Kupte si dům, nebo raději dva

Kupte si dům, nebo raději dva
Dobře vybraná nemovitost vám může každý rok růst na hodnotě a ještě přinášet pravidelné výnosy. Má však také své nevýhody - není snadno prodejná a k investování do nich potřebujete velké množství peněz.

Stejně jako u jiných investic je třeba i u nemovitostí si předem ujasnit své cíle. Většinou ji budete kupovat minimálně na několik let, nejlépe na pět a více, protože po uplynutí této doby se zisk z jejího prodeje nezdaňuje. Narozdíl od cenných papírů, jejichž prodej je většinou otázkou několika dní, musíte u nemovitostí počítat spíše s týdny a měsíci, měli byste tedy do nich vkládat peníze o kterých víte, že je v dlouhodobém horizontu nebudete potřebovat. Z toho také bude plynout vaše největší omezení – částka, kterou budete investovat. Ta vás bude při hledání vhodné nemovitosti omezovat nejvíce.

Největšími otázkami při výběru vhodné nemovitosti je kde a do čeho investovat. V nemovitostech se totiž nabízejí domy a byty určené k bydlení, kancelářské prostory nebo výrobní prostory, pozemky, lesy a další. Nejlevnější bude zemědělská půda na venkově, ta však nabízí pouze malý potenciál výnosů a její hodnota poroste pouze pokud dojde k její přeměně na stavební pozemky, v tom případě je možné realizovat vysoký výnos během několika let. Pokud chcete investovat konzervativněji jsou vhodnější investicí byty a kancelářské prostory ve velkých městech. Výhodou těchto investic je pravidelný příjem v podobě nájmu. Navíc koupíte-li si byt z kategorie středně velkých, po kterých je největší poptávka, nebudete mít problém je pronajmout. Podobná situace platí i o kancelářích, většinou však nelze koupit pouze jednu a musíte mít dostatek peněz na koupi celého domu. Podobně jako u bytů je velmi důležité, kde se nemovitost nachází. V Praze a některých dalších velkých městech jsou sice kupní ceny bytů a domů vysoké, současně však jsou vysoké i nájmy. Například v Praze tak lze dosahovat výnosů z nájemného okolo desíti až patnácti procent ročně z hodnoty nemovitosti. Navíc s přibližování České republiky do Evropské unie její cena průběžně poroste. Rizikovou oblastní jsou malá města a oblasti s vysokou nezaměstnaností. Ceny nemovitostí jsou tu hodně nízké, podobně se ale také chovají i nájmy. Může však jít o velmi zajímavou dlouhodobou investici, protože pokud se situace v oblasti výrazně zlepší, dojde k růstu hodnoty vaší nemovitosti.

Psáno pro týdeník Redhot.

Máte mezi svými investicemi i nemovitosti? Kolik očekáváte, že vám přinesou? Podělte se o své zkušenosti a názory s ostatními.

 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

A tohle už jste četli?

Ani technologické akcie nerostou do nebe. Kolik vydělaly podílové fondy v červenci?

12. 8. 2024 | Martin Mašát

Ani technologické akcie nerostou do nebe. Kolik vydělaly podílové fondy v červenci?

Vývoj podílových fondů hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v červenci, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost?

Bitcoin byl ve slevě a nabízí ho první velká banka. Týden v kryptu

10. 8. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin byl ve slevě a nabízí ho první velká banka. Týden v kryptu

Bitcoin byl nejlevnější za poslední půlrok a poradci Morgan Stanley ho smí nabízet klientům. V Brazílii mají ETF na solaně, Ripple zaplatí pokutu „jen“ 125 milionů dolarů a Černá Hora... celý článek

Akcie i bitcoin prudce padají. Trhy zažívají jeden z nejhorších dnů od covidu

5. 8. 2024 | redakce Peníze.CZ

Akcie i bitcoin prudce padají. Trhy zažívají jeden z nejhorších dnů od covidu

Světové akcie začaly nový týden prudkým propadem. Podle analytiků jde o největší propad za poslední roky. Nevyhnul se ani bitcoinu a dalším kryptoměnám. 

Bitcoin předstihne zlato, věří Trump. Těžba je nejnáročnější v historii. Týden v kryptu

3. 8. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin předstihne zlato, věří Trump. Těžba je nejnáročnější v historii. Týden v kryptu

Američtí politici se předhánějí ohledně bitcoinů ve strategických rezervách. Náročnost těžby bitcoinu je na nových maximech, etherová ETF mají za sebou první týden a vydavatel USDT... celý článek

Etherová ETF odstartovala a Ferrari koupíte za bitcoin už i v Evropě. Týden v kryptu

28. 7. 2024 | Tomáš Krause

Etherová ETF odstartovala a Ferrari koupíte za bitcoin už i v Evropě. Týden v kryptu

Etherová ETF už se obchodují, ta bitcoinová lámou rekordy a rostou šance na ETF solany. Ferrari za bitcoin koupíte už i v Evropě a krypto byznys chce znát názory Kamaly Harris. Je tu... celý článek

Partners Financial Services