Do Německa za pár šupů

Do Německa za pár šupů
Až donedávna platilo, že nejlevnějším dopravním prostředkem při cestě do zahraničí je auto, případně autobus. Dnes se ale najdou i cenově výhodnější způsoby, dostupnější bývá též vlak.

Při cestě do zahraničí se vyplatí promyslet volbu a kombinaci dopravních prostředků. Podrobnějším rozborem narazíte na různé výhody a slevy dopravců, ty mohou cenu jízdenky podstatně snížit.

Vydejte se třeba do bavorské metropole. Pokud vás pohodová atmosféra Mnichova a jeho obyvatel osloví, dejte si repete na podzim. To je Mnichov plný veselí a piva, slaví se Oktoberfest. Dát dohromady pět milovníků pěnivého moku snad nebude problém. Klasická nezpáteční jízdenka Praha - Mnichov vyjde u přepážky na pražském Wilsonově nádraží na 1600 korun. Při koupi Schönes-Wochenende-Ticket a jízdenky Praha – Plzeň je celková částka (rozpočítáno na pět osob) výrazně menší - 238 korun.

České dráhy ve spolupráci s německými Deutsche Bahn (DB) od roku 1999 nabízejí takzvanou Českoněmeckou jízdenku přátelství . Ta umožňuje cestovat o víkendu na příhraničních německých tratích za cenu jízdenky z vlakové zastávky v České republice na českoněmeckou hranici. V loňském roce byl tento experiment, zavedený původně na hranicích se Saskem, rozšířen i na bavorské pohraničí. Jedete-li nyní o víkendu například z Plzně do Řezna, koupíte si jen jízdenku na hranici, třeba do Železné rudy (z Plzně vás přijde jednosměrné jízdné na 70 korun), ale pojedete až do Řezna.

Při výletu hlouběji do německého vnitrozemí užijete Schönes-Wochenende-Ticket (v překladu Německých drah Hezký víkend jízdenka), která v přepočtu stojí 780 korun. Umožňuje jednodenní víkendové cestování po všech německých železnicích až pětici osob.

Kombinací obou těchto služeb získáte správný cenový koktejl, jak je vidno na příkladu cesty z Prahy do Mnichova. Jízdenka Schönes-Wochenende-Ticket je totiž akceptována také na tratích Českoněmecké jízdenky přátelství. Schönes-Wochenende-Ticket lze koupit na největších českých nádražích, například na hlavním nádraží v Praze.

Jaký význam mají tyto zvýhodněné jízdenky pro železniční přepravce? Jsou pro ně přínosem? Pokud by byly České a Německé dráhy klasickými firmami sledující jen zisk, pak žádný. Protože jejich vlastníci - český stát a německé spolkové země sledují "vyšší" cíle, jako rozvoj příhraničních regionů či podporu zaměstnanosti, pak jsou přínosem. Příkladem dokládajícím rostoucí oblíbenost tohoto typu dopravy jsou česko-saské spoje, které musely být posíleny, aby vyhověly zvýšené poptávce českých i německých turistů. Nejvíc se raduje pasažér. Na levném jízdném vydělá především on.

Jak cestovat do Mnichova
Cena/ koruny Čas/ hodiny
Letadlo 9000 3
Auto 1500 4,5
Autobus 950 6
Vlak (klasická jízdenka) 1600 6
Vlak (Schönes-Wochenende-Ticket) 238 7

Jeli jste někdy do zahraničí vlakem. Myslíte, že se s ním někdy při cestě do Spolkové repupliky Německo svezete? Jaké máte zkušenosti s cestováním po železnici? Podělte se o své zkušenosti!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 3. 2001 15:15, Marek1

Připojuji svou zkušenost.Dvakrát jsem využil zvýhodněných jízdenek ČD a DB.Jel jsem z Prahy do Drážďan a zpět.Jízdenka přisla asi na 200,-CZK tam i zpět.
Myslím si,že by se ČD mohly pokusit o podobné věci i s dalšími sousedy.Já jsem z přihraničí s Polskem,tady nic takového není a určitě by to přispělo k rozvoji turistiky.

+13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

A tohle už jste četli?

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

15. 7. 2024 | Petr Kučera

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

Průměrnému českému investorovi do podílových fondů se během prvního pololetí letošního roku zhodnotily vklady o 5,67 %. Ukazuje to Index českého investora CII750 sestavovaný analytiky... celý článek

Bitcoin: doporučuje Trump i Rusko. A ETF kupují ve velkém. Týden v kryptu

13. 7. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin: doporučuje Trump i Rusko. A ETF kupují ve velkém. Týden v kryptu

Bitcoin šel dolů a bitcoinová ETF si pro něj dolů sáhla a nakupovala za levno. Německo už prodalo tři čtvrtiny pirátských bitcoinů. Zakladatel Samourai Wallet je na kauci venku z vazby... celý článek

Vytahal z bitcoinmatu mince za milion. Bitcoin se propadá. Týden v kryptu

6. 7. 2024 | Tomáš Krause

Vytahal z bitcoinmatu mince za milion. Bitcoin se propadá. Týden v kryptu

Bitcoin je skoro 20 tisíc dolarů pod březnovým rekordem. Což netěší muže, který v Praze dostal z bitcoinmatu bez placení bitcoiny za milion, za devět set tisíc, za osm set… V USA se... celý článek

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

5. 7. 2024 | Martin Mašát

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

Centrální banky snižují sazby, inflace nezlobí a informační technologie dělají zázraky. Investoři jsou tedy plni optimismu a ženou ceny akcií nahoru. Jen evropské akcie zažily výprask.... celý článek

Originalita nestačí, umělci musí přelstít čas, říká kurátorka

1. 7. 2024 | Petr Fischer

Originalita nestačí, umělci musí přelstít čas, říká kurátorka

„Chceme sběratelům představit současné umění v širším kontextu, protože u nás není sbírání tohoto typu umění tak hluboce zakořeněné jako v západním světě,“ říká Eva Vele, kurátorka... celý článek

Partners Financial Services