Největší poradenské firmy spojily síly. Hypotéky sjednají digitálně

Olga Skalková | rubrika: Aktuality | 5. 10. 2023
Největší poradenské firmy spojily síly. Hypotéky sjednají digitálně

Zdroj: Shutterstock

Pětice poradenských společností – Broker Consulting, Broker Trust, Gepard Finance, Partners Financial Services a SAB Servis – se dohodla na strategickém partnerství pro vytvoření plně digitálního procesu sjednání hypotéky.

Cílem projektu nazvaného Hyponation je do dvou let umožnit stoprocentní digitální komunikaci mezi zprostředkovateli hypoték a bankami, a to prostřednictvím vytvoření jedné sdílené API infrastruktury.

Zmíněná pětice představuje 60 procent hypotečního trhu, napsala ve společném prohlášení. Akcionářem nově vzniklého sdružení je také belgická technologická společnost Oper Credits – s vytvářením obdobného modelu má vedle svého domovského státu zkušenosti například z Rakouska, Francie nebo Švýcarska.

„Dohoda pěti velkých poradenských společnosti na vytvoření digitální komunikace mezi zprostředkovateli hypoték a bankami je prvním předpokladem pro významné zrychlení vyřizování žádostí o hypotéku v Česku,“ říká Libor Ostatek, hypoteční expert společnosti Broker Trust, který je zároveň členem představenstva Hyponation.

„Tím, že se se na tom dohodly tak významné poradenské společnosti, které si samozřejmě silně konkurují, se otevřela reálná cesta k tomu, aby hypotéku šlo v budoucnu získat v řádu hodin namísto v řádu dnů, jako je to nyní,“ vysvětluje Ostatek.

Připomíná, že dosud jsou poradci při vyřizování žádostí v mnoha případech stále nuceni navštěvovat pobočky a často opakovaně přenášet dokumenty od klienta k bance. „Situace není o moc lepší ani v bankách. I tam papírové žádosti zadávají ručně do svých systémů a poté ještě skenují a uchovávají v papírové podobě,“ popisuje Ostatek současné hlavní překážky v rychlejším zpracování žádostí o hypotéky.

Nově oznámený projekt může významně ovlivnit budoucí podobu sjednávání hypoték. Banky v Česku totiž prodávají většinu těchto úvěrů právě přes zprostředkovatele – v průměru jde o 70 až 75 procent všech nových hypoték. Využití projektu Hyponation je podle Ostatka otevřené i ostatním poradenským společnostem.

Nastěhujte se do vlastního! Poradíme.

Na nový dům či byt najdeme hypoteční úvěr s nejvýhodnějšími podmínkami. Stejně jako půlmilionu klientů před vámi.

Aby sjednávání hypoték v Česku mohlo skutečně probíhat v řádu hodin, bude to vyžadovat i součinnost bank.

„Obecně o to banky zájem mají, ale bude to záviset i na jejich technické připravenosti napojit se na náš nově vznikající model podávání digitalizovaných žádostí, ale i na jejich schopnosti digitalizovat své schvalovací procesu. Myslím, že v horizontu několika let se možnost sjednat si celou hypotéku digitálně stane v Česku realitou. Motivací pro banky je zrychlení vyřizování nových hypoték a zároveň úspora nákladů odstraněním současného manuálního zpracování žádostí,“ míní Ostatek.

Podobně optimisticky to vidí Jan Brejl, obchodní ředitel společnosti Partners, který je rovněž členem představenstva Hyponation. „Start nového projektu je plánovaný na konec druhého čtvrtletí 2024. Aktuálně se bavíme se všemi bankami, které poskytují hypotéky a spolupracují s třetími stranami a v plánu je zapojit do projektu všechny. Dnes jsou nejlépe připraveni v ČSOB a její Hypoteční bance a také v České spořitelně. S ostatními jednáme o postupném zapojování a digitalizaci procesu,“ řekl webu Peníze.cz.

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

10. 7. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

Banky teď nabízejí hypotéky v průměru za 5,49 procenta. Na hranici 5,5 procenta se drží ale už několik měsíců, i když ČNB pokračovala v razantním snižování své klíčové sazby. Kdy hypotéky... celý článek

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

20. 6. 2024 | Martin Vlnas

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

Nová Partners Banka má za sebou úspěšný start. Jak ho vidí Petr Borkovec, spoluzakladatel finanční skupiny Partners, který teď bude banku řídit společně s Markem Ditzem? Jak udělat... celý článek

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

7. 6. 2024 | Olga Skalková

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

Dostupnost hypotečních úvěrů v Česku se moc nelepší. Průměrná nabídková sazba v bankách od února stagnuje.

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

28. 5. 2024 | Olga Skalková

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

Bankám letos rostou podíly hypoték na 90 procent hodnoty nemovitosti. Zrušení příjmové regulace jim přivádí víc mladých klientů.

Partners Financial Services