Co s milionem korun

Co s milionem korun
Každý měsíc vám na našich stránkách některý z finančních odborníků navrhne, jak a kam právě teď investovat jeden milion korun. Za několik měsíců se k navrženému portfoliu vrátíme, zhodnotíme jeho vývoj a doporučíme případnou změnu jeho struktury.
Dříve, než se investor začne zabývat výběrem jednotlivých titulů či fondů do svého portfolia, měl by si uvědomit, že rozhodujícím činitelem jeho úspěchu či neúspěchu na finančních trzích je primární alokace. Tedy rozhodnutí, kolik procent investuje do majetkových cenných papírů (akcie) a kolik vloží do instrumentů úročených (dluhopisy, peněžní trh). Podle výzkumu pánů Brinsona, Hooda a Beebowera provedeného v USA činí vliv tohoto rozhodnutí přibližně devadesát procent budoucího úspěchu či neúspěchu.

Navrhovaná alokace portfolia

Navrhujeme-li smíšené portfolio pro fyzickou osobu, středního věku s průměrnou averzí k riziku a dostatečným, minimálně tříletým investičním horizontem, musíme nejprve nalézt jeho základ. Tento základ, nebo-li šedesátiprocentní jádro portfolia pro rok 2003 vidím v investicích do repo obchodů. V našem případě, kdy je investor na straně poskytovatele hotovosti, hovoříme o reverzním repo obchodu.

Reverzní repo obchod představuje nákup cenných papírů za hotovost s dohodou o jejich budoucím prodeji. Jde tedy o označení pro kolaterizovanou (kolaterál – dočasná zástava) formu bezpečného půjčování hotovosti, neboť je minimalizováno úvěrové riziko, transakční náklady a náklady na vypůjčení. Kupující cenných papírů poskytne půjčku hotovosti prodávajícímu cenných papírů s tím, že půjčka se splatí při zpětném nákupu cenných papírů původním prodávajícím. Současné výnosy těchto obchodů se pro poskytovatele hotovosti (investory) pohybují okolo 6 % p.a. Jako kolaterál jsou převážně využívány likvidní akcie z domácí burzy – systému SPAD. Pro případ poklesu cen podkladového aktiva je při uzavírání repo obchodů stanoven diskont ve výši 10 až 20 % ve prospěch poskytovatele hotovosti (investora).

Zbývajících čtyřicet procent portfolia je prostřednictvím indexových certifikátů (SPY,STOXX50,EWJ,QQQ) investováno do vyspělých akciových trhů s ohledem na jejich současnou atraktivitu a velikost jejich tržní kapitalizace. Indexové certifikáty jsou dle mého názoru nejvhodnější a také nejlevnější možností jak nakoupit diversifikovanou část předmětných trhů. Jejich kurs pak kopíruje vývoj vybraného akciového indexu.

Historie portfolia

Pohledem na vymodelovanou historii portfolia je patrná jeho teoretická schopnost přečkat i nepříznivé období akciových trhů s kladnými výsledky. Za období posledních pěti let by jeho hodnota vzrostla o více než osmnáct procent, což by ve srovnání s 15 až 40procentními propady akciových indexů nebyl vůbec špatný výkon. Maximální hodnotu mělo toto portfolio v březnu 2000 (+37,5 %) a nikdy jeho hodnota nepoklesla pod hodnotu vkladu! V následujícím období očekávám výnosy tohoto portfolia v rozpětí od 8 do 12 % p.a. Navržená aktuální alokace je nyní výnosově připravena jak profitovat z budoucího oživení světové ekonomiky, tak i čelit současné válce v Iráku.

Co si myslíte o navrženém portfoliu? Považujete investici do repo obchodů za dobrý tip? Jak byste milion korun zhodnotili vy? Připojte svůj názor!

Psáno pro časopis E8, společenskou přílohu týdeníku Euro.

Autor je portfoliomanažer společnosti A&CE Global Finance.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-88
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 4. 2003 12:42, jardas

Ja bych potreboval spis nejaky navod pro "blbe". Co s tim milionem opravdu.

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 3. 2003 23:59, Honzaja

Zde si dovolím nesouhlasit. Put certifikáty či put warranty nemají omezený růstový potenciál a mohu přijít max o investici.

Pokud jsou indexy pozitivně korelované a tudíž sepohybují stejným směrem, tak v regionální diverzifikaci opravdu velký přínos nevidím. Jen se mi průměruje výnos či ztáta. To daději drahé kovy, to má asi smysl.

Zobrazit celé vlákno

-24
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

A tohle už jste četli?

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

15. 7. 2024 | Petr Kučera

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

Průměrnému českému investorovi do podílových fondů se během prvního pololetí letošního roku zhodnotily vklady o 5,67 %. Ukazuje to Index českého investora CII750 sestavovaný analytiky... celý článek

Bitcoin: doporučuje Trump i Rusko. A ETF kupují ve velkém. Týden v kryptu

13. 7. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin: doporučuje Trump i Rusko. A ETF kupují ve velkém. Týden v kryptu

Bitcoin šel dolů a bitcoinová ETF si pro něj dolů sáhla a nakupovala za levno. Německo už prodalo tři čtvrtiny pirátských bitcoinů. Zakladatel Samourai Wallet je na kauci venku z vazby... celý článek

Vytahal z bitcoinmatu mince za milion. Bitcoin se propadá. Týden v kryptu

6. 7. 2024 | Tomáš Krause

Vytahal z bitcoinmatu mince za milion. Bitcoin se propadá. Týden v kryptu

Bitcoin je skoro 20 tisíc dolarů pod březnovým rekordem. Což netěší muže, který v Praze dostal z bitcoinmatu bez placení bitcoiny za milion, za devět set tisíc, za osm set… V USA se... celý článek

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

5. 7. 2024 | Martin Mašát

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

Centrální banky snižují sazby, inflace nezlobí a informační technologie dělají zázraky. Investoři jsou tedy plni optimismu a ženou ceny akcií nahoru. Jen evropské akcie zažily výprask.... celý článek

Originalita nestačí, umělci musí přelstít čas, říká kurátorka

1. 7. 2024 | Petr Fischer

Originalita nestačí, umělci musí přelstít čas, říká kurátorka

„Chceme sběratelům představit současné umění v širším kontextu, protože u nás není sbírání tohoto typu umění tak hluboce zakořeněné jako v západním světě,“ říká Eva Vele, kurátorka... celý článek

Partners Financial Services