Investiční hra: první vítězové

Tomáš Prouza | 11. 11. 2003 | 1 komentář
Investiční hra: první vítězové
První kolo Investiční hry je úspěšně za námi. O vítězství bojovalo více než tisíc investorů a vítěz vydělal více než 12 procent. Jakou strategii zvolil?

Hrajete Investiční hru? A víte, kdo v prvním měsíci zvítězil? O vítězství v říjnovém kole Investiční hry soutěžilo 1 100 hráčů, kteří se snažili co nejlépe zhodnotit svěřený milion korun. Podle statistik RM-Systému hráči celkem v průběhu prvního měsíce hry podali přes 40 000 pokynů k nákupu nebo prodeji cenných papírů a nejaktivnější hráči podali pokynů několik set.

Tradičně je počet podaných pokynů nejvyšší v pracovních dnech v době, kdy probíhá on-line aukce na trhu RM-Systém, ale řada hráčů (zvláště těch se strategií Kup a drž) pokyny zadává také mimo obchodní hodiny.

Nejvyšší podíl v portfoliích hráčů mají tzv. "blue chips" akcie pražské burzy. Nejvyšší kapitalizaci, respektive zastoupení v portfoliích hráčů, měly v průběhu října akcie společnosti ČEZ (profil, názory). Objem investic do těchto akcií dosáhl za první měsíc hry plných 147 mil. Kč. Jen o něco málo pozadu zůstaly akcie Komerční banky (profil, názory), do níž hráči investovali 140 mil. Kč. O poznání méně - 108 mil. Kč - investovali soutěžící do akcií Philip Morris ČR (profil, názory).

Kdo vyhrál a proč?

Pořadí na předních místech a nárok na ceny za měsíc říjen získali hráči TTATA, LOS a A.NET. Vítězná strategie měsíce října byla založena na úspěšném předpokladu růstu ceny akcií uhelných společností, jejichž blížící se privatizace přináší posilování kursu i zvýšení objemu obchodů. Předpokladem úspěchu tedy bylo investovat do akcií Sokolovské uhelné a Severočeských dolů.

Hráč TTATA díky správnému odhadu vývoje kapitálového trhu vydělal 11,82 % a jako vítěz získává cenu pro investora měsíce - telefon Siemens C 55 a bonus 500 Kč na úhradu poplatků při nákupu finančních produktů na Peníze.CZ.

Velmi těsně (o něco málo přes tisícinu procenta) se ziskem 7,017 % uhájil pozici na druhém místě hráč LOS, který alokoval prostředky především do akcií uhelných a energetických společností. Za druhé místo získává carvingové lyže SPORTEN - Magic blade - mini ski s univerzálním vázáním a bonus 400 Kč na úhradu poplatků při nákupu finančních produktů na Peníze.CZ.

S investiční strategií založenou na akciích společností z oblasti telekomunikací dosáhl třetího místa se ziskem 7,016 % hráč A.NET, který na základě dosaženého výsledku získává láhev Johnnie Walker Red Label a bonus 300 Kč na úhradu poplatků při nákupu finančních produktů na Peníze.CZ.

Více informací o Investiční hře naleznete na adrese www.investicnihra.cz. A pokud ještě nehrajete, neváhejte - ceny pro investory měsíce listopadu i prosince stejně jako hlavní ceny na své vítěze stále ještě čekají!

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

A tohle už jste četli?

Chcete deset milionů korun?

1. 5. 2002 | Tomáš Skřivánek

Chcete deset milionů korun?

V hotovosti je pro vás bohužel nemáme, pravděpodobně ale takového bohatství dosáhnete, pokud budete dobře investovat. Naučit se to vám pomůže naše nová investiční hra s virtuálními... celý článek

Partners Financial Services