Pravděpodobně…

Pravděpodobně…
Že hodíme kostkou šestku šestkrát za sebou, máme šanci jednou z 7776 pokusných sérií hodů. Tak praví teorie pravděpodobnosti. Při každém hodu má každá strana kostky stejnou vyhlídku, tedy 1/6.

Malér je ovšem v tom, že to vůbec nic neříká o celých sériích hodů. Základní vtip je již u druhého hodu po první šestce: pravděpodobnost, že při druhém hodu hodíme opět šestku, není totiž 1/36, ale opět jen 1/6. U třetího hodu opět 1/6 atd. Co to znamená? Že zpětně se dostaneme z "velkých čísel" či statistiky k poměrně přesným údajům, ale dopředu nám i teorie nejvýš zazpívá starou známou: "že život je jen náhoda".
Modernímu karteziánskému mozku se to ovšem nechce líbit a tak hledá kauzality. Dokonce Albert Einstein znechuceně prohlásil, že "Bůh nehraje v kostky" – v reakci na fyzikální interpretaci postavené na počtu pravděpodobnosti.

Co tím chce básník říci? Dow Jones za minulé století vystoupal ze 70,71 bodu na 10 788 bodů. A kupodivu za těch sto let nebylo podle tradice sedm hubených a sedm tučných, ale jen 36 roků bylo hubených, zatímco 64 tučných. I potěší se naivní mysl investorova: pravděpodobnost přece stojí na "naší" straně! Dokonce lze zjistit, že tučné roky byly v průměru ještě výkonnější (dvacet procent) než ony klesající s průměrem jen mínus patnáct procent. Jenže červíček pochybností jistě zavrtá. Taková nepěkná série let třicátých, ale i sedmdesátých dá zabrat i největšímu optimistovi. Jaké bude přistání? Jak hard bude hardlanding?

Koho jiného se zeptat, než nejmocnějšího muže ekonomiky. Alanu Greenspanovi na rtech visí svět, jako druhdy slovutné Pýthii: "Překročíš-li řeku Pád, zničíš zemi velikou" – no řekněte, jakého vojevůdce by po takovém proroctví jen napadlo, že ta země bude jeho… I Greenspan si hlídá, aby jeho výroky byly dostatečně dvojznačné. Leč i v samé Americe v něm stále víc lidí vidí ďábla, zejména ti, kdo zjišťují, že se jim hodnoty penzijních plánů scvrkávají na polovinu. Dokonce na něj vytahují i starý hřích – že prý nepoznal recesi ani v roce 1990. Tehdy však došlo k jen mírnému poklesu ve dvou čtvrtletích, navíc v době války v Zálivu – za takovou "minirecesi" by dnes lecjaký politik dal půl království i princeznu.

Rok se s rokem sešel a vidíme, že loni v březnu probuzený technologický medvěd nejen neulehl k zimnímu spánku, ale s chutí plení křemíkové úly dál. Občas přikousne i z klasických trhů, nedávno si smlsnul dokonce na bankách – holt je to všežravec. Anebo že by nám v devadesátých letech padalo moc šestek a vybrali jsme si jaksi pravděpodobnosti "na dluh". A dluhy se musí splácet; jde jen o to, s jakým úrokem.

Co ještě sežere medvěd? Čeká nás dlouhodobá stagnace? Kdy podle Vás dosáhne Nasdaq Composite znovu pěti tisíc bodů? Za rok, dva, pět, deset? Nikdy? Co si myslíte? Napište nám!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 3. 2001 13:16, TGP

Pravděpodobnost - skoro stejně kouzelné slovo jako statistika. Statisticky lze dokázat úplně vše a na pravděpodobnost se pak vymluvit, pokud to nevyjde :-) Běžný člověk to ale často příliš netuší a tak se dá velmi jednoduše ukecat. Obvykle ke své vlastní škodě.

+31
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

A tohle už jste četli?

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

15. 7. 2024 | Petr Kučera

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

Průměrnému českému investorovi do podílových fondů se během prvního pololetí letošního roku zhodnotily vklady o 5,67 %. Ukazuje to Index českého investora CII750 sestavovaný analytiky... celý článek

Bitcoin: doporučuje Trump i Rusko. A ETF kupují ve velkém. Týden v kryptu

13. 7. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin: doporučuje Trump i Rusko. A ETF kupují ve velkém. Týden v kryptu

Bitcoin šel dolů a bitcoinová ETF si pro něj dolů sáhla a nakupovala za levno. Německo už prodalo tři čtvrtiny pirátských bitcoinů. Zakladatel Samourai Wallet je na kauci venku z vazby... celý článek

Vytahal z bitcoinmatu mince za milion. Bitcoin se propadá. Týden v kryptu

6. 7. 2024 | Tomáš Krause

Vytahal z bitcoinmatu mince za milion. Bitcoin se propadá. Týden v kryptu

Bitcoin je skoro 20 tisíc dolarů pod březnovým rekordem. Což netěší muže, který v Praze dostal z bitcoinmatu bez placení bitcoiny za milion, za devět set tisíc, za osm set… V USA se... celý článek

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

5. 7. 2024 | Martin Mašát

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

Centrální banky snižují sazby, inflace nezlobí a informační technologie dělají zázraky. Investoři jsou tedy plni optimismu a ženou ceny akcií nahoru. Jen evropské akcie zažily výprask.... celý článek

Originalita nestačí, umělci musí přelstít čas, říká kurátorka

1. 7. 2024 | Petr Fischer

Originalita nestačí, umělci musí přelstít čas, říká kurátorka

„Chceme sběratelům představit současné umění v širším kontextu, protože u nás není sbírání tohoto typu umění tak hluboce zakořeněné jako v západním světě,“ říká Eva Vele, kurátorka... celý článek

Partners Financial Services