Vyplatí se nyní víc spořit, nebo investovat?

PR článek | rubrika: FINEXPO | 5. 9. 2022
Závody o lepší úrokovou sazbu na spořicím účtu neutichají. Zhodnocení 3–5,5 % je nový standard. Je to dostačující protiinflační nástroj, nebo se nyní víc vyplatí investovat?
Vyplatí se nyní víc spořit, nebo investovat?

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Odlivu peněz ze svých spořicích účtů se banky snaží bránit zvyšováním úrokových sazeb. Instituce se předhánějí v úrokových mírách a z loňský 2,5 % se sazby vyšplhaly až k současným 5,5 %. V porovnání s inflací, která celý letošní rok přesahuje dvouciferné hodnoty, se to jeví jako úsměvné zhodnocení. Nastal tedy soumrak spořicích účtů?

Nastává doba investiční?

V posledních měsících je téma inflace často skloňované. Kromě negativních dopadů přináší také jeden pozitivní. Stále víc lidí začíná přicházet na chuť investování. Možností, kde zhodnotit své peníze, je tolik, že je jednoduché podlehnout rozhodovací paralýze. Velké procento lidí se na začátku své „investiční kariéry“ nechá odradit zdánlivou složitostí, která bývá s investováním spojena. Ovšem zhodnocovat své peníze lze i chytře a bez zkoumání svíčkových nebo jiných grafů.

Výborným příkladem je investiční crowdfunding. Během posledních dvou let se vyšvihl na přední pozice mezi oblíbené a využívané investiční nástroje. Dominantní pozici v tuzemsku v této oblasti zastupuje platforma Fingood.cz. Vybudovala si ji především díky své přehlednosti a absenci zbytečných složitostí.

Fingood.cz investorům nabízí kromě jednoduchého investičního nástroje hned několik dalších výhod a důvodů, proč tento typ investic roste na popularitě. V porovnání se spořicími účty je to mnohem vyšší zhodnocení, které je navíc předem pevně stanoveno.

„U všech úvěrů se pohybujeme nad 10 procenty a v některých případech je to přes 11 i 12 procent. V minulém měsíci mohli investoři investovat dokonce do několika projektů se zhodnocením dvanáct procent. Tento měsíc jsme nabízeli průměrně výnos 11,13 procenta. Výnos je navíc ‚zamčený‘, v jeho výši se neodrážejí žádné výkyvy na trhu, což je do budoucna výhoda. Když nyní zainvestuju za deset procent, vím, že budu mít takový výnos, ať se na trhu děje cokoliv,“ přibližuje fungování Fingood.cz její CEO Vít Endler.

Při investování je důležité myslet na riziko. Své investice nejen diverzifikovat, ale zároveň zohledňovat i jejich zajištění. Na trhu se totiž setkáme s investičními nástroji, které slibují pohádkové zhodnocení, ale to je vykoupeno velkou mírou rizika.

„Na rozdíl od dluhopisů je 70 procent investic na naší platformě zajištěno zástavou nemovitého majetku. Dalších 20 procent tvoří zástava movitého majetku a zbývajících deset procent je zajištěno ‚papírovým zajištěním‘ v podobě notářského zápisu a směnky. To dává našim investorům jistotu. Když k tomu připočteme pevně stanovený výnos 10 až 12 procent, dostaneme velice lákavý investiční nástroj,“ dodává Endler důvody, proč investování na Fingood.cz využívá už přes 6500 individuálních investorů.

Pravidlo 50 : 30 : 20

Mají teď všichni rychle běžet do banky, vybrat peníze ze svého spořicího účtu a zainvestovat je? Odpověď zní překvapivě ne.

U osobních financí se často používá univerzální pravidlo 50 : 30 : 20, které zaručuje lidem dlouhodobou kontrolu nad svými financemi. Náklady na život by měly tvořit maximálně 50 % z celkových příjmů. Zábava a cestování 30 % a právě zbývajících 20 % je vhodné odkládat stranou a rozdělit je mezi investice a spořicí účet.

Investování a spoření tedy nejsou svými konkurenty, ale vzájemně se doplňují. 

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

15. 7. 2024 | Petr Kučera

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

Průměrnému českému investorovi do podílových fondů se během prvního pololetí letošního roku zhodnotily vklady o 5,67 %. Ukazuje to Index českého investora CII750 sestavovaný analytiky... celý článek

Bitcoin: doporučuje Trump i Rusko. A ETF kupují ve velkém. Týden v kryptu

13. 7. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin: doporučuje Trump i Rusko. A ETF kupují ve velkém. Týden v kryptu

Bitcoin šel dolů a bitcoinová ETF si pro něj dolů sáhla a nakupovala za levno. Německo už prodalo tři čtvrtiny pirátských bitcoinů. Zakladatel Samourai Wallet je na kauci venku z vazby... celý článek

Vytahal z bitcoinmatu mince za milion. Bitcoin se propadá. Týden v kryptu

6. 7. 2024 | Tomáš Krause

Vytahal z bitcoinmatu mince za milion. Bitcoin se propadá. Týden v kryptu

Bitcoin je skoro 20 tisíc dolarů pod březnovým rekordem. Což netěší muže, který v Praze dostal z bitcoinmatu bez placení bitcoiny za milion, za devět set tisíc, za osm set… V USA se... celý článek

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

5. 7. 2024 | Martin Mašát

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

Centrální banky snižují sazby, inflace nezlobí a informační technologie dělají zázraky. Investoři jsou tedy plni optimismu a ženou ceny akcií nahoru. Jen evropské akcie zažily výprask.... celý článek

Originalita nestačí, umělci musí přelstít čas, říká kurátorka

1. 7. 2024 | Petr Fischer | 1 komentář

Originalita nestačí, umělci musí přelstít čas, říká kurátorka

„Chceme sběratelům představit současné umění v širším kontextu, protože u nás není sbírání tohoto typu umění tak hluboce zakořeněné jako v západním světě,“ říká Eva Vele, kurátorka... celý článek

Partners Financial Services