Třetině Čechů chybí finanční znalosti. Ženy tápou častěji, ukázal průzkum

Kateřina Hovorková | rubrika: Co se děje | 14. 5. 2024
Jaký je rozdíl mezi běžným a spořicím účtem? Co se skrývá pod pojmem inflace a úročení? Je bezpečnější podíl v akciovém fondu, nebo nákup akcií jedné firmy? Co jsou kryptoměny? Na takové otázky odpovídali respondenti Indexu finančního zdraví Čechů. Výsledky nepotěší.
Třetině Čechů chybí finanční znalosti. Ženy tápou častěji, ukázal průzkum

Zdroj: Shutterstock

Ačkoliv zhruba 70 % Čechů na základní úrovni rozumí tomu, co se v praxi skrývá pod pojmy jako inflace či úročení, u složitějších termínů začínají tápat. To platí zejména u investování. Celkově se pak s nízkou úrovní finanční gramotností potýká třetina produktivní populace.

Vyplývá to z průzkumu Indexu finančního zdraví Čechů, který v březnu pro Evropu v datech a Českou spořitelnu uskutečnil Ipsos na vzorku 1520 lidí ve věku 15 až 65 let. 

Například více než čtyři pětiny Čechů vědí, že na spořícím účtu bývá výhodnější úročení než na tom běžném. Většina z nich si je také vědoma toho, že inflace zvyšuje jejich životní náklady, a když jim někdo slibuje možnost vydělat si podezřele velké množství peněz, nejspíše půjde o podvod. 

I tak je ale podle indexu pětina lidí přesvědčena, že má na spořícím účtu nárok na státní podporu a zhruba stejný podíl pak nezná rozdíl mezi spořícím a běžným účtem. 

„Zhruba každý sedmý Čech dovedl správně odpovědět na otázky ohledně úrokové sazby a jejího vztahu k inflaci. Nicméně ani to není úplně příznivý výsledek, pokud vezmeme v potaz, že otázky byly poměrně jednoduché a nevyžadovaly žádný přesný výpočet. Největší potíže respondentům činila otázka ohledně diverzifikace rizik, kterou dovedla správně odpovědět jen o něco více než třetina Čechů,“ komentuje výsledky průzkumu Kamila Fialová ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR. 

Ačkoliv přibývá lidí, kteří se více zajímají o investování, tato oblast současně patří mezi ty, v níž mají Češi největší nedostatky.  

Na otázku, jestli nákup podílu v akciovém fondu zpravidla přináší méně rizik než nákup jedné akcie společnosti, nedokázala nebo nechtěla odpovědět více než polovina Čechů. Pouze třetina správně zvolila nákup podílu v akciovém fondu jako bezpečnější z hlediska rizika ztráty hodnoty investice. Ty přitom většinou bývají bezpečnější právě díky rozložení rizika.  

„Výhoda akciových fondů spočívá v jejich široké diverzifikaci, kdy fond je tvořen větším počtem jednotlivých akcií. Riziko výběru nevhodného titulu a následné ztráty je tedy nižší,” vysvětluje Tereza Hrtúsová, analytička České spořitelny. 

Stejně tak Češi tápou v pochopení principu diverzifikace investičního portfolia. Jen polovina totiž uvedla, že koupí akcií více společností mohou snížit rizikovost své investice. Obdobně se respondenti vyjádřili k otázce, zda, pokud uloží své peníze na více místech, bude méně pravděpodobné, že o své finance přijdou. Na tuto otázku téměř pětina lidí uvedla, že takováto diverzifikace nesnižuje rizika ztráty a další pětina neuměla či nechtěla odpovědět. 

Ženy a lidé s nižším vzděláním pochybují

Hlubší analýza dat indexu ukazuje, že finanční gramotnost roste s vyšším vzděláním a vyšším příjmem.

„To je poměrně očekávatelný výsledek. Zarážejícím zjištěním však je významně nižší finanční gramotnost žen, kterou můžeme chápat v kontextu výrazných genderových rozdílů přetrvávajících v Česku,“ říká Fialová. „V celoevropském hodnocení rovnosti žen a mužů Gender Equality Index se Česko v roce 2023 umístilo na poměrně tristním 25. místě mezi zeměmi EU. Podle tohoto indexu je nejhůře hodnocenou oblastí doména ‚moc‘, zahrnující podíl žen na ekonomickém a sociálním rozhodování, kde patří mezi nejhůře hodnocené země EU,“ podotýká.

Fialová dodává, že muži častěji nejen deklarují větší přehled ve finančních záležitostech, ale i odpovídají správně na položené otázky. „To potvrzuje tyto nerovnosti a naznačují prostor pro zlepšování v této oblasti,” doplňuje socioložka. 

Například pouze čtvrtina žen (oproti 46 % mužů) odpověděla správně na otázku, jestli investice prostřednictvím akciového fondu poskytuje bezpečnější výnos než nákup akcií jedné společnosti.

„Stejně tak méně žen dokázalo rozklíčovat, že pokud inflace bude převyšovat úroky na jejich spořícím účtu, tak budou de facto přicházet o své peníze. Naopak nejmenší problém činila ženám otázka, jak funguje úročení na spořícím účtu. I tak na ni ale správně odpovědělo jen 63 procent, což je o více než 10 procentních bodů méně než u mužů,“ vysvětluje Milan Mařík z projektu Evropa v datech. 

Ženy si méně věří i v pochopení kryptoměn. To odpovídá i jejich skutečné znalosti tohoto fenoménu, zatímco 69 % mužů uvedlo, že kryptoměna je decentralizovaná měna, u žen tento podíl představoval 45 %. 

Volá bankéř z čísla banky? 

Do finanční gramotnosti patří i schopnost rozpoznávat finanční podvody. Češi jsou si v tomto jistí a u všech sledovaných typů online podvodů jich zhruba čtyři pětiny uvedly, že finanční podvod dokážou rozpoznat. Nejjistější si byli v případě podvodných bankovních e-mailů a u falešných zpráv od přátel na sociálních sítích.

Pětina populace nicméně podle indexu věří tomu, že k ověření identity volajícího bankéře stačí, když volá z telefonního čísla banky. Podvodníci přitom dnes již poměrně běžně využívají technologie umožňující zdánlivě volat z libovolného čísla. 

Platíte hodně za plyn?
Změňte dodavatele

Čím dříve se do změny dodavatele pustíte, tím víc ušetříte. Neotálejte a podívejte se, jaké nabídky pro vás máme.

Oproti tomu jen 44 % lidí by za dostatečné ověření považovalo potvrzení prostřednictvím mobilní bankovní aplikace. To přitom již nabízejí některé banky právě jako způsob, jak odhalit sofistikované podvodné telefonáty.  

„Klienti si mohou ve své mobilní aplikaci George jednoduše ověřit, zda jim volá skutečný bankéř Spořitelny. Tato funkcionalita významně pomáhá v boji proti různým formám phishingových a vishingových útoků, kdy zpravidla klienty kontaktuje neznámý útočník, vydávající se za zaměstnance spořitelny, a snaží se z klienta vylákat přihlašovací a bezpečnostní údaje k mobilnímu či internetovému bankovnictví,“ vysvětluje Petr Zíma, manažer klientské bezpečnosti České spořitelny s tím, že pokud si klient není jist, s kým mluví, je lepší hovor ukončit a zavolat zpět na oficiální číslo banky. 

Jistější v rozpoznávání podvodných hovorů jsou opět muži – celkem 81 % z nich uvedlo, že by dokázali takový telefonát identifikovat, což představuje o 5 procentních bodů větší podíl než u žen. Těm dělá větší potíže rozpoznat i další formy podvodu. Třeba schopnost identifikovat podvodné reklamy na Youtube a jiných stránkách na výhodné investování. 

V mezinárodním srovnání Eurobarometru, který hodnotí finanční gramotnost napříč státy, si Česko stojí průměrně. Vysokého hodnocení finanční gramotnosti dosáhla čtvrtina Čechů, přičemž eurounijní průměr představoval 26 %. Přibližně polovina lidí pak dosáhla střední úrovně finanční gramotnosti a 21 % pak její nízké úrovně.

Nejlepšíc výsledky mají obyvatelé Nizozemska, Finska, Dánska a Estonska, na opačnou stranu žebříčku se pak dostalo Rumunsko, Portugalsko, Kypr, Španělsko a Řecko. 

Méně Čechů si ušetří 

Česká spořitelna sleduje vývoj finančního zdraví Čechů od roku 2022. „A ten ukazuje pokles počtu lidí, kteří jsou schopni na konci měsíce ušetřit peníze. Zatímco ještě v roce 2022 dokázalo nějakou částku uspořit 64 % lidí, v letošním březnu se jednalo už jen o 51 procent,“ říká Monika Hrubá ze spořitelny. 

To se odráží i v počtu lidí, kteří mají finanční rezervu. Ten se totiž také snižuje, krátkodobou finanční rezervou má 72 % Čechů, což představuje o 7 procentních bodů menší podíl než v roce 2022. Podobný je pokles v případě dlouhodobé finanční rezervy.

 

Zhoršení finanční situace Čechů potvrzují také data Eurostatu. V roce 2022 činil podíl obyvatel, kteří nejsou schopni čelit neočekávaným výdajům, celkem 18 %. V roce 2023 tento podíl vzrostl na 20 %.

„Z dlouhodobého hlediska se však stále jedná o relativně nízký podíl. V letech 2005 – 2014 nebylo schopno čelit neočekávanému výdaji v průměru 40 procent obyvatel. Nejhůře jsou na tom domácnosti tvořené jednou dospělou osobou s dítětem, kdy neočekávanému výdaji nebylo v loňském roce schopno čelit 54 procent z nich,“ doplňuje Hrubá.

Na druhou stranu stabilně roste počet lidí, kteří očekávají, že se jejich finanční situace zlepší. Tento stav momentálně vyhlíží 30 % Čechů oproti 18 % z konce roku 2022.

Za tímto optimismem ve většině případech stojí přesvědčení, že se lidem zvýší příjmy. Případně pětina z respondentů průzkumu by měla v brzké době splatit svůj úvěr či hypotéku, což by mělo jejich situaci zlepšit.

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

15. 7. 2024 | Petr Kučera

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

Průměrnému českému investorovi do podílových fondů se během prvního pololetí letošního roku zhodnotily vklady o 5,67 %. Ukazuje to Index českého investora CII750 sestavovaný analytiky... celý článek

Bitcoin: doporučuje Trump i Rusko. A ETF kupují ve velkém. Týden v kryptu

13. 7. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin: doporučuje Trump i Rusko. A ETF kupují ve velkém. Týden v kryptu

Bitcoin šel dolů a bitcoinová ETF si pro něj dolů sáhla a nakupovala za levno. Německo už prodalo tři čtvrtiny pirátských bitcoinů. Zakladatel Samourai Wallet je na kauci venku z vazby... celý článek

Vytahal z bitcoinmatu mince za milion. Bitcoin se propadá. Týden v kryptu

6. 7. 2024 | Tomáš Krause

Vytahal z bitcoinmatu mince za milion. Bitcoin se propadá. Týden v kryptu

Bitcoin je skoro 20 tisíc dolarů pod březnovým rekordem. Což netěší muže, který v Praze dostal z bitcoinmatu bez placení bitcoiny za milion, za devět set tisíc, za osm set… V USA se... celý článek

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

5. 7. 2024 | Martin Mašát

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

Centrální banky snižují sazby, inflace nezlobí a informační technologie dělají zázraky. Investoři jsou tedy plni optimismu a ženou ceny akcií nahoru. Jen evropské akcie zažily výprask.... celý článek

Originalita nestačí, umělci musí přelstít čas, říká kurátorka

1. 7. 2024 | Petr Fischer

Originalita nestačí, umělci musí přelstít čas, říká kurátorka

„Chceme sběratelům představit současné umění v širším kontextu, protože u nás není sbírání tohoto typu umění tak hluboce zakořeněné jako v západním světě,“ říká Eva Vele, kurátorka... celý článek

Partners Financial Services