Nebylo tak špatně

Nebylo tak špatně
Po fenomenálním růstu v roce 1999 nebyl rok minulý českým podílovým fondům příliš příznivý. Pokles majetku pod správou pokračoval i v posledním týdnu druhého tisíciletí, ale nakonec nebylo až tak špatně.

Podíváme-li se na statistiku posledního týdne roku 2000, uvidíme na první pohled šokující číslo: čisté prodeje - neboli rozdíl mezi vloženými a vybranými penězi - v tomto "krátkém" týdnu dosáhly mínus 875 milionů korun. Ve skutečnosti byl ale výsledek mnohem příznivější. Čisté prodeje dosáhly "jen" mínus 175 milionů korun; dalších 700 milionů korun do statistiky čistých prodejů přidala Česká spořitelna, odprodávající svůj podíl ve fondu SIS Český (OFSISCES).

Oněch mínus 175 milionů korun čistých prodejů je velmi dobrá zpráva, neboť konec roku vždy poznamenávají jak výběry peněz drobných investorů na krytí vánočních nákladů (a nověji i dále v lednu na první splátky spotřebitelských úvěrů), tak i uzavírání pozic před koncem roku u investorů institucionálních. Investoři navíc během tří dnů mezi svátky stihli vložit 313 milionů korun, což odpovídá obvyklému přílivu peněz za celý týden. Uvidíme, je-li to první náznak oživení, na které celý trh tak netrpělivě čeká.

Tabulka fondů s nejvyššími čistými prodeji je poněkud méně monotónní než v týdnech předcházejících. Stále vede IKS fond fondů (profil, názory) s čistým přírůstkem 23 milionů korun, následovaný Pioneer Trustem (profil, názory) s (podprůměrnými) 16 miliony korun. Na třetím místě je nejnovější fond na českém trhu, Živnobanka akciový (profil, názory) s 12 miliony korun. Na čtvrtém místě je s plus 7 miliony letos zřejmě nejlepší fond peněžního trhu, Živnobanka-Sporokonto (profil, názory), na pátém s necelými 5 miliony SIS Eurotrend (OFSISEUR) a na šestém sesterský Globaltrend (OFSISFF). Za zmínku stojí sedmé místo IKS Peněžního trhu (profil, názory), který poprvé po mnoha měsících vykázal kladné čisté prodeje (i když šlo jen o 545 000 korun).

Žebříček fondů s nejvyšším čistým odlivem peněz vede již zmíněný SIS Český s minus 700 miliony korun, zde jde ale především o avizovaný odkup České spořitelny. Na druhém místě je IPB restituční (profil, názory) s mínus 90 miliony korun, na třetím pak v těsném závěsu s mínus 88 miliony korun Sporoinvest (OFSISSPI). Na čtvrtém místě je SIS Všeobecný (OFSISVSE) s mínus 23 miliony korun, na pátém pak s mínus osmi miliony korun IPB akciový (profil, názory). Za ním jsou Sporotrend (OFSISSPT) a Sporobond (OFSISSPB) s necelými mínus šesti miliony korun, IKS Globální (profil, názory), SIS Výnosový (OFSISVYN) a IKS Eurobondový (profil, názory).

V posledních třech dnech roku byli investoři poměrně vybíraví v tom, kam své peníze umístit. Plná polovina ze sedmi desítek fondů v naší databázi nezískala ani korunu z nových 313 milionů korun, které do fondů přitekly. Další fondy pak získaly jen minimální částky: ČSOB český peněžní trh (profil, názory) 1171 korun, IPB restituční 7524 korun, ČSOB smíšený (profil, názory) 14405 korun, Živnobanka Interkonto (profil, názory) 17192 korun a podobně.

Ve světle předchozích týdnů je poslední týden roku 2000 v podstatě příjemným překvapením. Myslíte si, že v prvních týdnech roku nového bude ještě lépe?

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 1. 2001 16:30, TGP

Výsledky už jsou, dopadla docela zajímavě. Rádi bychom k tomu přidali krátký komentář, podrobnosti v průběhu týdne.

Zobrazit celé vlákno

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 1. 2001 16:29, pjt

Docela by mne zajimalo, jak je mozne ze PIAS penezni trh promitl zmenu dane jeste pred platnosti zakona. Kde bylo zaruceno, ze prezident podepise novelu zakona? Samozrejme jsou to spise otazky pro auditorku Jaroslavu Pechovou.

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

A tohle už jste četli?

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

15. 7. 2024 | Petr Kučera

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

Průměrnému českému investorovi do podílových fondů se během prvního pololetí letošního roku zhodnotily vklady o 5,67 %. Ukazuje to Index českého investora CII750 sestavovaný analytiky... celý článek

Bitcoin: doporučuje Trump i Rusko. A ETF kupují ve velkém. Týden v kryptu

13. 7. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin: doporučuje Trump i Rusko. A ETF kupují ve velkém. Týden v kryptu

Bitcoin šel dolů a bitcoinová ETF si pro něj dolů sáhla a nakupovala za levno. Německo už prodalo tři čtvrtiny pirátských bitcoinů. Zakladatel Samourai Wallet je na kauci venku z vazby... celý článek

Vytahal z bitcoinmatu mince za milion. Bitcoin se propadá. Týden v kryptu

6. 7. 2024 | Tomáš Krause

Vytahal z bitcoinmatu mince za milion. Bitcoin se propadá. Týden v kryptu

Bitcoin je skoro 20 tisíc dolarů pod březnovým rekordem. Což netěší muže, který v Praze dostal z bitcoinmatu bez placení bitcoiny za milion, za devět set tisíc, za osm set… V USA se... celý článek

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

5. 7. 2024 | Martin Mašát

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

Centrální banky snižují sazby, inflace nezlobí a informační technologie dělají zázraky. Investoři jsou tedy plni optimismu a ženou ceny akcií nahoru. Jen evropské akcie zažily výprask.... celý článek

Originalita nestačí, umělci musí přelstít čas, říká kurátorka

1. 7. 2024 | Petr Fischer

Originalita nestačí, umělci musí přelstít čas, říká kurátorka

„Chceme sběratelům představit současné umění v širším kontextu, protože u nás není sbírání tohoto typu umění tak hluboce zakořeněné jako v západním světě,“ říká Eva Vele, kurátorka... celý článek

Partners Financial Services