Hvězdné nebe podruhé

Hvězdné nebe podruhé
Znovu po čtvrt roce rozdaly Peníze.CZ spolu s Czech Rating Agency scoringové hvězdičky. Nové bodování odráží situaci českých fondů na konci minulého roku. Co se v jednotlivých kategoriích změnilo?

1. Skupina akciových fondů: Ve skupině akciových fondů skupině je i nadále vyhodnocováno šest fondů. Fondům AKRO mezinárodní akciový (profil, názory), AKRO Svět (profil, názory) a Citicorp OPF (OFCITAKC) akcií přibyla ve scoringovém hodnocení jedna hvězdička. Zároveň se AKRO mezinárodní akciový stal nejlépe hodnoceným fondem ve skupině akciových. Naproti tomu největší propad nastal u PIAS IPB akciový (profil, názory) a SIS Sporotrend (OFSISSPT), které ztratily shodně dvě hvězdičky. Tento pokles byl zapříčiněn snížením výkonnosti obou fondů v důsledku pádu indexu PX-50.

2. Skupina dluhopisových fondů: Ve skupině dluhopisových poklesl o jeden počet sledovaných fondů. Chybějícím je fond OB Kvanto Globální listinný, který se sloučil s ČSOB český dluhopisový (profil, názory). V této skupině tudíž zůstalo ve sledování osm fondů. Ze sledovaných fondů si i nadále nejvyšší pětihvězdičkový scoring drží SIS Bondinvest (OFSISBON). Nárůst scoringu o jednu hvězdičku nastal u fondu ČSOB český dluhopisový. Největší ztrátu ve scoringovém hodnocení zaznamenal Citicorp OPF dluhopisový (OFCITDL), a to o dvě hvězdičky. Ostatní fondy si své scoringové hodnocení z třetího čtvtrletí většinou udržely nebo ztratily maximálně jednu hvězdičku. Vývoj skupiny dluhopisových fondů je stabilizovaný a není pravděpodobné, že by v této skupině nastaly výrazné změny.

3. Skupina fondů peněžního trhu: Skupina peněžního trhu se rozrostla o fond CAM Peněžní trh (OFCAMPCZP) a ve skupině je nyní vyhodnocováno devět fondů. Nejvyšší nárůst scoringu, a to o dvě hvězdičky, zaznamenal fond PIAS IPB peněžního trhu (profil, názory) díky nárůstu výnosnosti. Nejvýše hodnocenými fondy na peněžním trhu je i nadále ŽB-Sporokonto (profil, názory), nově pak PIAS IPB peněžní trh a CAM Peněžní trh, které obdržely nejvyšší hodnocení pěti hvězdiček. Fondům SIS Sporoivest (OFSISSPI) a ČSOB český peněžní trh (profil, názory) jedna hvězdička ubyla . Ostatní fondy si své předchozí scoringy udržely na nezměněné výši.

4. Skupina fondů smíšených: Do smíšených fondů přibyly dva nové fondy, a to SIS výnosový (OFSISVYN)a ŽB-Balancovaný fond nadací (profil, názory), které se ihned zařadily do popředí mezi hodnocenými fondy. Skupina fondů čítající dvacet čtyři fondů je nejširší vyhodnocovanou skupinou. Mezi smíšenými fondy se vyskytují fondy s největší diverzifikací portfolia. To může částečně zkreslovat výsledky, jelikož ne všechny fondy dle aktuálního složení portfolia patří přímo mezi fondy smíšené, navíc není hodnoceno teritorium investic, a tudíž teritoriální investiční rizikovost. V případě dostatku hodnocených fondů by tedy do budoucna bylo možné další rozčlenění této skupiny.

Při porovnání hodnot mezi třetím a čtvrtým čtvrtletím minulého roku došlo ve scoringovém hodnocení k následujícím změnám. Největší nárůst scoringu a tím získání pěti hvězdiček zaznamenal PKIS Růstový (profil, názory), a to díky výraznému zvýšení výkonnosti. Mezi fondy s nejvyšším pětihvězdičkovým scoringem se dále zařadily PPF smíšený (OFPPFSMI) a SIS výnosový. Naproti tomu největší propad scoringového hodnocení nastal u fondu AKRO mezinárodní balancovaný (profil, názory), který ztratil v důsledku snížení výkonnosti a zvýšení rizika tři hvězdičky. Snížení scoringového hodnocení o dvě hvězdičky potkalo následující tři fondy - Newton plus (profil, názory), investAGE AG21 (profil, názory), jenž bude sloučen do fondu AG 2000 (profil, názory), a SIS Český (OFSISCES), které ztrácely především v ukazateli výnosnosti. U ostatních fondů nedošlo k žádným přehodnocením scoringu nebo byl nárůst či pokles scoringu maximálně o jednu hvězdičku.

Myslíte, že hvězdičky reálně zhodnocují výsledky fondů? Napište svůj názor.

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 1. 2001 23:19, urbanjan

Všiml jsem si, že ve Vašem hodnocení přišel fond Union peněžní trh o jednu hvězdičku a přitom se jejich výnos pohybuje pořád mezi nejvyššími u fondů peněžního trhu a majetek jim narostl. Dokážete to vysvětlit? V čem se ten fond zhoršil?

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 1. 2001 10:47

V hodnocení k 29.12.2000 obdržel PKIS 5 hvězdiček z následujících důvodů. Vzhledem k tomu, že jsou hodnoceny ekonomické a statistické ukazatele, tj. měřitelné veličiny, není vlastník IS(subjektivní názor) pro hodnocení směrodatný. Námitka týkající se velikosti fondu a spravovaného majetku je ve výpočtech zahrnuta (viz.metodika hodnocení), ale ostatní hodnotící ukazatele, jako je výnos, riziko, stabilita, ukazatel prodeje a odkupů ve sledovaném období převážily hodnotu ukazatelů velikosti ČOJ fondu a IS.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

A tohle už jste četli?

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

15. 7. 2024 | Petr Kučera

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

Průměrnému českému investorovi do podílových fondů se během prvního pololetí letošního roku zhodnotily vklady o 5,67 %. Ukazuje to Index českého investora CII750 sestavovaný analytiky... celý článek

Bitcoin: doporučuje Trump i Rusko. A ETF kupují ve velkém. Týden v kryptu

13. 7. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin: doporučuje Trump i Rusko. A ETF kupují ve velkém. Týden v kryptu

Bitcoin šel dolů a bitcoinová ETF si pro něj dolů sáhla a nakupovala za levno. Německo už prodalo tři čtvrtiny pirátských bitcoinů. Zakladatel Samourai Wallet je na kauci venku z vazby... celý článek

Vytahal z bitcoinmatu mince za milion. Bitcoin se propadá. Týden v kryptu

6. 7. 2024 | Tomáš Krause

Vytahal z bitcoinmatu mince za milion. Bitcoin se propadá. Týden v kryptu

Bitcoin je skoro 20 tisíc dolarů pod březnovým rekordem. Což netěší muže, který v Praze dostal z bitcoinmatu bez placení bitcoiny za milion, za devět set tisíc, za osm set… V USA se... celý článek

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

5. 7. 2024 | Martin Mašát

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

Centrální banky snižují sazby, inflace nezlobí a informační technologie dělají zázraky. Investoři jsou tedy plni optimismu a ženou ceny akcií nahoru. Jen evropské akcie zažily výprask.... celý článek

Originalita nestačí, umělci musí přelstít čas, říká kurátorka

1. 7. 2024 | Petr Fischer

Originalita nestačí, umělci musí přelstít čas, říká kurátorka

„Chceme sběratelům představit současné umění v širším kontextu, protože u nás není sbírání tohoto typu umění tak hluboce zakořeněné jako v západním světě,“ říká Eva Vele, kurátorka... celý článek

Partners Financial Services