Jak ochránit úspory před inflací?

PR článek | rubrika: FINEXPO | 25. 10. 2021
Myslet na budoucnost je důležité. Ze všech stran slyšíme, že musíme spořit. Ale důležité je umět správně spořit. Inflace stále roste, aktuálně je na 4,6 %, což je poměrně vysoké číslo. Pokud neuložíte svoje peníze smysluplně, tak vám vydělávat nebudou.
Jak ochránit úspory před inflací?

Zdroj: Dotfox

Komerční spolupráce

Proč je důležité spořit 

Kovidová pandemie spoustě lidí ukázala, jak je důležité mít finanční polštář. Podle odhadů výpadek příjmu postihl až 400 000 tisíc osob, ve většině případů jde o zaměstnance služeb, obchodů nebo cestovního ruchu. Podle průzkumu až 40 % lidí žije od výplaty k výplatě a 16 % nevystačí ani s výplatou. Cílem všech lidí by měla být dostatečná finanční rezerva.

Ideální je odkládat si 10–20 % výdělku na nenadálé výdaje a zajistit si rezervu na šest měsíců pro případ výpadku příjmů. Až budete mít vytvořen půlroční finanční polštář, tak můžete peníze dále šikovně investovat.

Oblíbená klasika

Doplňkem k běžnému účtu může být spořicí účet, který většina bank nabízí zdarma k běžnému účtu. Běžným standardem je okamžitý převod mezi oběma účty, takže penězi disponujete ihned. Nicméně úroky na spořicím účtu se pohybují maximálně kolem jednoho procenta, takže inflaci jen zmírníte.

Stavební spoření je roky ověřený produkt, ale ani s podporou od státu nepokryje hodnotu inflace. Bez státní podpory se úrok pohybuje kolem 1 %, takže při současné inflaci je zhodnocení v záporných číslech. Maximální bonus od státu jsou 2 000 korun. Každým rokem navíc výnos v procentech ze stavebka klesá, protože sice se naspořená částka zvyšuje, ale státní podpora už dále neroste.

Nebojte se investic

Zapomeňte na hotovost a běžný účet. Peníze uložené bez úroku jsou doslova požírány inflací. Finanční stratégové doporučují držet na běžném účtu maximálně výdaje na půl roku dopředu a zbylé peníze mít diverzifikovány do více investic.

Zatímco na západě je investování naprosto běžným nástrojem, tak průměrný Čech má v akciích pouze jedno procento svého majetku. Ano chce to opustit zažité strategie a touhu uložit úspory do banky, ale investice jsou v současnosti jedním z mála výdělečných nástrojů.

Pokud se rozhodnete investovat, tak se vyplatí kontaktovat investičního specialistu, který vám v začátcích pomůže. Než začnete tak si budete muset vyřešit následující věci:

  • Mějte rezervu na šest měsíců vždy na účtu. Přístup k prostředkům z investic může být v řádech týdnů až měsíců.
  • Svoji psychiku. V průběhu času může hodnota investic klesnout, ale vy musíte zachovat chladnou hlavu.
  • Kdy si peníze vyzvednete. Obecně se vyplatí nejvíce dlouhodobější investice. Deset let je optimální doba.

Nemovitost je skvělou investicí

Investovat je možné i do tradičnějších záležitostí. V současné době je sázkou na jistotu koupě nemovitosti. Jejich ceny jdou rapidně nahoru a zatím nevypadá, že se situace brzy změní. Uvažujete-li o investičním bytu k pronajímání a chybí vám nějaké peníze, tak se v této situaci vyplatí zvážit úvěr. Ten následně můžete splácet díky nájemnému.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

15. 7. 2024 | Petr Kučera

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

Průměrnému českému investorovi do podílových fondů se během prvního pololetí letošního roku zhodnotily vklady o 5,67 %. Ukazuje to Index českého investora CII750 sestavovaný analytiky... celý článek

Bitcoin: doporučuje Trump i Rusko. A ETF kupují ve velkém. Týden v kryptu

13. 7. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin: doporučuje Trump i Rusko. A ETF kupují ve velkém. Týden v kryptu

Bitcoin šel dolů a bitcoinová ETF si pro něj dolů sáhla a nakupovala za levno. Německo už prodalo tři čtvrtiny pirátských bitcoinů. Zakladatel Samourai Wallet je na kauci venku z vazby... celý článek

Vytahal z bitcoinmatu mince za milion. Bitcoin se propadá. Týden v kryptu

6. 7. 2024 | Tomáš Krause

Vytahal z bitcoinmatu mince za milion. Bitcoin se propadá. Týden v kryptu

Bitcoin je skoro 20 tisíc dolarů pod březnovým rekordem. Což netěší muže, který v Praze dostal z bitcoinmatu bez placení bitcoiny za milion, za devět set tisíc, za osm set… V USA se... celý článek

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

5. 7. 2024 | Martin Mašát

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

Centrální banky snižují sazby, inflace nezlobí a informační technologie dělají zázraky. Investoři jsou tedy plni optimismu a ženou ceny akcií nahoru. Jen evropské akcie zažily výprask.... celý článek

Originalita nestačí, umělci musí přelstít čas, říká kurátorka

1. 7. 2024 | Petr Fischer | 1 komentář

Originalita nestačí, umělci musí přelstít čas, říká kurátorka

„Chceme sběratelům představit současné umění v širším kontextu, protože u nás není sbírání tohoto typu umění tak hluboce zakořeněné jako v západním světě,“ říká Eva Vele, kurátorka... celý článek

Partners Financial Services