Lednový efekt v praxi

Lednový efekt v praxi
Slušného zhodnocení dosáhly za uplynulý třetí lednový týden podílové fondy. Radost měli především správci a investoři těch z nich, jež investují do akcií v Evropě. Ani ostatní ale nemají důvod k nespokojenosti, zdá se, že lednový efekt opět nezklamal.

Teoreticky lednový efekt před pár týdny popsal ve svém článku Radek Létal. Praktickou část stvrdily v minulém týdnu světové indexy a s nimi více či méně propojené české fondy. Se záporným zhodnocením, navíc velmi blízkým nule (největší týdenní propad –0,8 procenta měl fond Příjmů První investiční (OFPISPR) zakončilo jen osm z šestašedesáti fondů evidovaných statistikami Unie investičních společností. Padesát osm fondů skončilo v černých číslech, často velmi vysoko. Akro Eurotech (profil, názory) "přibral" 10,7 procenta, bezmála o šest procent stoupl i Patria Evropský akciový (OFPATEA). Další tři fondy, jmenovitě InvestAGe AG135 (profil, názory), SIS Eurotrend (OFSISEUR) a na středoevropský region zaměřený SIS Sporotrend (OFSISSPT), zhodnotily majetek připadající na podílový list o více než čtyři procenta.

Výsledky, které by mohly svádět k optimismu, berou ale za své, podíváme-li se zpět silnějším objektivem. Za poslední čtvrtletí je v mínusu dvacítka fondů. Žebříček třináctitýdenních propadů vede bezkonkurenčně skupina Akro (profil, názory). Výnosový (profil, názory) pozbyl 23 procent majetku na podílový list, Eurotech 21 procent, o mnoho lépe na tom s přibližně patnáctiprocentními propady nejsou ani Růstový (OFAKRRST) a Mezinárodní balancovaný (profil, názory). O 14,6 procent méně připadá i na každý z podílů v PPF smíšeném (OFPPFSMI). Vrátit kurzy na úroveň z poloviny října tak ještě chvíli potrvá…

Podobně jako kurzy podílových listů se choval i ukazatel množství spravovaného majetku. Týdenní ukazatele jsou slušné, čtvrtletní ukazatele však odhalují, že ve fondech je o osm miliard korun, tedy zhruba o deset procent, méně majetku. Na vrchol slávy se vracejí fondy peněžního trhu. Hegemon trhu – Sporoinvest SIS (OFSISSPI) prodal za minulých pět pracovních dní podílové listy za více než 68 milionů korun, IKS peněžního trhu (profil, názory) za 12,4 milionu korun a Sporokonto ŽB Trustu (profil, názory) za 6,9 milionu korun. Mezi trojici krátkodobých a bezrizikových fondů se dokázal vklínit jen jediný fond s delším investičním horizontem - Pioneer Trust (profil, názory) s 13,8 miliony korun. Kladného přírůstku spravovaného majetku dosáhlo 55 procent sledovaných fondů. Z v posledním půlroce vzniklých fondů si nejlépe vedl ŽB-Trust akciový (profil, názory) s +1,6 milionem nového majetku. Podzimní novinky Spořitelní investiční - Eurotrend a Globaltrend FF (OFSISFF) byly tentokráte úspěšnější než ve stejný čas představená konkurence IKS – fond světových indexů (profil, názory) a fond fondů (profil, názory). Jedná se však spíše o výjimku než o pravidlo. V objemu spravovaného majetku mají mláďata IKS stále proti konkurenci SIS a ŽB-Trust výrazný náskok.

Sumu čistých prodejů přes všechna vyjmenovaná pozitiva předchází znaménko minus, konkrétně –193,7 milionu. Bez nadsázky lze ale říci, že propad spravovaného majetku má na svědomí jeden jediný fond – investAGe 135. Z něj odplynulo 251 milionů korun. Ze středně velkého třísetmilionového fondu se tak během jediného týdne stal trpaslík s pouhými padesáti miliony korun pod správou. Odkupy postihly též postkuponové fondy IKS Globální (profil, názory) –12,7 milionu korun a IPB akciový (profil, názory) –11,3 milionu korun. Okolo osmi milionů majetku vybrali podílníci ještě z IPB výnosového (profil, názory) a IPB restitučního (profil, názory).

Myslíte, že fondy peněžního trhu chytají "nový dech"? Nastane v únoru vybírání krátkodobých zisků? Co čeká investAGe AG 135 v příštích týdnech? Napište svůj názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 1. 2001 15:19

jak "bilance", když ještě týden chybí?

Zobrazit celé vlákno

+19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

A tohle už jste četli?

Ani technologické akcie nerostou do nebe. Kolik vydělaly podílové fondy v červenci?

12. 8. 2024 | Martin Mašát

Ani technologické akcie nerostou do nebe. Kolik vydělaly podílové fondy v červenci?

Vývoj podílových fondů hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v červenci, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost?

Bitcoin byl ve slevě a nabízí ho první velká banka. Týden v kryptu

10. 8. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin byl ve slevě a nabízí ho první velká banka. Týden v kryptu

Bitcoin byl nejlevnější za poslední půlrok a poradci Morgan Stanley ho smí nabízet klientům. V Brazílii mají ETF na solaně, Ripple zaplatí pokutu „jen“ 125 milionů dolarů a Černá Hora... celý článek

Akcie i bitcoin prudce padají. Trhy zažívají jeden z nejhorších dnů od covidu

5. 8. 2024 | redakce Peníze.CZ

Akcie i bitcoin prudce padají. Trhy zažívají jeden z nejhorších dnů od covidu

Světové akcie začaly nový týden prudkým propadem. Podle analytiků jde o největší propad za poslední roky. Nevyhnul se ani bitcoinu a dalším kryptoměnám. 

Bitcoin předstihne zlato, věří Trump. Těžba je nejnáročnější v historii. Týden v kryptu

3. 8. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin předstihne zlato, věří Trump. Těžba je nejnáročnější v historii. Týden v kryptu

Američtí politici se předhánějí ohledně bitcoinů ve strategických rezervách. Náročnost těžby bitcoinu je na nových maximech, etherová ETF mají za sebou první týden a vydavatel USDT... celý článek

Etherová ETF odstartovala a Ferrari koupíte za bitcoin už i v Evropě. Týden v kryptu

28. 7. 2024 | Tomáš Krause

Etherová ETF odstartovala a Ferrari koupíte za bitcoin už i v Evropě. Týden v kryptu

Etherová ETF už se obchodují, ta bitcoinová lámou rekordy a rostou šance na ETF solany. Ferrari za bitcoin koupíte už i v Evropě a krypto byznys chce znát názory Kamaly Harris. Je tu... celý článek

Partners Financial Services