O podílové listy je menší zájem než o zlato a diamanty

Petr Vykoukal | 8. 9. 2000
O podílové listy je menší zájem než o zlato a diamanty
Kam ukládáte své peníze? Patříte ke konzervativní části našich spoluobčanů, kteří stále spoří na vkladních knížkách, nebo jste již objevili další atraktivní možnosti, mezi které patří například podílové fondy nebo životní pojištění?

Investiční chování Čechů je velmi konzervativní a s novými možnostmi investic se mění pouze pomalu: z každé koruny úspor mají české domácnosti stále ještě sedmdesát haléřů v bankách. V rozvinutých zemích se sice přesná skladba úspor stát od státu liší, banky však vždy spravují pouze 20 až 25 procent úspor domácností. Zbytek je tvořen nástroji, které peníze lépe chrání před jejich hlavním nepřítelem – inflací. Nejvýznamnější podíl na úsporách západoevropských domácností mají především akcie, životní pojištění a penze.

Přesun úspor z bank do jiných instrumentů u nás v současnosti stimulují především různé daňové úlevy či státní příspěvky a právě vysoké státní příspěvky a zaručené zhodnocení jsou jedním z hlavních důvodů úspěchu stavebního spoření u nás. V podílu stavebního spoření na úsporách jsme sice před vyspělou Evropou, k jeho výraznému prosazení (smlouvu má podle letošního průzkumu Sofres Factum 43 procent obyvatel) však kromě vysokého zhodnocení peněz zřejmě přispělo i to, že jde o pojištěný vklad.

Investice do "nepojištěných" instrumentů nejsou mezi českými domácnostmi příliš rozšířené. Penzijní připojištění a životní pojištění u nás představuje pouhých jedenáct procent úspor, ve většině evropských zemí je to však více než dvacet procent, v Británii dokonce více než polovina. Češi mají z těchto nástrojů v oblibě hlavně životní pojištění, mimo jiné i díky agresivní prodejní politice řady pojišťoven a distributorských sítí. Díky státnímu příspěvku postupně roste zájem i o penzijní připojištění, které podle průzkumu Sofres Factum používá 32 procent obyvatel.

České podílové fondy si zatím silnou pozici nevydobyly a na začátku září spravovaly zhruba 70 miliard korun. Podle průzkumu Sofres Factum má dokonce více občanů zájem o nákup zlata a diamantů než o podílové listy, žádný jiný investiční nástroj však nenabízí tak širokou škálu možností jako podílové fondy. Fondy peněžního trhu lze použít ke krátkodobému uložení úspor, pro dlouhodobější investice jsou k dispozici fondy akciové a smíšené. Oproti jiným formám úspor navíc výnosy z prodeje podílových listů nepodléhají zdanění v případě, že mezi jejich nabytím a prodejem uplynulo alespoň šest měsíců.

Nejčastější způsoby ukládání volných peněz českými domácnostmi
  procento obyvatel využívajících danou investiční možnost *
vkladní knížka 54
sporožiro 53
slamník 41
životní pojištění 34
stavební spoření 43
penzijní připojištění 32
termínovaný vklad krátkodobý 22
koupě bytu či domu 15
nákup cizí měny 7
české akcie 5
pozemek 5
zlato a diamanty 4
podílové fondy 2
* letošní průzkum agentury Sofres Factum; bylo dotazováno 919 občanů starších 18 let

Podle Šárky Trchové z Unie investičních společností ČR mají české investiční společnosti v současnosti okolo 900 tisíc klientů. "Někteří investoři ale mohou být klienty několika firem současně, takže konečné číslo bude nižší," dodává. Pokud bychom vzali v úvahu dvě procenta zájemců o podílové fondy ve výzkumu Sofres Factum, dostali bychom zhruba 200 tisíc majitelů podílových listů, vzhledem ke statistické chybě u malého vzorku jich ale bude pravděpodobně více. Většina odborníků navíc očekává silný růst zájmu o podílové fondy, ať už nabízené českými investičními společnostmi nebo jejich zahraničními konkurenty.

Nevíte, jaký produkt si vybrat a proč? Podívejte se do sekce Život nebo přímo na termínované vklady (TV), otevřené podílové fondy (OF), penzijní fondy (PF) a stavební spoření (SS)

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

15. 7. 2024 | Petr Kučera

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

Průměrnému českému investorovi do podílových fondů se během prvního pololetí letošního roku zhodnotily vklady o 5,67 %. Ukazuje to Index českého investora CII750 sestavovaný analytiky... celý článek

Bitcoin: doporučuje Trump i Rusko. A ETF kupují ve velkém. Týden v kryptu

13. 7. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin: doporučuje Trump i Rusko. A ETF kupují ve velkém. Týden v kryptu

Bitcoin šel dolů a bitcoinová ETF si pro něj dolů sáhla a nakupovala za levno. Německo už prodalo tři čtvrtiny pirátských bitcoinů. Zakladatel Samourai Wallet je na kauci venku z vazby... celý článek

Vytahal z bitcoinmatu mince za milion. Bitcoin se propadá. Týden v kryptu

6. 7. 2024 | Tomáš Krause

Vytahal z bitcoinmatu mince za milion. Bitcoin se propadá. Týden v kryptu

Bitcoin je skoro 20 tisíc dolarů pod březnovým rekordem. Což netěší muže, který v Praze dostal z bitcoinmatu bez placení bitcoiny za milion, za devět set tisíc, za osm set… V USA se... celý článek

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

5. 7. 2024 | Martin Mašát

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

Centrální banky snižují sazby, inflace nezlobí a informační technologie dělají zázraky. Investoři jsou tedy plni optimismu a ženou ceny akcií nahoru. Jen evropské akcie zažily výprask.... celý článek

Originalita nestačí, umělci musí přelstít čas, říká kurátorka

1. 7. 2024 | Petr Fischer

Originalita nestačí, umělci musí přelstít čas, říká kurátorka

„Chceme sběratelům představit současné umění v širším kontextu, protože u nás není sbírání tohoto typu umění tak hluboce zakořeněné jako v západním světě,“ říká Eva Vele, kurátorka... celý článek

Partners Financial Services