Zhodnotit peníze a zároveň pomoct českým firmám jde i skrze faktury

Adam Šoukal | rubrika: FINEXPO | 1. 7. 2024
Úroky na spořicích účtech se neustále snižují, a tak možná přemýšlíte, jak jinak své finance zhodnotit. Možností je plno. Vybírat můžete z akcií, dluhopisů nebo fondů. Český trh navíc nabízí investice, s kterými podpoříte lokální ekonomiku. Naskýtá se tak příležitost, jak pomoci českým podnikatelům, a navíc generovat zisk.
Zhodnotit peníze a zároveň pomoct českým firmám jde i skrze faktury

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Nejznámější cesta, jak investovat (nejen) do českých firem, vede skrze akcie. Na pražské burze však narazíte především na velké společnosti. Ty menší sice naleznete na specializovaném trhu Start, ale není jich zatím mnoho. Zároveň se tento typ investic hodí spíš pro investory, kteří se o dění na trhu aktivně zajímají a drží si přehled.

Pokud chcete se svou investicí podporovat místní firmy, které se na burze nepohybují, další možností jsou podnikové neboli korporátní dluhopisy. Ty sice slibují vyšší výnos, ale zároveň je nutné počítat s vyšším rizikem. Podnikové dluhopisy vydávají společnosti proto, aby získaly financování, aniž by musely žádat o úvěr. Úroky poté investorům vyplácí průběžně nebo jednorázově, a to po uplynutí smluvené lhůty. Jedná se o dlouhodobou investici, kdy můžete mít své finance zafixované až na několik let.

Adam Šoukal

Zdroj: Roger

Je spoluzakladatel a CEO Platební instituce Roger. Stará se o strategický vývoj a vedení společnosti. Předtím pracoval pro španělskou banku Santander.

Když se pro tuto variantu rozhodnete, nezapomeňte si ověřit, o jakou firmu se vlastně jedná a jakou má historii. Vydávání dluhopisů totiž není ve všech případech striktně regulované, a není proto vyloučené, že je vystaví i zadlužená společnost. Tak zvanou podlimitní dluhopisovou emisi, tedy emisi do objemu jednoho milionu eur, lze navíc připravit během pár týdnů. O to víc by se měl člověk dívat na očekávané výnosy, byznys plán, obchodní model i finanční výsledky společnosti. Důkladně si prověřte nejen emitenta, ale rovněž zprostředkovatele.

Kdo projde sítem

Malé a střední firmy, které tvoří páteř české ekonomiky, můžete posílit i investicemi do jejich faktur. Peer to peer platformy se pro investory stávají zajímavou volbou, jak své portfolio dále diverzifikovat. P2P platformy jsou řízeny společnostmi, které faktury vybírají na základě jasně daných kritérií a pohledávky tak procházejí důkladným sítem už před tím, než se k potenciálním investorům dostanou.

Tento druh investic nabízí například Platební instituce Roger, která se zabývá zkracováním dlouhých splatností faktur malým a středním firmám. Jejich pohledávky zveřejňují na platformě, kde o ně mohou investoři soutěžit prostřednictvím aukcí, v nichž navrhují úrok, za který jsou ochotní do pohledávky investovat. Aukci vyhrává investor nabízející nejvýhodnější úrok. Ten je zafixovaný po celou dobu trvání pohledávky, tedy až do zaplacení. V současné době se výnosy na platformě pohybují v rozmezí 8,5 až 10 % p.a. Celý proces je transparentní a oproštěný od veškerých poplatků.

Zdroj: Roger

Výhodou investic do faktur s dlouhou splatností je jejich časový horizont. Průměrně se délka investice pohybuje okolo 60 dnů. Zdá se to sice jako krátká doba, ale na druhou stranu se úrok po celou dobu drží ve stejné výši. Pro investory může krátký horizont znamenat jistou míru flexibility, díky níž se mohou rychleji rozhodovat a reagovat na změny na trhu. To poskytuje velkou výhodu hlavně v časech, kdy se ekonomika velmi rychle mění.

Partner článku

Logo Roger

Partnerem seriálu je Platební instituce Roger, která zkracuje splatnost faktur na tři dny a pomáhá tak podnikatelům s optimalizací provozních financí. Roger funguje na principu P2P financování –⁠ propojuje nezávislé investory a podnikatele bojující s dlouhou splatností faktur. Podnikatelé sami rozhodují o tom, u kterých faktur si nechají zkrátit splatnost a nemusí se zavazovat k profinancování určitého objemu. Za službu platí jenom když ji využívají. Průměrná cena za financování je 1,93 % z hodnoty faktury.

Peče celá země

Největší zastoupení mají pohledávky z oblasti e-commerce, FMCG nebo logistiky. Platforma ale nabízí i investice do faktur pekáren či stavebních firem, takže si každý najde odvětví dle svého gusta.

S investicemi do faktur, jako nástrojem diverzifikace, má zkušenost spousta investorů. „Na Roger platformě oceňuji jednak počet jednotlivých faktur, do kterých lze investovat, jednak ověřené společnosti, kde osobně vidím téměř nulové riziko nevymožení pohledávky,“ tvrdí investor Milan a dodává: „Líbí se mi i míra výnosu a jednoduchost samotného investování.“

Za poslední čtyři roky se na Roger platformě profinancovalo přes 22,1 miliard korun, což umožnilo tisíce českým firmám a podnikatelům zefektivnit provoz, začít pracovat na nových zakázkách nebo si zajistit lepší cash flow.

Zdroj: Roger

Adam Šoukal

Spoluzakladatel a CEO Platební instituce Roger. Stará se o strategický vývoj a vedení společnosti. Před založením Rogera pracoval dva roky pro banku Santander, kde měl na starost bankovní akvizice. Je velkým zastáncem fintechových... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

15. 7. 2024 | Petr Kučera

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

Průměrnému českému investorovi do podílových fondů se během prvního pololetí letošního roku zhodnotily vklady o 5,67 %. Ukazuje to Index českého investora CII750 sestavovaný analytiky... celý článek

Bitcoin: doporučuje Trump i Rusko. A ETF kupují ve velkém. Týden v kryptu

13. 7. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin: doporučuje Trump i Rusko. A ETF kupují ve velkém. Týden v kryptu

Bitcoin šel dolů a bitcoinová ETF si pro něj dolů sáhla a nakupovala za levno. Německo už prodalo tři čtvrtiny pirátských bitcoinů. Zakladatel Samourai Wallet je na kauci venku z vazby... celý článek

Vytahal z bitcoinmatu mince za milion. Bitcoin se propadá. Týden v kryptu

6. 7. 2024 | Tomáš Krause

Vytahal z bitcoinmatu mince za milion. Bitcoin se propadá. Týden v kryptu

Bitcoin je skoro 20 tisíc dolarů pod březnovým rekordem. Což netěší muže, který v Praze dostal z bitcoinmatu bez placení bitcoiny za milion, za devět set tisíc, za osm set… V USA se... celý článek

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

5. 7. 2024 | Martin Mašát

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

Centrální banky snižují sazby, inflace nezlobí a informační technologie dělají zázraky. Investoři jsou tedy plni optimismu a ženou ceny akcií nahoru. Jen evropské akcie zažily výprask.... celý článek

Originalita nestačí, umělci musí přelstít čas, říká kurátorka

1. 7. 2024 | Petr Fischer

Originalita nestačí, umělci musí přelstít čas, říká kurátorka

„Chceme sběratelům představit současné umění v širším kontextu, protože u nás není sbírání tohoto typu umění tak hluboce zakořeněné jako v západním světě,“ říká Eva Vele, kurátorka... celý článek

Partners Financial Services