Koho zasáhne konvergenční vlna?

Koho zasáhne konvergenční vlna?
Slovenská koruna v minulém týdnu výrazně posilovala. Na konvergenční vlně si tak po roce od založení konečně zasurfoval Trendbond ISČS.

Když před více než rokem ISČS pustila na veřejnost (viz. články Trendbond: nezměnilo se jen jméno správce a Surfař na konvergenční vlně) první informace o novém Trendbondu, slibovali šéfové ISČS málem zázrak – velmi dobře vydělávající dluhopisový fond. Pro příklady nemusel chodit daleko – Danubia - Rent (profil, názory) mateřské Erste - Sparinvest opravdu vydělává na dluhopisech středoevropských zemí okolo deseti procent ročně. Trendbondu se takový úspěch zatím zopakovat nepodařilo – za jedenáct měsíců kvůli posilující koruně, která srážela výnosnost investic ve zlotém (profil, názory) a forintu (profil, názory), zhodnotil majetek jen o necelá dvě procenta. Velmi výrazně – 0,6 procenty navíc přispěl k černým číslům až poslední týden. Teamu portfoliomanažerů okolo Martina Burdy se povedlo nainvestovat zhruba deset procent portfolia do slovenské koruny, no a ta v minulém týdnu v radosti investorům nad vítězstvím pravice v tamních volbách posílila o téměř o čtyři procenta. Signalizuje úspěch minulého týdne začátek růstu výkonnosti Trendbondu, nebo se jedná o výjimku potvrzující hlasy těch, kteří od tohoto fondu výkonnost překonávající alespoň fondy peněžního trhu nečekají?

Sotva v pondělí 23. 9. nabylo právní moci rozhodnutí Komise pro cenné papíry o převedení fondů IS Newton (profil, názory) pod J&T Asset Management (profil, názory), rozhýbalo se převzetí tempem, které u našich čtenářů vedlo až k obavám, zda nedochází k tunelování. Newton vypnul svou zelenou telefonní linku pro podílníky a na web umístil odkaz na J&T. J&T pro změnu na své stránky přidala informaci o zastavení obchodování s podílovými listy všech nově získaných fondů do odvolání. Ze zákona může správce zastavit odkupy až na tři měsíce, uvidíme, jak dlouho bude zúřadování akvizice trvat J&T. Podílníkům sedmi otevřených podílových fondů Newton se ale nejde divit, že je rychlost změn vyděsila.

Z obou před týdnem otevřených fondů ČP Investu – Českého (profil, názory) a Moravskoslezského (profil, názory) zatím podílníci neprchají. Šestiprocentní výstupní poplatek, který za dva měsíce klesne na přijatelnější čtyři procenta a 19. ledna 2003 úplně zmizí, přeci jenom k odkupům nemotivuje. Oba fondy proto mají ve svém premiérovém týdnu čisté prodeje za 0 Kč.

Bezmála čtyřprocentního růstu dosáhl v uplynulém týdnu již ČP Invest farmacie a biotechnologie (profil, názory, koupit), následovaný Eurotrendem ISČS (profil, názory), Akrem mezinárodním akciovým (profil, názory) a Fondem ropného a energetického průmyslu ČP Investu (profil, názory, koupit) Podívejte se sami na Top 10 fondů s nejvyšší týdenní výkonností.

Kvůli stagnaci trhů nevykazovaly v posledním zářijovém týdnu akciové fondy jednotný trend a opanovaly též tabulku největších týdenních ztrát.

Čelo tabulky čistých prodejů udržel s 261 milionem korun nových investic pro korporátní klientelu určený ČSOB Výnosový (profil, názory), následovaný s odstupem 65 milionů KBC Multi Cash ČSOB . Až za tímto v Belgii registrovaným korunovým fondem peněžního trhu se umístily Sporoinvest (profil, názory) a Sporobond (profil, názory), oba spravované ISČS. Pátou příčku obsadil IKS peněžní trh (profil, názory) a šestou ŽB - Sporokonto (profil, názory, koupit). Podívejte se, které další fondy prodaly minulý týden nejvíce nových podílových listů (čisté prodeje).

Celkově nyní spravují české fondy 91,6 miliardy korun, o 765 milionů korun více než před týdnem. Na bilanci se kladnými týdenními čísly podílejí fondy peněžního trhu (+651,5 milionu korun) a dluhopisové (+211 milionů korun). Proti nim šly především fondy smíšené (-64,3 milionu korun), akciové (-32 milionů korun) a fondy fondů (-1,2 milionu korun). Jmenovitě se na odkupech podílel ISČS Sporotrend (profil, názory), následovaný trojicí fondů První investiční v čele se Středoevropským (profil, názory) a Restitučním fondem (OFPISRES). Které další fondy investoři nejvíce opouštěli najdete tady.

Na tomto místě najdete již zmíněné a k tomu ještě mnohé jiné tabulky pěkně pohromadě:
tabulku výkonnosti
tabulku kategorií fondů
tabulku prodejů
tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností

Začne se již dařit Trendbondu? Kdy se sloučí J&T fondy Newton se svojí rodinou Perspektiva? Myslíte, že J&T chce získat také Akro? Napiště svůj názor či zkušenosti!

A nezapomeňte, že své názory můžete připsat také k jednotlivým fondům! Řekněte ostatním investorům, co si o daném fondu a jeho manažerech myslíte!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 10. 2002 14:41, PavelQ

pane skřivánku, na to, že server peníze.cz spolupořádá INVESTIČNÍ HRU s J&T vytváříte až neuvěřitelně nesmyslné souvislosti ve věci jejich převzetí fondů newton. navíc si myslím, že kdyby šlo o obavy čtenářů, tak by je dali najevo v lampárně nebo jinak veřejně. nejdřív jste zveřejnili nepravdu o tom, že už byl převod schválen komisí a ted, když je to schváleno a J&T začala neprodleně jednat píšete o tunelování. kreativitě se mze nekladou, profesionalita je však těžká věc

+15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

A tohle už jste četli?

Plus 43 procent za rok

23. 9. 2002 | Tomáš Skřivánek

Plus 43 procent za rok

Zatímco před rokem z fondů více než půl miliarda korun týdně odplývala, letos na podzim zhruba stejně peněz do fondů přitéká. Celkově dnes spravují fondy UNIS o 43 procent více majetku... celý článek

Fondy: pár novinek na scéně

16. 9. 2002 | Tomáš Prouza

Fondy: pár novinek na scéně

Stojaté vody českého fondového byznysu rozvíří pouze velký skandál, problémy s Komisí nebo nové atraktivní fondy. Minulý týden volba padla na třetí možnost.

Fondy: Škatulata, hejbejte se!

9. 9. 2002 | Tomáš Skřivánek

Fondy: Škatulata, hejbejte se!

Razantní nárůst čistých prodejů a výrazný propad výkonnosti všech fondových segmentů s výjimkou dluhopisového, takový byl první zářijový týden ve světě fondů. Kromě toho již brzy bude... celý článek

Citicorp se probojovává do čela

2. 9. 2002 | Tomáš Skřivánek

Citicorp se probojovává do čela

Akciovým fondům minulý týden nepřál, kladnou týdenní výkonnost měly prakticky jen dluhopisové fondy.

Partners Financial Services