Umění i jako investice

PR článek | rubrika: FINEXPO | 5. 9. 2022
Český trh s uměním zažívá v posledních letech dynamický růst. Jak pohlíží na současnou situaci Matyáš Kodl, který má v úspěšné aukční Galerii KODL na starost obchodní rozvoj a online aukční portál Artslimit?
Umění i jako investice

Zdroj: Galerie KODL

Komerční spolupráce

Za umělecká díla v minulém roce sběratelé a investoři na tuzemských aukcích utratili rekordních 1,46 miliardy korun, přičemž procento prodaných položek a průměrný nárůst oproti vyvolávací ceně byli historicky také vůbec nejvyšší. I když umění není mnohými vnímáno jako investiční aktivum, představuje určitou ochranu proti výkyvům na finančních trzích, které jsou s uměleckým trhem jen velmi slabě korelovány, a ve střednědobém horizontu může být i stabilnější.

V současné době poznamenané zejména vysokou inflací a nejistotou na akciových trzích je vhodné se poohlížet po alternativních investičních příležitostech, které pomáhají uchovávat a případně i zvyšovat hodnotu peněz. Není proto náhodou, že se všeobecně sběratelské předměty těší ve světě větší oblibě. V loňském roce jsme tak mohli vidět historické prodeje – například výtisk první verze konstituce Spojených států se prodal za 43 milionů dolarů nebo obraz Pabla Picassa Sedící u okna za 103 milionů dolarů. V českém prostředí prozatím rozhodně vévodí Kubištův obraz, který letos na jaře poprvé v historii České republiky pokořil hranici 100 milionů korun. Nicméně investice do sběratelských předmětů se nemusí nutně počítat v milionech. Smysluplně investovat se může začít na podstatně nižších částkách. Bez ohledu na cenu je totiž vždy potřeba vyhledávat kvalitu a výjimečnost za odpovídající cenu.

Zdroj: Galerie KODL

Bohumil Kubišta: Staropražský motiv

Samozřejmě je nutné podotknout, že investice do sběratelských předmětů by měla být jen doplňková a v investičním koši by měla představovat jen menší část z celkové investované částky. V případě uměleckých předmětů je také potřeba nezapomenout, že obraz nebo plastika může svému majiteli přinášet také estetický požitek. I z toho důvodu je správné si pořizovat díla, která se majiteli alespoň trochu také líbí.

Nedílnou součástí každé investice je investiční riziko. U nákupu umění všeobecně platí, že čím je umělecký předmět starší, tím je jeho hodnota stabilnější, a naopak. Samozřejmě jsou výjimky, ale je pravda, že třeba u současného umění můžou být ceny velmi volatilní. Viděli jsme to například s umělcem Banksym nebo NFT umělcem Beeplem, jejichž díla během pár měsíců vyskočila na ceně o tisíce procent. Je to vlastně podobné jako u akcií. Čím mladší umění kupujete, tím je to podobnější investici do startupu, který může také velmi rychle zaniknout.

Zájemcům o investice do umění lze doporučit, aby se nejprve v oboru trochu vzdělali a získali určitý rozhled. Rozhodně je lepší mít kvalitního poradce a vyhnout se tak nákupu falza. Nákup uměleckého díla není vhodný pro ty, kteří očekávají okamžité zhodnocení. Za nejkratší horizont se v tomto směru považuje alespoň pět let. Jen málokomu se poštěstí, že se cena pořízeného obrazu zněkolikanásobí během pár měsíců.

Zdroj: Galerie KODL

Pohled do Galerie KODL

Ten, kdo se odhodlává ke svému prvnímu nákupu, se může vydat do renomované aukční síně. Kvalitní díla nabízejí také umělecké galerie v Praze nebo v dalších velkých městech. Část investorů nakupuje přímo v ateliérech současných autorů. Pandemie přispěla k rozmachu online aukcí. Ve světě i u nás se začalo s propojováním sálových a online aukcí a přibylo samostatných online aukcí. Při nákupu uměleckých děl v online prostředí je třeba vybírat pečlivě. Kupující by měl mít možnost ověřit si pravosti díla a raději i využít i příležitost osobně si nabízené předměty prohlédnout.

Náš portál Artslimit ve spolupráci se špičkovými kurátory toto vše poskytuje. Velkou pozornost věnuje prvotřídnímu zabezpečení důvěrných informací o prodávajících i kupujících a technologickému zajištění hladkého průběhu aukce. Kromě propojení s jarními a podzimními tradičními aukcemi Galerie KODL probíhají na Artslimit.com dvě samostatné online aukce, na kterých jsou nabízena převážně díla za nižší vyvolávací ceny, než je obvyklé u sálových aukcí. Při výběru se kurátoři soustředí na díla v cenovém rozmezí od 10 000 Kč až do 1 milionu Kč. Prověřená díla s kvalitní proveniencí nemusí vždy nutně stát miliony korun. Nabízené položky a jejich vyvolávací ceny příjemně překvapí nejen řadu sběratelů a investorů, ale i skeptiků. Navíc, i když probíhá dražba online, výtvarná díla jsou vystavena po celou dobu trvání aukce v Galerii KODL. Podzimní online aukce začne na www.artslimit.com již 9. září a skončí 2. října.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

15. 7. 2024 | Petr Kučera

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

Průměrnému českému investorovi do podílových fondů se během prvního pololetí letošního roku zhodnotily vklady o 5,67 %. Ukazuje to Index českého investora CII750 sestavovaný analytiky... celý článek

Bitcoin: doporučuje Trump i Rusko. A ETF kupují ve velkém. Týden v kryptu

13. 7. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin: doporučuje Trump i Rusko. A ETF kupují ve velkém. Týden v kryptu

Bitcoin šel dolů a bitcoinová ETF si pro něj dolů sáhla a nakupovala za levno. Německo už prodalo tři čtvrtiny pirátských bitcoinů. Zakladatel Samourai Wallet je na kauci venku z vazby... celý článek

Vytahal z bitcoinmatu mince za milion. Bitcoin se propadá. Týden v kryptu

6. 7. 2024 | Tomáš Krause

Vytahal z bitcoinmatu mince za milion. Bitcoin se propadá. Týden v kryptu

Bitcoin je skoro 20 tisíc dolarů pod březnovým rekordem. Což netěší muže, který v Praze dostal z bitcoinmatu bez placení bitcoiny za milion, za devět set tisíc, za osm set… V USA se... celý článek

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

5. 7. 2024 | Martin Mašát

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

Centrální banky snižují sazby, inflace nezlobí a informační technologie dělají zázraky. Investoři jsou tedy plni optimismu a ženou ceny akcií nahoru. Jen evropské akcie zažily výprask.... celý článek

Originalita nestačí, umělci musí přelstít čas, říká kurátorka

1. 7. 2024 | Petr Fischer

Originalita nestačí, umělci musí přelstít čas, říká kurátorka

„Chceme sběratelům představit současné umění v širším kontextu, protože u nás není sbírání tohoto typu umění tak hluboce zakořeněné jako v západním světě,“ říká Eva Vele, kurátorka... celý článek

Partners Financial Services