Čínský drak chrlí pozoruhodný domácí produkt

Čínský drak chrlí pozoruhodný domácí produkt
Čínská ekonomika zaznamenala loni největší nárůst HDP za posledních 8 let. Dobré minulé výsledky a slibné předpovědi do budoucna ji tak staví do pozice ekonomiky, která má ambice stát se konkurenceschopnou i těm v současné době nejvyspělejším ekonomikám. Jak na jejím růstu vydělat?

Podle reportu čínského národního statistického úřadu vydaného v Pekingu dosáhl růst hrubého domácího produktu Číny za rok 2004 ve srovnání se stejným obdobím minulého roku velmi pozoruhodného čísla +9,5 %. Jedná se o nejvyšší nárůst za posledních 8 let na celkovou hodnotu 1,6 triliónů USD (v roce 2003 činil nárůst HDP +9,3 %). S tímto dobrým výsledkem ovšem nekoresponduje výkonnost hlavního čínského akciového indexu Shanghai Composite (profil, názory), ten totiž zaznamenal cifru -0,7 %.

V odpovědi na tento mohutný vývoj čínské ekonomiky zareagovala čínská národní banka zpřísněním měnové politiky, korekcí množství peněz v oběhu a úbytkem úvěrových příležitostí pro čínské subjekty. Některým bankám tak zdvihla tzv. povinné minimální rezervy (předepsané množství peněz, které jsou banky povinny uložit u centrální banky) a v citlivých oblastech ekonomiky (auta, ocel, cement, hliník a nemovitosti) restriktivně omezila úvěry.

Růst se zpomalí, přesto ale konkurenceschopnost poroste

Rostou také úroky

V říjnu 2004 poprvé od roku 1995 došlo rovněž ke zvýšení benchmarkové úrokové sazby (one year lending rate) o 0,27 % na úroveň 5,58 % p.a. V odpovídající výši byl rovněž navýšen úrok z ročních depozit u bank na úroveň 2,25 %.

Na rok 2005 různé průzkumy a analýzy předpovídají zpomalení růstu čínského HDP na zhruba 8 %, i když i to je stále velmi pěkný výsledek výkonnosti ekonomiky. Výsledky a předpovědi tak staví Čínu do pozice ekonomiky, která má ambice stát se konkurenceschopnou i těm v současné době nejvyspělejším ekonomikám. Jak to?
V roce 2004 investice do čínských fixně zúročených instrumentů, které tvoří zhruba polovinu objemu hrubého domácího produktu země, vzrostly o 26 % na hodnotu 7 triliónů yuanů. V roce 2003 tato položka zaznamenala nárůst 28 %. Průmyslová produkce v loňském roce rostla tempem 12 % na objem 6,3 triliónů yuanů. Inflace se průměrně pohybovala kolem 3,9 %, což je o 1,2 % více než v roce 2003.

V současné době se na amerických akciových trzích obchoduje 43 veřejně obchodovatelných čínských firem ve formě indexu Halter USX China Index vytvořenému Halter Financial Group. Index je kalkulován a distribuován burzou Amex. Do tohoto na amerických burzách prestižního indexu mohou být zařazeny čínské firmy zejména po splnění těchto kritérií:

  • převážnou většinu svých obchodních aktivit musí realizovat v Číně,
  • udržovat průběžnou tržní kapitalizaci firmy přes 50 miliónů dolarů v průběhu posledních 40 obchodních dnů,
  • obchodování na burzách NYSE, Nasdaq a Amex musí být schváleno USX Sel. Committee.

V roce 2004 měl předmětný čínský akciový index v USA velmi dobré výsledky, ve 4. kvartálu zaznamenal zhodnocení 12,64 %, nicméně za celý rok 2004 byla jeho výkonnost v podstatě neutrální (-0,75 %).
Pokud zvažujete investici do tohoto indexu, zvažte také případný nákup nákup tzv. ETF (Exchange Traded Fund) s názvem the PowerShares Golden Dragon Halter USX China Portfolio (PGJ) se současným kursem 12,95 USD na burze Amex.

Autor je analytikem zahraničních akciových trhů u obchodníka s CP Afin Brokers.

Překvapuje vás úspěch čínské ekonomiky? Investovali byste do Halter USX China Index? Dožene Čína nejvýkonnější světové ekonomiky?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-70
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

A tohle už jste četli?

Výhry a prohry středoevropských akciových trhů

19. 1. 2005 | Stanislav Volek

Výhry a prohry středoevropských akciových trhů

Zatímco americké a západoevropské akciové trhy loni horko těžko potvrdily růstový trend, zcela jinak tomu bylo ve středoevropském regionu. Ten se totiž dočkal razantního růstu a dosáhl... celý článek

Výhry a prohry tradičních evropských akciových trhů

18. 1. 2005 | Stanislav Volek

Výhry a prohry tradičních evropských akciových trhů

Dopadla loni akciová Západní Evropě lépe než Amerika? Zostudil ji region středovýchodní? Podívejme se, co stálo za jejím skromným úspěchem a s jakými výnosy lze počítat letos. Zjistíte,... celý článek

Výhry a prohry globálních akciových trhů

14. 1. 2005 | Stanislav Volek

Výhry a prohry globálních akciových trhů

Rok 2004 je za námi, zhodnoťme jej z hlediska úspěšnosti akciových trhů. Jak si vedly globální trhy, tedy americké, evropské a východoasijské akcie? A jak ovlivnily české investory?... celý článek

Návrat akciového býka III.

19. 2. 2004 | Stanislav Volek

Návrat akciového býka III.

Region střední a východní Evropy si v loňském roce vedl skvěle. Pojďme se podívat na detailní výsledky několika fondů.

Fondy: nad akciovými svítá

9. 2. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: nad akciovými svítá

I když lidé stále své peníze ukládají převážně na jen mírně modernizované vklady (peněžní trh), zdá se, že části z nich býčí korida přece jen nedá spát.

Partners Financial Services