Co stojí volný čas?

Co stojí volný čas?
Jsou před námi dva dny volna, a tak by možná neškodilo se zamyslet, jak je vlastně strávit. Kdysi se říkávalo: "Záleží na vkusu každého soudruha", v dnešní kapitalistické době je nutno dodat "…a na jeho peněžence".

Zábava, ostatně jako většina příjemných věcí, není zadarmo. Je samozřejmé, že se člověk pro jednotlivé činnosti rozhoduje hlavně podle toho, co ho baví. Ale spočítali jste si někdy, kolik vás vlastně vaše záliby stojí?

Vynecháme-li opravdu luxusní záležitosti a budeme uvažovat spíše o těch běžnějších, patří mezi nejdražší formy trávení času extrémní sporty. Seskok ze Zvíkovského mostu, tedy záležitost několika vteřin, stojí 700 korun. Pokud se člověku pobyt ve vzduchu zalíbí, může si objednat lekce rekreačního létání – jedna letová hodina přijde přibližně na 1800 korun. I další sporty mohou způsobit průvan v peněžence – za hodinu tenisu v hale zaplatíte mnohdy přes 400 korun, levnější variantou je squash nebo badminton, kde se hodina hrací doby pohybuje od 50 do 400 korun v závislosti na čase a místě (ceny v Praze se pohybují v horních částkách). Tím nejlevnějším sportovním vyžitím je pravděpodobně běhání – platíte jen svou námahou a počáteční investicí do dobré obuvi (500 až 5000 korun). Když chcete sportovat a ještě u toho šetřit, stačí nazout boty a posbírat zbytky energie. Běhu zdar!

Kultura za pět set

Pro ne zrovna sportovně založené typy je tu stručný přehled kultury. Ani ta není v řadě případů "za hubičku". Muzikál shlédnete za 200 – 500 korun, divadelní představení můžete sehnat od neuvěřitelných dvaceti korun za roztomilé loutkové představení pro děti až po tisícovku za výpravnou operu. Nářky provozovatelů kin, že lidé chodí na filmy oproti minulosti výrazně méně, mohou mít svůj původ v ceně vstupného. Celorepublikový průměr je 68 korun, ale není výjimkou, že ceny v multiplexech přesahují i 150 Kč. U milovníků výstav a muzeí všeho druhu jsou výdaje víc než různorodé – místní národopisné muzeum vám představí svou expozici za pouhých deset korun, Národní muzeum za sedmdesát, různé velkovýstavy vás vyjdou i na několik set korun.

Kde tedy vzít kulturu (téměř) zadarmo? Odpověď je až trapně jednoduchá - čtěte. Ale pozor, pro knihy si nesmíte chodit do knihkupectví (v průměru vás knížka přijde na dvě stovky), vašim cílem musí být knihovna. Za přibližně 60 korun ročně můžete číst a číst a je jen na vás, jak nízko stlačíte náklady na jednu hodinu čtení. Správný spořínek a náruživý čtenář v jedné osobě má šanci dopracovat se téměř k nule.

Mámo, přepni to!

Zábavou veskrze lidovou je televize. Za tu veřejnoprávní zaplatíte měsíčně 75 korun. Pokud ale v její nabídce postrádáte přehlídku hollywoodských hvězd, hektolitry krve (oproti pouhým litrům) nebo naopak prahnete po větší romantice či erotice, budete muset kohoutkem rodinného penězovodu výrazně pootočit. Nabídka UPC zahrnující filmový kanál HBO, Romantiku a Private Gold (slibující sex bez cenzury) stojí měsíčně téměř to, co ČT za celý rok (817 Kč).

Užívám si a šetřím

Co je potom levnou zábavou? Přestože existuje řada možností, jako nejlevnější, i když trochu kuriózní, se jeví tato: obléknete si slušivou sportovní soupravu, nazujete boty a vyběhnete ven. Trasu zvolíte tak, abyste běželi kolem knihovny. Zaplatíte členský poplatek, vypůjčíte si pár desítek knih a značně obtížení běžíte zpět. Odměnou vám bude zvýšený výdej energie a udivené pohledy kolemjdoucích. Doma vysílení klesnete k literatuře, chvilku si počtete a potom smrtelně unaveni usnete bez jediné šance jakkoli dál utrácet. Úsporný víkendový program je na světě.

A co vy? Jak trávíte svůj volný čas? Máte už plán na víkend? A na kolik vás přijde?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 10. 2001 15:12, Martin

Ja nejradeji travim cas s partnerkou. Nejake naklady tam sice jsou, ale stoji to za to! :-)

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 10. 2001 17:22

nejvic utracim prave za volny cas, ale stoji to za to

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

A tohle už jste četli?

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

15. 7. 2024 | Petr Kučera

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

Průměrnému českému investorovi do podílových fondů se během prvního pololetí letošního roku zhodnotily vklady o 5,67 %. Ukazuje to Index českého investora CII750 sestavovaný analytiky... celý článek

Bitcoin: doporučuje Trump i Rusko. A ETF kupují ve velkém. Týden v kryptu

13. 7. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin: doporučuje Trump i Rusko. A ETF kupují ve velkém. Týden v kryptu

Bitcoin šel dolů a bitcoinová ETF si pro něj dolů sáhla a nakupovala za levno. Německo už prodalo tři čtvrtiny pirátských bitcoinů. Zakladatel Samourai Wallet je na kauci venku z vazby... celý článek

Vytahal z bitcoinmatu mince za milion. Bitcoin se propadá. Týden v kryptu

6. 7. 2024 | Tomáš Krause

Vytahal z bitcoinmatu mince za milion. Bitcoin se propadá. Týden v kryptu

Bitcoin je skoro 20 tisíc dolarů pod březnovým rekordem. Což netěší muže, který v Praze dostal z bitcoinmatu bez placení bitcoiny za milion, za devět set tisíc, za osm set… V USA se... celý článek

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

5. 7. 2024 | Martin Mašát

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

Centrální banky snižují sazby, inflace nezlobí a informační technologie dělají zázraky. Investoři jsou tedy plni optimismu a ženou ceny akcií nahoru. Jen evropské akcie zažily výprask.... celý článek

Originalita nestačí, umělci musí přelstít čas, říká kurátorka

1. 7. 2024 | Petr Fischer

Originalita nestačí, umělci musí přelstít čas, říká kurátorka

„Chceme sběratelům představit současné umění v širším kontextu, protože u nás není sbírání tohoto typu umění tak hluboce zakořeněné jako v západním světě,“ říká Eva Vele, kurátorka... celý článek

Partners Financial Services