Bitcoin čeká další půlení odměn. Vyžene opět cenu nahoru?

Finexpo | rubrika: FINEXPO | 13. 1. 2020 | 3 komentáře
Bitcoin zažije v polovině roku 2020 okamžik, který zažil naposledy před čtyřmi lety. Tehdy po něm vyrostla cena a investoři doufají, že by se to mohlo stát znovu.
Bitcoin čeká další půlení odměn. Vyžene opět cenu nahoru?

Komerční spolupráce

V roce 2020 dojde již ke třetímu snižování odměn v bitcoinové síti. To znamená, že do sítě těžařů bude uvolňováno každých deset minut o polovinu méně nových bitcoinů. Od 20. května to bude už jenom 6,25 bitcoinu, zatímco u vzniku sítě v roce 2009 to bylo 50 nových mincí. Poté se odměna snížila na 25, následně na 12,5 bitcoinu a v květnu dojde ke snížení potřetí.

Oči současných vlastníků bitcoinů a případných zájemců o jejich koupi se na toto datum upírají zejména proto, že po stejném půlení odměn započal bitcoin před čtyřmi lety raketový růst k prozatím rekordním hodnotám. Od 9. července 2016 vyrostla za necelý rok a půl cena jedné digitální mince z 16 tisíc korun až na 430 tisíc. Ačkoliv po extrémním růstu někteří držitelé bitcoinů realizovali zisk a cena bitcoinu prudce klesla, již nikdy se nedostala pod hranici 77 tisíc korun za jeden bitcoin.

Cena bitcoina

Ce

Jak to bude v roce 2020? Server Kryptonovinky.com nasbíral několik pozitivních předpovědí, které se pohybují od 250 tisíc až do 2,3 milionu korun. Avantgardní kandidát na amerického prezidenta John McAfee vsadil dokonce ještě o jeden řád výš.

Na druhou stranu, když se ale podíváme na rok staré predikce na současnou cenu, našli bychom celou řadu přehnaných čísel. Bitcoin měl a ještě dlouho bude mít rozkolísanou cenu s růsty a propady tak obrovskými, jaké na tradičních trzích téměř neznáme. A někteří kritici bitcoinu mu už dlouhé roky předvídají ostrý pád až na nulu.

Co se bude dít s cenou, samozřejmě nikdo nemůže vědět a vysoké riziko určitě není pro každého. Pokud se ale někdo rozhodne vyzkoušet klidně i jen malou část bitcoinu koupit, nikdy to nebylo jednodušší.

Nejenže od posledního půlení vznikla celá řada směnáren a bankomatů, v České republice je dokonce možné koupit bitcoiny i přímo v rámci bankovního účtu. Umožňuje to NEO účet české Expobank, v jehož internetovém bankovnictví stačí třikrát kliknout a kdokoliv si může koupit bitcoiny třeba už za 150 korun. „Pro laiky je to asi ta nejjednodušší cesta k bitcoinu,“ tvrdí o NEO účtu server bitcoinvkapse.cz. A ti, kteří nemají tolik rádi riziko, mají na tři kliky dostupné zlato a stříbro.

Růst bitcoinu v roce 2020 má svůj ekonomický smysl. Když těžaři získají nové bitcoiny, zpravidla je prodávají, čímž tlačí cenu dolů. Nyní jich budou prodávat méně, což by mohlo hodnotu hnát nahoru. Nicméně půlení odměn je naplánované a dobře známé už přes deset let, takže jiní analytici předpovídají, že se už na něj investoři dávno připravili a cena se příliš nepohne.

Stejně jako v minulosti tak bude záležet zejména na náladě na trhu. Tu může strhnout Donald Trump vyostřením sporů mezi Čínou a Spojenými státy, zpomalující světová ekonomika nebo rostoucí úroky. Každopádně bude zajímavé v roce 2020 bitcoin sledovat, a pokud se zváží všechna rizika, tak i být u toho. Nikdy to nebylo jednodušší.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

A tohle už jste četli?

Bitcoin: doporučuje Trump i Rusko. A ETF kupují ve velkém. Týden v kryptu

13. 7. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin: doporučuje Trump i Rusko. A ETF kupují ve velkém. Týden v kryptu

Bitcoin šel dolů a bitcoinová ETF si pro něj dolů sáhla a nakupovala za levno. Německo už prodalo tři čtvrtiny pirátských bitcoinů. Zakladatel Samourai Wallet je na kauci venku z vazby... celý článek

Vytahal z bitcoinmatu mince za milion. Bitcoin se propadá. Týden v kryptu

6. 7. 2024 | Tomáš Krause

Vytahal z bitcoinmatu mince za milion. Bitcoin se propadá. Týden v kryptu

Bitcoin je skoro 20 tisíc dolarů pod březnovým rekordem. Což netěší muže, který v Praze dostal z bitcoinmatu bez placení bitcoiny za milion, za devět set tisíc, za osm set… V USA se... celý článek

Na trh míří bitcoiny od policie i krachlé burzy. Týden v kryptu

29. 6. 2024 | Tomáš Krause

Na trh míří bitcoiny od policie i krachlé burzy. Týden v kryptu

Německo prodává bitcoiny, které získalo před dekádou. Klienti burzy Mt. Gox naopak konečně získají ty, o které před deseti lety přišli. Michael Dell se zajímá o bitcoin, stejně tak... celý článek

Bitcoin už nesmrdí ani Bidenovi. Air Bank přestala blokovat krypto

22. 6. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin už nesmrdí ani Bidenovi. Air Bank přestala blokovat krypto

Největší evropská burza s kryptem prý bude z Česka. Trezor má nový Safe. Air Bank po třech letech neblokuje krypto. Biden bere krypto na milost. Robinhood je předopovaný dogecoinem... celý článek

Bitcoinové transakce za 50 dolarů? Burza OKX ucpala trubky. Týden v kryptu

15. 6. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoinové transakce za 50 dolarů? Burza OKX ucpala trubky. Týden v kryptu

Proč stály bitcoinové transakce majlant? Evropa podezřívavě hledí na LIghtning Network. Do Kwon a Terraform prý zaplatí miliardy, i když je nemají. Paraguay podporuje těžaře a NFT se... celý článek

Partners Financial Services