Skateparky staví v Česku i v Africe: Cesta k úspěchu vede přes pády

Renata Lichtenegerová | rubrika: BrandInsight | 19. 6. 2024
První skatepark v Africe vybudoval Martin Loužecký jako student. A k tomu i neziskovku, která je staví dodnes. Je také spolumajitelem firmy Bonidee, díky které se stále víc nadšenců do jízdy na prkně vyřádí i v našich končinách. Najít mezeru na trhu mu pomohl vlastní koníček – a chuť pomáhat.
Skateparky staví v Česku i v Africe: Cesta k úspěchu vede přes pády
Martin Loužecký
Zdroj: Bonidee

Firma Bonidee skateparks, jejímž spolumajitelem jste, staví skateparky napříč Českem. První skatepark jste ale vybudoval v roce 2019 v Maputu, tedy hlavním městě Mosambiku. Jak se něco takového stane?

Ano, nápad stavět skateparky v Africe vznikl dřív než nápad zaměřit tímhle směrem podnikání v Česku. Začalo to vlastně jako můj univerzitní projekt v rámci afrických studií na Kodaňské univerzitě. Chtěl jsem v Africe vybudovat zázemí pro místní děti. To je téma, kterému se jen zřídkakdy někdo věnuje. Mým cílem bylo přispět ke kvalitě tamního veřejného života a pomocí skateboardingu vdechnout mladým lidem trochu jiný pohled na svět.

Nápad je jedna věc, ale jak Čech studující v Dánsku postaví skatepark v Africe?

Abychom mohli legálně stavět, museli jsme mít neziskovku, založil jsem tedy spolek Skate World Better (SWB). Projekt jsme financovali s pomocí crowdfundingu a několika sponzorů především ze světa skateboardingu. Přidali se kamarádi ze studií a desítky zapálených dobrovolníků, bez kterých bychom se nikam neposunuli.

V afrických projektech jsme pak pokračovali a pokračujeme dál. Máme za sebou už dva skateparky v Mosambiku, jeden v Zambii, jeden ve Svazijsku a jeden v Etiopii. V příštím roce se chystáme na projekt v Lesothu.

Martin Loužecký

Martin Loužecký Bonidee
Zdroj: Bonidee

Vystudovaný afrikanista, historik a dlouholetý nadšený skateboardista. Spolumajitel stavební firmy Bonidee skateparks a zakladatel neziskové organizace Skate World Better, která staví skateparky v Africe.

Takže buď často kupujete letenky do Afriky, nebo jste hodně zdatný v řízení projektů na dálku…

Každý projekt v Africe osobně navštívím už před jeho realizací. Cestu financuji z vlastních zdrojů. Pak sestavím vhodný tým z celého světa, včetně stavitelů z Česka a Slovenka, a společně vycestujeme na zhruba měsíční „misi“. Já osobně se do akce zapojuju nejen jako hlavní organizátor, ale i jako stavitel. Projekty tohoto rozsahu vyžadují experty se stavebním zázemím, jazykovou vybaveností, znalostí kontextu dané africké země a v neposlední řadě si musíte získat důvěru ostatních dobrovolníků. Není to tedy jen tak, dát to celé do kupy.

Na projekty každopádně jezdím s nadšením. Je to výzva, vždycky něco nového. Je to naprosto ryzí cesta, jak se seznámit s novou kulturou. Jako nadšený afrikanista na těchto projektech nabírám zkušenosti a zážitky, které jsou pro mě tou vůbec nejcennější hodnotou.

A financování?

Každý zapojený věnuje svou práci, expertizu a nadšení zcela zadarmo, peníze tedy sháníme jenom na realizaci projektů, ne na běžný chod organizace. Financování spolku je ale i tak samozřejmě složité. V minulých letech jsme spolupracovali i s OSN a Evropskou unií, ovšem to není zrovna nejsnazší ani nejrychlejší cesta. Asi si dovedete představit tu úředničinu… Proto bychom do budoucna rádi ještě víc spolupracovali se soukromými investory, kteří ocení naši dobrovolnickou práci a finančně podpoří projekty napříč Afrikou. Třeba právě ten chystaný v Lesothu.

Vy do projektů investujete část výdělků své komerční firmy Bonidee. Jaká je přesně vazba mezi ní a Skate World Better?

Obojí má stejný záměr: budovat skateparky. Firma Bonidee ovšem disponuje významně větším finančním zázemím, a má proto možnost zdokonalovat své metody, získávat licence u klíčových projekčních programů a zakupovat profesionální mechanizaci. Tento majetek poskytuje spolu s každoročním finančním darem organizaci Skate World Better na realizaci neziskových projektů. Firma Bonidee je tedy klíčovým a hlavním partnerem veškerých neziskových aktivit pod taktovkou spolku Skate World Better. Poskytuje finanční dary, nářadí a v neposlední řadě vlastní práci.  

Proto jsme se koneckonců rozhodli vkročit se skateparky i do komerční sféry, abychom mohli podporovat tu neziskovou. V roce 2020 jsme spojili síly s mým současným kolegou a spolumajitelem firmy Bonidee Jaroslavem Šimáčkem, který měl stavební firmu, původně zaměřenou na rodinné domky. Tu jsme transformovali a zaměřili právě a pouze na skateparky, po kterých je na trhu nebývalá poptávka. Za poslední tři roky jsme vybudovali šestnáct betonových skateparků v Česku, mezi nimi například v Praze 7 na Vltavské nebo v Chebu.  A máme za sebou první dokončenou zakázku na Slovensku, konkrétně v Bratislavě.

Partner článku

Logo Roger

Partnerem seriálu je Platební instituce Roger, která zkracuje splatnost faktur na tři dny a pomáhá tak podnikatelům s optimalizací provozních financí. Roger funguje na principu P2P financování –⁠ propojuje nezávislé investory a podnikatele bojující s dlouhou splatností faktur. Podnikatelé sami rozhodují o tom, u kterých faktur si nechají zkrátit splatnost a nemusí se zavazovat k profinancování určitého objemu. Za službu platí jenom když ji využívají. Průměrná cena za financování je 1,93 % z hodnoty faktury.

Zatím to nezaznělo, byť je to zjevné. Vy jste nadšený skateboardista, že?

Jasně. Vlastně všichni stálí zaměstnanci naší firmy jsou aktivní jezdci. Právě proto, že máme vlastní zkušenosti, jsme se rozhodli rozšiřovat přístup ke skateboardingu, ať už u nás doma, nebo v Africe. Skateboarding je unikátní sport, který rozvíjí v jezdcích kreativitu, zájem o pohyb, ale především vzájemný respekt, uznání a spolupráci. K úspěchům ve skateboardingu vede zdlouhavá cesta. Každý jezdec musí nesčetněkrát padnout, aby eventuálně jednou uspěl, což je metaforou pro život samotný. Chceme, aby si mladí lidé uvědomili právě tohle.

Kdo si vlastně od Bonidee skateparky objednává? Například města? Jde tedy o veřejné zakázky?

Je to tak.

A konkurence ve výběrových řízeních?

Pokud vím, v Česku existují jenom tři firmy, které se specializují na stavbu betonových skateparků, jednou z nich je ta naše. Poptávka zatím výrazně převyšuje naši schopnost projekty budovat. Nejde jenom o čas, ale především o lidské a finanční kapacity. Fyzická práce na stavebních projektech je náročná, a ne každý disponuje zkušenostmi, které vyhledáváme. Firma má jenom několik stálých zaměstnanců, ale k tomu nespočet subdodavatelů, se kterými pracujeme projektově, podle potřeby a podle obtížnosti a specifik konkrétní zakázky. Dá se říct, že permanentně sháníme nové lidi, jelikož jako firma rosteme. O zakázky každopádně nouzi nemáme. 

Menší stavební firmy obvykle tíží potíže s platební morálkou zadavatelů? Je to i váš problém?

U veřejných zakázek tohle problém není. Ovšem zákonem nastavená pravidla ohledně dob splatností by nám neumožnila profinancovávat například tři souběžné projekty, to je pravda. Řešíme to faktoringem, konkrétně od firmy Roger. Pomáhá nám to udržet si zdravé cashflow. Díky této externí pomoci s financováním máme prostor soustředit se především na vlastní práci a příliš se nestresovat splatnostmi pohledávek.

Máte už na skateparky nějakou „šablonu“, nebo je každý originálem?

U skateparků platí, že na světě neexistují dva stejné projekty. Pokaždé jsou překážky a jejich rozvržení trošku jiné, a proto je pokaždé co nového objevovat a s čím si lámat hlavu.

Jde o sport pocházející z ulice a doteď platí, že veškeré překážky, které stavíme, jsou původně pouliční prvky, které si skateboarding přivlastnil. V Česku nám skateparky navrhuje spřátelené architektonické U/U studio, s vlastními návrhy se na trh teprve chystáme vstoupit. V Africe se snažíme o to, aby se nejednalo jenom o prostor vhodný pro sport jako takový, ale aby to bylo místo, kde se můžou lidi potkávat, shromažďovat, pořádat edukativní aktivity a podobně. Snažíme se udělat co nejatraktivnější projekt pro co největší skupinu lidí, která pak ten prostor ráda navštěvuje a využívá nejen ke sportu.

Jaké máte plány do budoucna, chcete se víc věnovat neziskovým projektům, nebo máte úplně jinou vizi?

Rádi bychom pokračovali a rozvíjeli se stejným tempem jako doposud. Chceme stavět projekty nejen napříč naší republikou či Slovenskem, ale případně i v Polsku nebo Maďarsku. Co se týká Afriky, určitě bychom rádi vybudovali mnoho dalších projektů a postupně zvětšovali jejich rozsah. Máme i nějaké další plány, ale ještě necháváme pod pokličkou. Každopádně si troufnu tvrdit, že se teprve zahříváme a opravdu veliké projekty nás teprve čekají.

Peníze BrandInsight: Partnerem článku je Roger

Renata Lichtenegerová

Autor článku Renata Lichtenegerová

Studovala VOŠP v Praze. Sedm let byla redaktorkou podnikatelského týdeníku Profit. Poté se její hlavní pracovní náplň přesunula k přebalovacímu pultu, odkud ale příležitostně psala například pro měsíčník Obchod a finance... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

15. 7. 2024 | Petr Kučera

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

Průměrnému českému investorovi do podílových fondů se během prvního pololetí letošního roku zhodnotily vklady o 5,67 %. Ukazuje to Index českého investora CII750 sestavovaný analytiky... celý článek

Bitcoin: doporučuje Trump i Rusko. A ETF kupují ve velkém. Týden v kryptu

13. 7. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin: doporučuje Trump i Rusko. A ETF kupují ve velkém. Týden v kryptu

Bitcoin šel dolů a bitcoinová ETF si pro něj dolů sáhla a nakupovala za levno. Německo už prodalo tři čtvrtiny pirátských bitcoinů. Zakladatel Samourai Wallet je na kauci venku z vazby... celý článek

Vytahal z bitcoinmatu mince za milion. Bitcoin se propadá. Týden v kryptu

6. 7. 2024 | Tomáš Krause

Vytahal z bitcoinmatu mince za milion. Bitcoin se propadá. Týden v kryptu

Bitcoin je skoro 20 tisíc dolarů pod březnovým rekordem. Což netěší muže, který v Praze dostal z bitcoinmatu bez placení bitcoiny za milion, za devět set tisíc, za osm set… V USA se... celý článek

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

5. 7. 2024 | Martin Mašát

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

Centrální banky snižují sazby, inflace nezlobí a informační technologie dělají zázraky. Investoři jsou tedy plni optimismu a ženou ceny akcií nahoru. Jen evropské akcie zažily výprask.... celý článek

Originalita nestačí, umělci musí přelstít čas, říká kurátorka

1. 7. 2024 | Petr Fischer

Originalita nestačí, umělci musí přelstít čas, říká kurátorka

„Chceme sběratelům představit současné umění v širším kontextu, protože u nás není sbírání tohoto typu umění tak hluboce zakořeněné jako v západním světě,“ říká Eva Vele, kurátorka... celý článek

Partners Financial Services