluje, když se jen od ledna zkrátila o půl roku,“ říká Vojtěch Prokop ze Zaloto.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+41
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 4. 2022 14:40

5% hypo a inflace 15%, co jako má být?

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 4. 2022 9:22

Určitě. Jo. No pravděpodobně ano. Snad ano. Doufám, že jo. Není to jisté. Kéž by. Moc tomu nevěřím. Šance podle mě malá. Pochybuju. Nevěřím. Si se zbláznil?
Asi tak...

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

A tohle už jste četli?

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

10. 7. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

Banky teď nabízejí hypotéky v průměru za 5,49 procenta. Na hranici 5,5 procenta se drží ale už několik měsíců, i když ČNB pokračovala v razantním snižování své klíčové sazby. Kdy hypotéky... celý článek

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

20. 6. 2024 | Martin Vlnas

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

Nová Partners Banka má za sebou úspěšný start. Jak ho vidí Petr Borkovec, spoluzakladatel finanční skupiny Partners, který teď bude banku řídit společně s Markem Ditzem? Jak udělat... celý článek

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

7. 6. 2024 | Olga Skalková

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

Dostupnost hypotečních úvěrů v Česku se moc nelepší. Průměrná nabídková sazba v bankách od února stagnuje.

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

28. 5. 2024 | Olga Skalková

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

Bankám letos rostou podíly hypoték na 90 procent hodnoty nemovitosti. Zrušení příjmové regulace jim přivádí víc mladých klientů.

Partners Financial Services