Mimořádná splátka hypotéky. Kolik si za ní připlatíte?

PR článek | rubrika: FINEXPO | 22. 12. 2021
Obvykle se klienti banky drží splátkového kalendáře. Pokud ale nastane situace, kdy budete chtít splatit vyšší částku hypotéky, je třeba myslet na základní pravidla, abyste se vyhnuli zbytečným sankcím.
Mimořádná splátka hypotéky. Kolik si za ní připlatíte?

Zdroj: Ušetřeno.cz

Komerční spolupráce

Co je to mimořádná splátka

Hypoteční úvěr je závazek, který váže vaši nemovitost do doby splacení. Není proto divu, že se jej mnoho lidí snaží co nejrychleji zbavit, a přistupuje tak k řešení v podobě mimořádných splátek hypotéky. V období před uvedením zákona o spotřebitelském úvěru u nově sjednaných či refixovaných hypoték bylo zcela běžné, že si banka u předčasných splátek účtovala i desítky procent ze splátky jako sankci za předčasné splacení.

Klienti, kteří měli fixaci na delší dobu, a to klidně i v řádu desítek let, museli splácet léta úroky nebo se rozhodnout pro mimořádnou splátku, ovšem za cenu vysokých poplatků. V roce 2016 však přišel v platnost zákon, který vše změnil.

V současné chvíli je tak možné splatit až jednu čtvrtinu hypotéky bez sankcí, ovšem za stanovených podmínek. Pokud tedy máte smlouvu s bankou od prosince roku 2016, můžete nad mimořádnou splátkou bez sankcí uvažovat.

Co řeší zákon o spotřebitelském úvěru?

Mimořádná splátka hypotéky bez sankcí dle něj může proběhnout v situaci, kdy je klient v období tří měsíců od sdělení nové úrokové sazby. Dále ve chvíli, kdy nastalo období průběhu jednoho měsíce před výročím podpisu úvěrové smlouvy, a to až do výše 25 procent z celkové částky. Splátka může proběhnout ale také v případě, že jde o hypotéku s variabilní fixační sazbou.

Pokud navíc obdržíte nové podmínky, které vaší domácnosti nevyhovují, můžete využít online nástroje, které vám pomohou refinancovat. Pokud vás zajímá, kde na vás čeká nejvýhodnější hypotéka, kalkulačka hypoték vám online srovná desítky nabídek, a vy se tak můžete rozhodnout bez stresu a z pohodlí domova.

Nutné je ovšem poznamenat, že je důležité pozorně sledovat období fixace a obdržení nových podmínek ze strany banky. Pokud totiž klient nevyužije časového úseku, který mu zákon umožňuje předčasné splacení bez sankcí, může je banka dál účtovat, a to až do výše 50 000 Kč. Vždy proto přemýšlejte, jestli se vám mimořádná splátka hypotéky v daný čas vyplatí a zdali by nebylo výhodnější vyčkat na vhodné období.

Klient musí také kromě výše uvedeného splnit podmínku minimálně dvouletého smluvního vztahu s bankou.

Proč využít předčasného splacení

Banky se před zákonem z roku 2016 snažily minimalizovat své ztráty na úrocích právě sankcemi, které ukládaly klientům. Nyní je ovšem možnost si měsíční splátky snížit, a to právě mimořádnou splátkou hypotéky. Ideální situace proto nastává ve chvíli, kdy vám končí fixace a od banky obdržíte nové podmínky.

V této chvíli si porovnejte nabídky ostatních bankovních institucí, kdy vám pomůže online kalkulačka a ověřte si situaci na trhu. Neváhejte kontaktovat také hypoteční speciality, kteří vám pomohou s orientací ve stávající nebo nové smlouvě a zajistí vám nejvýhodnější podmínky.

Jak co nejvíc ušetřit?

Inflace v dnešní době nabírá na síle a v období za duben 2022 udává Česká národní banka 14,2 %, což je od požadovaných 2 % velmi vzdálené. Dle prognóz a statistik se navíc počítá s výhledem 4,1 % pro rok 2023. Pokud vám právě nyní nebo v nejbližší době hrozí konec fixace a obáváte se nových podmínek, je nejvyšší čas pro porovnání vaší hypotéky s podmínkami konkurence a zjištění výhodných podmínek. Při předčasném splacení v období bez sankcí tak můžete ušetřit na měsíčních splátkách tisíce.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

10. 7. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

Banky teď nabízejí hypotéky v průměru za 5,49 procenta. Na hranici 5,5 procenta se drží ale už několik měsíců, i když ČNB pokračovala v razantním snižování své klíčové sazby. Kdy hypotéky... celý článek

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

20. 6. 2024 | Martin Vlnas

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

Nová Partners Banka má za sebou úspěšný start. Jak ho vidí Petr Borkovec, spoluzakladatel finanční skupiny Partners, který teď bude banku řídit společně s Markem Ditzem? Jak udělat... celý článek

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

7. 6. 2024 | Olga Skalková

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

Dostupnost hypotečních úvěrů v Česku se moc nelepší. Průměrná nabídková sazba v bankách od února stagnuje.

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

28. 5. 2024 | Olga Skalková

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

Bankám letos rostou podíly hypoték na 90 procent hodnoty nemovitosti. Zrušení příjmové regulace jim přivádí víc mladých klientů.

Partners Financial Services