Výroční zpráva na CD nemusí být nuda

Výroční zpráva na CD nemusí být nuda
Stalo se dobrým zvykem vydávat výroční zprávy finančních či obchodních institucí v podobě multimediálních CD nosičů. Sáhli jsme proto po multimediálních výročních zprávách čtyř významných bank. Nechme stranou jejich obchodní výsledky a obsah výročních zpráv a podívejme se na to, co všechno nabízejí na svých CD prezentacích.

O výhodách této formy sdělování důležitých obchodních informací není dnes již třeba hovořit. Nejde jen o pouhou výroční zprávu určenou úzkému kruhu uživatelů, ale především o otázku prestiže a propagace společnosti.

Česká spořitelna – tváře zapadlé prachem

Výroční zpráva České spořitelny za rok 2001 je vlastně dlouhý, nepřehledný tok informací ve formátu PDF. Záplavu textu předělují pouze fotografie usměvavých zástupců bank patřících do finanční skupiny Erste Bank, což při letmém seznámení s prezentací může čtenáře trochu zmást. S jakým záměrem byly do výroční zprávy České spořitelny vybrány právě tyto fotografie, zůstává tajemstvím. Obal CD je amatérský v pravém slova smyslu. Špatně oskenované fotografie lidských tváří na obalu lze jen stěží nazvat grafickou prací a samotný CD nosič postrádá jakýkoli potisk. Bohužel, výroční zprávu České spořitelny čeká typický osud podobných prezentací. Poté, co čtenář CD únavným způsobem "proroluje", zůstane ležet v posledním šuplíku psacího stolu pokryté prachem a nikdo si na něj ani nevzpomene.

Komerční banka – touha se jako vítr rozletí

Podobně jako Česká spořitelna, i Komerční banka si ve své výroční zprávě za rok 2001 vystačila s pouhým PDF formátem, ve kterém si uživatel může „prolistovat“ neuvěřitelných 240 stran textu. Jediným oživením celé výroční zprávy, opatřené korporátními barvami, je několik obrázků s přírodními motivy a moudrými myšlenkami, např.: „Předjaří má v sobě budoucí léto“ či „Touha se jako vítr rozletí“. Myšlenky hezké, nicméně jejich zakomponování do obyčejné výroční zprávy nepatřičné a nepodařené. Na obalu CD lze pozitivně hodnotit pouze obsah, který snad pozornému čtenáři umožní lepší orientaci v sáhodlouhém textu. Touha vidět kvalitně provedenou práci se u výroční zprávy Komerční banky skutečně rozletí jako vítr do všech stran. A nezůstane po ní vůbec nic.

ČSOB – za vším stojí lidé

ČSOB svoji výroční zprávu postavila především na běžných lidských motivech. Příjemné prostředí oživené fotografiemi „ze života“ a efektivní pohyb uvnitř stránek doplněné o skvělou navigaci vytvářejí z této multimediální prezentace atraktivní prostor. Samotná výroční zpráva ve formátu PDF není zde dominantní, do popředí se dostávají především informace o bance, jejích produktech a dalších mimobankovních aktivitách. Za velké oživení lze na této prezentaci považovat představení zaměstnanců, kteří dosahují pozoruhodných výsledků i mimo svou pracovní činnost. Aktivní mapa s kontakty na všechny expozitury a pobočky ČSOB patří rovněž ke zdařilým částem prezentace. Výroční zpráva ČSOB splňuje i ty nepřísnější požadavky multimediální prezentace a jediné, co jí lze vytknout, je snad trochu unylý zvukový doprovod. Naštěstí se dá vypnout.

GE Capital Bank – praktické věci v životě

Graficky velice jednoduchá výroční zpráva GE Capital Bank se obešla bez jakékoli pompéznosti. Jednoduché a srozumitelné piktogramy, jednoduchá a srozumitelná navigace – to jsou základní znaky této výroční zprávy. Nejde však o nudnou a komisní prezentaci. Výroční zpráva je zde přirozenou součástí prezentace a k jednotlivým kapitolám zprávy se lze dostat velice jednoduše díky opravdu vydařené navigaci. Tímto způsobem je výroční zpráva dovedená ke své dokonalosti. Čtenář se nemusí složitě prokousávat souvislým textem, ale dostane se přímo k informacím, které ho opravdu zajímají. Dalším pozitivem této prezentace jsou demoverze on-line bankovních aplikací s propojením přímo na www stránky GE Capital Bank.

Výroční zprávy na CD nemusí nutně znamenat nudu a některé instituce to již vědí. Některé však sílu multimediální prezentace stále podceňují - ke své škodě.

Vyhovují vám výroční zprávy na CD více než tištěné? Nebo údaje raději hledáte na internetu? Máte osobní zkušenost s některou z recenzovaných výročních zpráv? Podělte se o svá zjištění a názory!

Andrea Pavolková
Autorka pracuje v online komunikační agentuře.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

banky, Internet, výroční zpráva

A tohle už jste četli?

Ani technologické akcie nerostou do nebe. Kolik vydělaly podílové fondy v červenci?

12. 8. 2024 | Martin Mašát

Ani technologické akcie nerostou do nebe. Kolik vydělaly podílové fondy v červenci?

Vývoj podílových fondů hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v červenci, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost?

Bitcoin byl ve slevě a nabízí ho první velká banka. Týden v kryptu

10. 8. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin byl ve slevě a nabízí ho první velká banka. Týden v kryptu

Bitcoin byl nejlevnější za poslední půlrok a poradci Morgan Stanley ho smí nabízet klientům. V Brazílii mají ETF na solaně, Ripple zaplatí pokutu „jen“ 125 milionů dolarů a Černá Hora... celý článek

Akcie i bitcoin prudce padají. Trhy zažívají jeden z nejhorších dnů od covidu

5. 8. 2024 | redakce Peníze.CZ

Akcie i bitcoin prudce padají. Trhy zažívají jeden z nejhorších dnů od covidu

Světové akcie začaly nový týden prudkým propadem. Podle analytiků jde o největší propad za poslední roky. Nevyhnul se ani bitcoinu a dalším kryptoměnám. 

Bitcoin předstihne zlato, věří Trump. Těžba je nejnáročnější v historii. Týden v kryptu

3. 8. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin předstihne zlato, věří Trump. Těžba je nejnáročnější v historii. Týden v kryptu

Američtí politici se předhánějí ohledně bitcoinů ve strategických rezervách. Náročnost těžby bitcoinu je na nových maximech, etherová ETF mají za sebou první týden a vydavatel USDT... celý článek

Etherová ETF odstartovala a Ferrari koupíte za bitcoin už i v Evropě. Týden v kryptu

28. 7. 2024 | Tomáš Krause

Etherová ETF odstartovala a Ferrari koupíte za bitcoin už i v Evropě. Týden v kryptu

Etherová ETF už se obchodují, ta bitcoinová lámou rekordy a rostou šance na ETF solany. Ferrari za bitcoin koupíte už i v Evropě a krypto byznys chce znát názory Kamaly Harris. Je tu... celý článek

Partners Financial Services