Chystáte se v penzi cestovat a relaxovat? Investujte.

PR článek | rubrika: FINEXPO | 6. 5. 2024 | 1 komentář
Co je vlastně investování? Ta nejzákladnější definice je prostá. Odložení aktuální spotřeby ve prospěch budoucího výnosu, což lze vztáhnout na jakýkoliv statek, kterým lidé disponují – čas, pozornost, úsilí či peníze.
Chystáte se v penzi cestovat a relaxovat? Investujte.

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

U finančního investování se pokoušíme dosáhnout toho, aby se z dnešní neprojedené stokoruny staly v budoucnu stokoruny třeba dvě. Už samotný efekt „odložené spotřeby“ je přitom zásadní. Výnos je samozřejmě velmi důležitý (nezbytné minimum by mělo být poražení inflace), ale přichází na řadu až jako druhý. Samotné odhodlání začít investovat a překonání touhy po okamžité spotřebě přichází první.

Jak začít, pokud už jsme se odhodlali investovat, vám přiblíží investiční specialista skupiny Conseq Jan Macek. Prvním krokem je stanovení cíle. Investování bez cíle je neefektivní a velmi často vede ke ztrátám. Cíl bychom si měli definovat v čase a v objemu. Pojďme se podívat na příklad, který zároveň jedním z nejčastějších cílů, se kterými se u investorů setkáváme. Je jím příprava vlastních prostředků do penze, tedy snížení závislosti na státním důchodu. Tento cíl je velmi dlouhodobý, ale s jasně definovaným koncem, kterým je doba odchodu do důchodu. Realizován bývá typicky pomocí každoměsíčního investování části pravidelného příjmu.

Pokud jsme si definovali časový rámec, je potřeba také definovat objem. Zde už to chce trochu počítání a přemýšlení. Doporučuji začít s aplikací IDA, kterou provozuje ČSSZ. Ta vám na základě evidovaných plateb sociálního pojištění vypočítá odhadovanou výši starobního důchodu. Zdá se vám toto číslo směšně nízké? Jak vysoký důchod si představujete? Jak moc si chcete snížit svůj současný životní standard? Odpověď na tuto otázku, tedy definování rozdílu mezi státní penzí a požadovanou penzí, je zároveň prvním údajem do pomyslné investiční hádanky.

Druhým údajem je délka čerpání peněz. Nikdo z nás pochopitelně neví, jak dlouhý čas v důchodu stráví, a tak nezbývá než se opřít o tvrdá data demografie. Z nich vyplývá, že se prodlužuje jak samotná absolutní délka života, tak zejména délka života po dožití 65. roku věku. Pokud si penzi plánuje dnešní třicátník, měl by uvažovat o přibližně 25 letech, po která bude potřebovat čerpat naspořené prostředky. Z potřebné měsíční částky a počtu let zjistíme, na jaký objem naše investice míří. Nemělo by nás překvapit, že se bude pravděpodobně jednat o jednotky milionů korun.

Partner článku

Skupina Conseq za 30 let získala důvěru víc než 500 tisíc klientů, kterým spravuje majetek v hodnotě přes 155 miliard korun. Kromě množství investičních produktů nabízí možnost uzavřít doplňkové penzijní spoření a nově i dlouhodobý investiční produkt. Jejím cílem je nabízet komplexní možnost ulehčit si finanční plánování menších i velkých životních cílů a událostí, ať už se jedná o děti, vzdělání, dovolenou, domov, finančně zajištěné stáří nebo úplně jiná přání.

Kolik si tedy musím začít odkládat? Na to odpoví každá jednoduchá spořicí kalkulačka na internetu. Ta po nás bude chtít zadat očekávanou míru zhodnocení. Pokud se rozhodneme akceptovat riziko spojené s investováním do akcií, což je pro běžného investora nejtradičnější způsob dlouhodobého investování, počítejme s ročním průměrným výnosem například 7 %. U méně odvážných investičních strategií, jako jsou investice do nemovitostí či dluhopisů, očekávejme výnos například 5 % p. a. Po zadání těchto čísel bychom se měli dobrat výše pravidelné měsíční investice, která nás dostane k vytouženému investičnímu cíli.

Nyní přichází na řadu výběr investičního nástroje. Tohoto kroku se začínající investoři obávají asi nejvíce. Možností, do čeho a jak investovat, je nepřeberné množství. Naštěstí zde existuje svět podílových fondů, který je pro běžné investory tím nejsnazším způsobem, jak bez velké námahy investovat za pomocí profesionálních správců peněz. Velkou výhodou fondového investování je rozložení rizika (tzv. diverzifikace). Každý fond má širší zaměření, například americké akcie nebo evropské státní dluhopisy atd., v rámci kterého portfolio manažer tohoto fondu nakupuje velké množství jednotlivých cenných papírů (akcií, dluhopisů…). Investicí do jednoho fondu tak získáváte podíl na portfoliu tvořeném většinou vyššími desítkami jednotlivých investičních nástrojů a nejste tak vystaveni riziku výběru jedné konkrétní (špatné) akcie či dluhopisu. 

V případě konkrétního cíle zajištění na penzi je vhodnou cestou také kombinace s dalšími, státem podporovanými, produkty. Ať už zvolíte doplňkové penzijní spoření nebo nový dlouhodobý investiční produkt, je to skvělá cesta, jak dosáhnout svého cíle a finanční svobody v penzi.

Je to konec? Ani náhodou! Máte před sebou desítky let, během kterých svět a s ním i kapitálové trhy, včetně vašich investic projdou řadou menších výkyvů, růstů i pádů. Nezbývá než se obrnit trpělivostí a nepouštět ze zřetele svůj dlouhodobý investiční cíl.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

A tohle už jste četli?

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

15. 7. 2024 | Petr Kučera

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

Průměrnému českému investorovi do podílových fondů se během prvního pololetí letošního roku zhodnotily vklady o 5,67 %. Ukazuje to Index českého investora CII750 sestavovaný analytiky... celý článek

Bitcoin: doporučuje Trump i Rusko. A ETF kupují ve velkém. Týden v kryptu

13. 7. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin: doporučuje Trump i Rusko. A ETF kupují ve velkém. Týden v kryptu

Bitcoin šel dolů a bitcoinová ETF si pro něj dolů sáhla a nakupovala za levno. Německo už prodalo tři čtvrtiny pirátských bitcoinů. Zakladatel Samourai Wallet je na kauci venku z vazby... celý článek

Vytahal z bitcoinmatu mince za milion. Bitcoin se propadá. Týden v kryptu

6. 7. 2024 | Tomáš Krause

Vytahal z bitcoinmatu mince za milion. Bitcoin se propadá. Týden v kryptu

Bitcoin je skoro 20 tisíc dolarů pod březnovým rekordem. Což netěší muže, který v Praze dostal z bitcoinmatu bez placení bitcoiny za milion, za devět set tisíc, za osm set… V USA se... celý článek

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

5. 7. 2024 | Martin Mašát

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

Centrální banky snižují sazby, inflace nezlobí a informační technologie dělají zázraky. Investoři jsou tedy plni optimismu a ženou ceny akcií nahoru. Jen evropské akcie zažily výprask.... celý článek

Originalita nestačí, umělci musí přelstít čas, říká kurátorka

1. 7. 2024 | Petr Fischer

Originalita nestačí, umělci musí přelstít čas, říká kurátorka

„Chceme sběratelům představit současné umění v širším kontextu, protože u nás není sbírání tohoto typu umění tak hluboce zakořeněné jako v západním světě,“ říká Eva Vele, kurátorka... celý článek

Partners Financial Services