Zdražování hypoték se zastavilo. Zájem o ně prudce klesá

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 7. 9. 2022
Zdražování hypoték se zastavilo. Zájem o ně prudce klesá

Zdroj: Shutterstock

Průměrný úrok u nových hypoték, které teď nabízejí tuzemské banky, po mnoha měsících růstu mírně klesl. Ukazuje to statistika Fincentrum Hypoindex, která vychází z nabídkových cen.

K letošnímu 5. září dosahoval průměrný nabídkový úrok 6,23 %, což je o 0,05 procentního bodu méně než v srpnu. Týká se úvěrů do 80 % odhadní ceny nemovitosti (jde o ukazatel známý pod zkratkou LTV). Loni v září byla průměrná nabídková sazba výrazně níž: 2,84 %.

„I přesto, že u mezibankovních úrokových sazeb nedošlo k žádným změnám, poklesl zářijový Fincentrum Hypoindex o pět bazických bodů. Toto velmi mírné snížení je způsobeno především akčními nabídkami některých bank. Zatím se tedy trh vyvíjí podle našich odhadů z předchozích měsíců – úrokové sazby hypoték víceméně stagnují,“ říká Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Měsíční splátka nové hypotéky v průměrné výši tři a půl milionu korun při splatnosti na 25 let a fixaci na tři roky teď dělá 23 035 korun. Přestože oproti předchozímu měsíci mírně klesla (o 115 korun), od letošního ledna je o víc než 3000 korun vyšší a za poslední rok stoupla o přibližně 7000 korun. Na vysoké zvýšení splátky hypotéky se musí připravit také lidé, kterým končí fixace úrokových sazeb sjednaná před několika lety.

Zdroj: Fincentrum Hypoindex

Vývoj průměrných nabídkových úroků podle Fincentrum Hypoindexu.

Nejvyšší úrokové sazby u hypoték poskytovaných do 80 % hodnoty nemovitosti teď nabízejí banky u jednoletých fixací: v průměru za 6,52 %. Tříleté fixace jsou v průměru za 6,41 %, pětileté za 5,94 % a desetileté za 6,03 %. Dražší jsou hypotéky s LTV nad 80 %: při fixaci na tři roky v průměru za úrok 6,74 %, na pět let za 6,28 % a na deset let za 6,36 %.

Zájem o hypotéky za současných podmínek prudce klesl. Vedle rostoucích úroků za to mohou i rostoucí ceny nemovitostí. Objem zcela nově sjednaných hypoték (bez refinancování) v červenci podle dat České  bankovní asociace a ČNB klesl v porovnání s loňským rekordním rokem o přibližně 70 %, v porovnání s rokem 2020 o víc než polovinu.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

10. 7. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

Banky teď nabízejí hypotéky v průměru za 5,49 procenta. Na hranici 5,5 procenta se drží ale už několik měsíců, i když ČNB pokračovala v razantním snižování své klíčové sazby. Kdy hypotéky... celý článek

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

20. 6. 2024 | Martin Vlnas

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

Nová Partners Banka má za sebou úspěšný start. Jak ho vidí Petr Borkovec, spoluzakladatel finanční skupiny Partners, který teď bude banku řídit společně s Markem Ditzem? Jak udělat... celý článek

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

7. 6. 2024 | Olga Skalková

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

Dostupnost hypotečních úvěrů v Česku se moc nelepší. Průměrná nabídková sazba v bankách od února stagnuje.

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

28. 5. 2024 | Olga Skalková

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

Bankám letos rostou podíly hypoték na 90 procent hodnoty nemovitosti. Zrušení příjmové regulace jim přivádí víc mladých klientů.

Partners Financial Services