Hypotéka pro budoucnost: Ekologické bydlení pro každého

PR článek | rubrika: FINEXPO | 7. 3. 2022
Z průzkumu agentury Behavio vyplynulo, že 75 % Čechů považuje změnu klimatu za aktuální problém. Poznejte Hypotéku pro budoucnost, splňte si sen o ekologickém bydlení a ušetřete díky státním dotacím.
Hypotéka pro budoucnost: Ekologické bydlení pro každého

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Jak takový ekologický dům vypadá?

Ekologické domy jsou postavené s ohledem na životní prostředí. Zájemce o takové bydlení láká kromě udržitelnosti také snížení nákladů na energie.

Výstavba udržitelného bydlení je však kvůli použitelným technologiím finančně náročnější než stavba běžného rodinného domu. Pokud sníte o bydlení s ohledem na přírodu, buďte připraveni, že si budete muset zažádat o vyšší hypotéku, než se kterou jste pravděpodobně počítali.

Česká spořitelna nově nabízí Hypotéku pro budoucnost, se kterou ušetříte na poplatcích až 15 900 Kč. Specialisti České spořitelny vám také poradí, jaké státní dotace z dotačního programu Nová zelená úsporám můžete využít. A nezapomeňte: Vyšší náklady spojené se stavbou šetrného bydlení se vám časem vrátí v podobě úspor na energiích.

Co je to Hypotéka pro budoucnost?

S Hypotékou pro budoucnost si zhmotníte sen o šetrném bydlení:

  • Můžete ji využít na stavbu nebo koupi nemovitosti, která splňuje nejvyšší energetický standard A nebo B.
  • Pořídíte s ní také byt v domě, který je v energetické třídě A nebo B.
  • Využijete ji i na rekonstrukci nemovitosti, při které snížíte její energetickou náročnost.

U novostavby můžete díky dotačnímu programu Nová zelená úsporám získat státní příspěvek až 500 000 Kč. Tím to ale nekončí, stát poskytuje také dotaci na fotovoltaiku, tepelné čerpadlo, zachytávání a následné využití dešťovky, a ještě řadu dalších dotací. Nevíte si rady, jak na to? Tým specialistů v České spořitelně je připraven vám pomoci s Hypotékou pro budoucnost a také vám může poskytnout potřebné informace k získání státních příspěvků.

Víte, že?

  • Pasivní dům uspoří okolo 80 % energie na vytápění oproti běžné novostavbě. Efektivně využívá tepelnou energii ze slunce, spotřebičů, a dokonce i ze svých obyvatel. Pasivní dům je potřeba vytápět jen zhruba 15 až 20 dní ročně, což značně sníží spotřebu za topení nebo za energii.
  • Nízkoenergetický dům funguje na podobném principu jako pasivní dům. Jen s tím rozdílem, že potřebuje větší zdroj tepla a běžný otopný systém. V nízkoenergetickém domě tak budete topit mnohem častěji, ale stále ušetříte značnou částku na energiích.
  • Nulový dům jde ještě dál. Díky důmyslnému zpracování projektu spotřebuje jen velmi málo energie, kterou čerpá z obnovitelných zdrojů. Díky fotovoltaickým panelům si dům vyrobí dostatečné množství elektřiny na to, aby zajistil chod domácnosti. Počítejte však s tím, že se stavba nulového domu prodraží. Navíc je opravdu důležité najít stavební firmu, která má s tímto typem stavby zkušenosti.

Výše zmíněné typy domů bývají také opatřeny speciálním větracím systémem s rekuperačním výměníkem. Ten zajišťuje odvod vydýchaného vzduchu a zároveň přivádí čerstvý vzduch. Než se čerstvý vzduch dostane do místnosti, musí projít skrz speciální filtry, který zachytávají částice prachu, pylu a smogu. Bydlení v ekologickém domě tak ocení především alergici, které nebudou trápit uslzené oči a plný nos.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

10. 7. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

Banky teď nabízejí hypotéky v průměru za 5,49 procenta. Na hranici 5,5 procenta se drží ale už několik měsíců, i když ČNB pokračovala v razantním snižování své klíčové sazby. Kdy hypotéky... celý článek

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

20. 6. 2024 | Martin Vlnas

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

Nová Partners Banka má za sebou úspěšný start. Jak ho vidí Petr Borkovec, spoluzakladatel finanční skupiny Partners, který teď bude banku řídit společně s Markem Ditzem? Jak udělat... celý článek

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

7. 6. 2024 | Olga Skalková

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

Dostupnost hypotečních úvěrů v Česku se moc nelepší. Průměrná nabídková sazba v bankách od února stagnuje.

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

28. 5. 2024 | Olga Skalková

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

Bankám letos rostou podíly hypoték na 90 procent hodnoty nemovitosti. Zrušení příjmové regulace jim přivádí víc mladých klientů.

Partners Financial Services