Fondy: žádné změny trendů

Fondy: žádné změny trendů
Sumy přitékající do některých fondů sice oslňují, ale po započtení čtvrtmiliardy opakovaně prchající z dluhopisových fondů není již situace nijak slavná.

Nejinak proto vypadá i souhrn za uplynulé dva měsíce roku 2004: do fondů UNIS přišlo něco přes 2 miliardy korun a do zahraničních fondů také přes 2 miliardy. Takovým tempem by letos do fondů mělo připlynout 25 až 30 miliard korun. To sice není žádná sláva, ale bezpochyby to není ani špatné a započteme-li ještě půldruhé miliardy korun z dluhopisových fondů, bylo na fondovém dvorečku celkem rušno.

Konzervy vítězí na plné čáře

Vítěz je jasný: ISČS Sporoinvest (profil, názory) sám shrábl téměř polovinu banku, když si polepšil o 2,3 miliardy korun. Sekundovat mu nestačil ani KBC Multi Cash ČSOB CZK (profil, názory) s necelou miliardou a o třídu zpět zůstal IKS peněžní trh (profil, názory) s pouhou půlmiliardou.
ČSOB ovšem dobře boduje v disciplíně zajištěných fondů, kterých jen za letošní dva měsíce prodala za 800 milionů korun (celkem již přes 5 miliard korun). Stále tedy vládne v našich krajích peněžní trh s naivní alternativou zajištěných fondů. Bondy jsou dočasně mrtvé a ještě nejméně letos, asi i napřesrok budou živořit na umělém dýchání kratšího konce výnosové křivky. A jaký že bude letošní výnos dluhopisových fondů? Podle jednoho fix income specialisty je "černá nula" výzvou pro fondmanažery.
Lákavé výnosy na polské i maďarské výnosové křivce mizí jako pára nad měnovým hrncem a šanci na slovenské koruně chce využít ING svým Slovenským fondem peněžního trhu a Slovenským fondem obligací. Zatím je tříměsíční výnos pěkných 1,17 resp. 1,61 %. Ale ani zde ať žádný milovník jistot tu svou nehledá.

S akciemi nevyděláte, dokud je nekoupíte!

Tímto roztomilým heslem oslovila své klienty Investiční společnost České spořitelny. A skutečně, tuzemský kapitálový trh se vyhřívá na plném slunci a páteční zteč nových maxim ještě víc rozbušila srdce těch několika málo našich skutečných investorů. Slzy konzervativní většiny ale nemusí být jen krokodýlí: PX-50 od svého minima ze 17. září roku 2001 již "přidal" neuvěřitelných 140 %!
Koho nevyděsila Al Kajda a investoval 1000 korun, má jich dnes 2400. Jen za poslední dva měsíce vydělal 17 %. Na světě je ovšem v akciích polojasno. Amerika pomalu ztrácí, co napracovala, Evropa je na tom sice lépe, ale… Navíc rychle přibývá analytiků, kteří vidí (další) bublinu a malují po zdech přímo hejna čertů, zejména technologických.

České blue chips táhnou

Minulý týden do našich akciových fondů přišla další stovka milionů, k tomu bychom měli přidat ještě i část z 60 milionů přílivu do profilových mixů ČSOB a z 20 milionů do IKS Balancovaného (profil, názory). Ani ISČS Sporomixy nespí. Zvítězil však jasně ISČS Sporotrend (profil, názory) s téměř 50 čerstvými miliony a ročním výkonem 45 %. Také se z celé poloviny podílí na přílivu do akciových fondů UNIS od začátku letošního roku, když přilákal už přes čtvrt miliardy.
Více než vyrovnaného soupeře má však v ING Českém akciovém fondu (profil, názory, koupit), jehož čisté prodeje za poslední dva měsíce dosáhly 212 milionů korun. Ten navíc pevně třímá trumfové eso: roční výnos po započtení pátečního dopingu zřejmě překročí 60 %!
Pěknou stovkou milionů se od začátku roku může pochlubit jak ISČS Eurotrend (profil, názory), přestože ročním výnosem korigoval k 33 % stejně tak, jako se k podobným hodnotám blíží IKS Balancovaný (profil, názory).

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Co myslíte, mají naše akcie již "vyděláno", anebo ještě porostou? 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-99
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 3. 2004 12:36, Honzajs

Právě o víkendu jsem našel vhodný certifikát k shortování amerických dlouhodobých bondů. Jdu do toho.

Zobrazit celé vlákno

+51
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 3. 2004 14:24, Honzajs

a) Nad chudobou brečet nebudu, do jedné pozice totiý investuji max 3-5% portfolia. Takže mne ani případná 100% ztráta u tohoto obchodu nepoloží.

b) Dříve nebo později bude Fed nucen úrokové sazby zvednout - ceny surovin a energií rostou, dolar oslabuje, což prodražuje dovozy, fed tiskne peníze ostošest ... riziko inflace se zvyšuje. A to bude důvodem poklesu ceny amerických bondů, zejména pak těch třicetiletých...

Jstli to nude za měsíc nebo za rok, to mne netrápí.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

A tohle už jste četli?

Fondy: týden rekordů a akciové mánie

23. 2. 2004 | Tomáš Prouza

Fondy: týden rekordů a akciové mánie

ISČS hlásí překročení 50 miliard pod správou, ČSOB zase pět miliard v zajištěných fondech. Vše vypadá jako příjemný obrázek - jen kdyby některé firmy neměly problém s marketingem…

Fondy stále čekají na svůj čas

17. 2. 2004 | Petr Fejtek

Fondy stále čekají na svůj čas

Loňský nárůst majetku ve fondech přesáhl sice 20 miliard Kč, o nijak úspěšném roce však hovořit nelze. V roce předchozím, tedy 2002, to byl totiž více než dvojnásobek. Rozdíl v tempu... celý článek

Fondy: povstání smíšených

16. 2. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: povstání smíšených

Ani věřit se nechce, ale pohled na týdenní statistiky naznačuje leccos. Vstávají noví smíšení bojovníci? Tak či onak, přesuny investic ve fondech jsou značné.

Fondy: nad akciovými svítá

9. 2. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: nad akciovými svítá

I když lidé stále své peníze ukládají převážně na jen mírně modernizované vklady (peněžní trh), zdá se, že části z nich býčí korida přece jen nedá spát.

Návrat akciového býka II.

5. 2. 2004 | Stanislav Volek

Návrat akciového býka II.

V rámci našeho hodnocení výkonnosti akciových trhů za loňský rok se dnes podíváme do západní Evropy. Jak se tedy fondům rozvinutých evropských zemí dařilo?

Partners Financial Services