Zlato jako dlouhodobá investice

PR článek | rubrika: FINEXPO | 30. 11. 2020
Mezi investiční stálice, do kterých se vyplatí ukládat peníze i v dobách jako je současná koronavirová krize, patří jednoznačně zlato. Je považováno za tzv. bezpečný přístav a nástroj vhodný k uchování hodnoty majetku.
Zlato jako dlouhodobá investice

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Dlouhodobé zhodnocení zlata

Zlato je univerzálně uznávaná investice, která není citlivá na politiku a má dlouhodobou schopnost udržovat hodnotu. I ve chvíli, kdy dojde k ekonomické krizi a měna ztratí svou hodnotu, zlato si svou hodnotu udrží. Jednou z velkých výhod investičního zlata je ta, že svou cenu si uchovává i v dobách inflace. Zatímco hodnota peněz se neustále mění, hodnota zlata roste. A to především v dlouhodobém horizontu. Pokud bychom nahlédli do historie (třeba až 200 let zpátky), viděli bychom postupný růst ceny zlata až do dnešních dní. Pokud jste si v 80. letech minulého století uložili 100 tisíc korun na stáří, dnes už si za ně moc nepořídíte. Potřebovali byste minimálně o 500 tisíc korun více. Stejně tak pokud jste uložili 500 tisíc korun pro své děti, aby si mohly za 20 let koupit za tuto částku rodinný dům, jistě už tušíte, že to v dnešní době nepostačí ani na garsonku. Investice do zlata je jiná – stabilní a vzdorující inflaci.

Historická cena zlata v dolarech. Data z Lundea.com. Aktualizováno 08/2020

Jak nakoupit zlato

Zlato, stříbro a drahé kovy je možné nakupovat ve dvou formách – v hmotné a ve virtuální. U hmotné podoby máte možnost zlato držet v rukách, prohlédnout si ho – a to mnoha lidem dělá větší radost, než když si ho jen virtuálně nakoupí přes internet a vědí, že ho mají „někde“ uložené. Na druhou stranu hmotné investiční zlato má i své nevýhody. Jedná se o něco, co vám může být snadno ukradeno. Pokud ho chcete mít doma, měli byste mít bezpečný sejf nebo si zařídit sejf bankovní.

Stejně jako virtuální nákup, i nákup hmotného investičního zlata se dá uskutečnit jednorázově nebo pravidelně. Pravidelný nákup je ideální ve chvíli, kdy nemáte tak vysokou částku najednou, ale sami byste na ni nedokázali naspořit. Ukládáte tak peníze přes poskytovatele pravidelně každý měsíc a ve chvíli, kdy dospoříte potřebnou hodnotu, je vám vybraný drahý kov (mince, medaile či cihlička) zaslána domů.

Jak na fyzickém zlatu vydělat

Pokud se rozhodnete zakoupit investiční zlato, jistě vám nejde o pouhou bezpečnou investici, ale také o zhodnocení. Jak tedy na investičním zlatu vydělat a jak a komu ho prodat? Možností máte hned několik.

Většina prodejců investičního zlata nabízí jeho odkoupení zpět. Cena je pak stanovená aktuální cenou komodity na trhu. U některých druhů mincí ji můžete najít rovnou na webových stránkách prodejce a lépe si tak promyslet, zda se vám prodej vyplatí. Pokud už nenajdete prodejce, od kterého jste zlato nakoupili, můžete se podívat na stránky ostatních obchodníků. Většinou mají uvedeno, jaké typy investičního zlata odkupují.

Druhou variantou jsou pak různé aukce. V Česku je oblíbeným aukčním portálem Aukro.cz. Zlato tam můžete prodat i nakoupit. Při nákupu ovšem dávejte pozor na podvodníky a vždy si předem ověřte, od koho zlato nakupujete. Při prodeji můžete stanovit buď svou vlastní cenu a počkat, zda si ji někdo koupí, nebo dát zlato do aukce a nastavit jako výchozí cenu, pod kterou jít rozhodně nechcete. Ochráníte se tak před tím, že byste na zlatě prodělali.

Investice do zlata je dlouhodobě výhodná a bezpečná. Je mnohem stabilnější než investice do akcií, dluhopisů nebo nemovitostí. Vyplatí se především při dlouhém časovém horizontu, dokonce i několik desítek let. Dobře si proto promyslete, jak chcete své finance zhodnotit a na jak dlouho je chcete investovat. Pak teprve přistupte k případnému nákupu zlata, stříbra či jiných drahých kovů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Další zdražení čokolády? Cena kakaa prudce vzrostla

19. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Další zdražení čokolády? Cena kakaa prudce vzrostla

Cena kakaa na komoditní burze výrazně rostla už loni, letos se ale stihla už zdvojnásobit. Z cen okolo 2000 dolarů za tunu se vyšplhala až na více než 8000 dolarů.

Nejlepší a nejhorší podílové fondy roku 2023. Známe výsledky

15. 1. 2024 | Jan Traxler | 1 komentář

Nejlepší a nejhorší podílové fondy roku 2023. Známe výsledky

Nejúspěšnější retailový fond v České republice vydělal v uplynulém roce 53 %, naopak nejméně úspěšný prodělal 24 %. Projděte si výsledky rozdělené na akciové, dluhopisové, komoditní,... celý článek

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

8. 1. 2024 | Michal Hron | 1 komentář

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

Do čeho vyplatí investovat peníze v roce 2024? Čemu bychom se naopak měli obloukem vyhnout? Zeptali jsme se.

Partners Financial Services