Investiční podvod stál lidi miliardy. Šly na luxusní auta i motorový člun

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 5. 3. 2024 | 2 komentáře
Investiční podvod stál lidi miliardy. Šly na luxusní auta i motorový člun

Zdroj: Pleska / Midjourney

Policie zahájila trestní stíhání v kauze investiční společnosti WCA International. Firma lákala investory na zhodnocení 13 až 18 procent ročně, dosáhnout toho měla investicemi do měnových párů, indexů, komodit, obligací a firem včetně startupů.

Národní centrála proti organizovanému zločinu, která začátek stíhání oznámila, viní jednu osobu a jednu firmu z podvodu se škodou ve výši zhruba 2,1 miliardy korun. Poškozených je přes šest tisíc.

Asociace pro transparentnost investičního trhu (ATIT) už dříve avizovala, že je prakticky nemožné takový výnos garantovat, respektive jej stabilně dosahovat. Značná část investic měla mířit do firem v rané fázi vývoje, což patří k nejrizikovějším typům investic vůbec.

Kriminalisté při vyšetřování vyhodnocovali několik desítek tisíc bankovních a jiných informací. Dospěli pak k tomu, že organizátor trestné činnosti neinvestoval v rozsahu, který by mohl zákazníkům společnosti přinést zhodnocení.

„Naopak značnou část vkladů měl použít pro svoji osobní potřebu, například k nákupu nemovitosti ve Spojených arabských emirátech, luxusních vozidel, motorového člunu, stříbrných slitků, telefonů a dále k hrazení provozních nákladů obchodních společností, které ovládal,“ říká Jaroslav Ibehej, mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Dodává, že část zpronevěřených peněz posloužila k vyplácení nadstandardních odměn finančním zprostředkovatelům, kteří jeho společnost doporučovali.

Jak chránit peníze před inflací? Investujte!

Najděte nejvýhodnější investiční portfolia a ušetřete na vstupních poplatcích. Ať jste začátečník, nebo zkušený investor.

Činnost firma nesla podle policie znaky takzvaného Ponziho schématu čili pyramidové hry. Ta je založená na tom, že peníze nově přicházejících investorů se nikam neinvestují, ale využívají na výplatu investorů, kteří se do hry zapojili dřív.

Firma WCA International je od loňska v úpadku. Do konkurzu ji před rokem poslalo rozhodnutí pražského městského soudu. V září pak její věřitelé odhlasovali řešení úpadku formou reorganizace. Státní zástupkyně ale vyjádřila obavu, že dlužník snahou o reorganizaci prodlužovat insolvenční řízení a pokusit se vyvést majetek z personálně propojené společnosti WCA Holding, do které směřovaly stovky milionů korun, které do WCA International lidé vložili.

Trestní stíhání fyzické osoby probíhá na svobodě. Za podvod se škodou velkého rozsahu může dostat pět až deset let vězení. Jednatelem společnosti WCA International byl Matouš Polák, měsíc před vyhlášením konkurzu ho na postu jednatele vystřídal Dalibor Zacios.

redakce Peníze.CZ

Autor článku redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

A tohle už jste četli?

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

15. 7. 2024 | Petr Kučera

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

Průměrnému českému investorovi do podílových fondů se během prvního pololetí letošního roku zhodnotily vklady o 5,67 %. Ukazuje to Index českého investora CII750 sestavovaný analytiky... celý článek

Bitcoin: doporučuje Trump i Rusko. A ETF kupují ve velkém. Týden v kryptu

13. 7. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin: doporučuje Trump i Rusko. A ETF kupují ve velkém. Týden v kryptu

Bitcoin šel dolů a bitcoinová ETF si pro něj dolů sáhla a nakupovala za levno. Německo už prodalo tři čtvrtiny pirátských bitcoinů. Zakladatel Samourai Wallet je na kauci venku z vazby... celý článek

Vytahal z bitcoinmatu mince za milion. Bitcoin se propadá. Týden v kryptu

6. 7. 2024 | Tomáš Krause

Vytahal z bitcoinmatu mince za milion. Bitcoin se propadá. Týden v kryptu

Bitcoin je skoro 20 tisíc dolarů pod březnovým rekordem. Což netěší muže, který v Praze dostal z bitcoinmatu bez placení bitcoiny za milion, za devět set tisíc, za osm set… V USA se... celý článek

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

5. 7. 2024 | Martin Mašát

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

Centrální banky snižují sazby, inflace nezlobí a informační technologie dělají zázraky. Investoři jsou tedy plni optimismu a ženou ceny akcií nahoru. Jen evropské akcie zažily výprask.... celý článek

Originalita nestačí, umělci musí přelstít čas, říká kurátorka

1. 7. 2024 | Petr Fischer

Originalita nestačí, umělci musí přelstít čas, říká kurátorka

„Chceme sběratelům představit současné umění v širším kontextu, protože u nás není sbírání tohoto typu umění tak hluboce zakořeněné jako v západním světě,“ říká Eva Vele, kurátorka... celý článek

Partners Financial Services